Har makt til å styre regjeringen

Guri Størvold er 22 år og politisk rådgiver for kommunalminister Odd Roger Enoksen (Sp). Hun er den yngste noensinne i en slik posisjon. Men ved første øyekast minner hun aller mest om en popstjerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For det er ikke bare hennes unge alder som er slående. Med sitt signalrøde hår, ring i nesa og sølvglinsende kjole bryter hun også med konvensjonelle kleskoder i departementskorridorene.

- Jeg må få lov til å være meg selv. Dessuten påstår Odd Roger at hårfargingen var hans idé, for å gjøre den politiske ledelsen i departementet mer tydelig, ler Guri.

Hun har vært politisk bevisst og aktiv siden hun startet som sekretær i 4H i Steinkjer ni år gammel, og som ungdomspolitiker i Senterpartiet har hun deltatt i utallige råd og utvalg. Hun har vært leder i Norges Bygdeungdomslag i tre år. Som 19-åring ble hun medlem av kommunestyret. Men aldri har hun sittet nærmere maktens bord enn hun gjør nå.

Ung makt

For dagens politiske rådgivere er ikke veskebærere uten politisk innflytelse. Til daglig har de makt til å forme regjeringens politikk. Når de uttaler seg, lytter statsrådene. De deltar på alle møter i den politiske ledelsen i departementene, de skriver innstillinger som ofte blir fulgt, de bistår statsrådene på deres reiser og de holder selvstendige foredrag landet rundt.

- Det er klart vi har makt og innflytelse, ellers hadde vi ikke vært her. Vi er med på å ta beslutninger, og vi avgjør en del viktige saker på egen hånd. Noen ganger er det også mye penger med i bildet. Men jeg hadde lyst på makt og innflytelse for å påvirke samfunnet, så det passer meg utmerket, sier Guri.

Sentrumsregjeringens politiske rådgivere er trolig de yngste noensinne. Av i alt 24 politiske rådgivere i Bondevik-regjeringen er en tredjedel under 30 år, og tre fjerdedeler er under 35 år. Guri Størvold ble født fire år etter landets EF-avstemning i 1972.

Unge visjoner

- Det kunne vært en fordel at jeg kjente til de store politiske diskusjonene på 70-tallet. De som er eldre har en fordel av at de har erfaring, men mitt pluss er samtidig at jeg ikke har den samme erfaringen. Jeg kan komme med nye, friske utspill, og stille spørsmål ved ting som har blitt gjort på samme måte i 40 år, sier Guri Størvold.

Hun mener at de unge rådgivernes viktigste egenskap er evnen til å kommunisere med norsk ungdom:

- Det burde egentlig inngått i arbeidstida mi å sitte på puben i Steinkjer og snakke med ungdommen der. Det er jo slik jeg finner ut hva som rører seg blant unge mennesker i dag.

Men med jobben som politisk rådgiver har hun ikke mye tid til overs til å besøke den lokale puben. Det blir forventet at de unge rådgiverne skal yte maksimalt, og tolv timers arbeidsdag er regelen framfor unntaket.

- Vi er plukket ut fordi vi er dyktige, og vi må selv ta ansvar for å sette oss inn i et enormt saksområde. Men hvis man har visjoner om å forbedre samfunnet, er dette det ultimate stedet å jobbe ut ifra. Min drivkraft er ønsket om å legge forholdene bedre til rette for norsk ungdom.

Rekordunge rådgivere

  • Samtlige unge politiske rådgivere har erfaring fra partienes ungdomsorganisasjoner.
  • De fleste har vært medlemmer av kommune- og fylkesting.
  • De har høy utdanning, ofte cand.mag. eller hovedfag.
  • De politiske rådgiverne er håndplukket av statsrådene. De står til ansvar for statssekretærene og statsråden i sitt departement.
  • Statssekretærene har større formelt ansvar enn rådgiverne og er utnevnt i statsråd.
  • De politiske rådgivernes grunnlønn ligger mellom 310 000 og 370 000 kroner i året.