Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har Mars-roveren oppdaget ufoer rundt den røde planet?

Det er iallfall påstanden som sprer seg på nettet i vill fart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter noen nervepirrende minutter kunne NASAs Cuiosity-rover trygt lande på Mars 5. august. Umiddelbart begynte roveren å ta bilder og sende dem tilbake til jorda der forskere og folk flest ventet i spenning.

Det skal roveren holde på med i minst to år. I tillegg til å ta bilder skal den ta jordprøver med laser, bore i bakken og lete etter mulige spor av liv. Totalt har den 17 kameraer om bord.

I løpet av ukene den har trillet rundt på Mars, er det naturlig nok blitt sendt en rekke bilder hjem.

Bildene har forbløffet mange, og i konspirasjonsmiljøene har man søkt med lys og lykt og forsøkt en rekke forskjellige eksponeringer for å avsløre «hemmelighetene» i bildene fra Mars.

Dyster avsløring Det har blant annet resultert i videoen du kan se øverst i denne saken. Med mørk musikk i bakgrunnen, som for å understreke at det er noe alvorlig og dystert som avsløres, vises det fram bilder av Mars i forskjellige eksponeringer.

Bildene viser det mange hevder er UFO-er i lufta rundt planeten. Videoen og bildene har spredt seg på nettet i rekordfart, men bildeanalytikeren Marc Dantonio lar seg ikke overbevise. Han mener det dreier seg om såkalte «døde piksler».

- Etter å ha sett videoen er det ganske klart at dette er uregelmessigheter i enkeltpiksler i bildet, sier han til Huffington Post.

MYSTISK KULE: Denne «kula» som ser ut som en stein, har også skapt diskusjon på nettet. Foto: NASA.
MYSTISK KULE: Denne «kula» som ser ut som en stein, har også skapt diskusjon på nettet. Foto: NASA. Vis mer

Det var den britiske UFO-jegeren og YouTube-brukeren StephenHannardADGUK som trolig først begynte å spre bildene med «UFO-ene», skriver britiske Daily Mail.

- Hva er dette? UFO-er, støvpartikler eller noe annet? Som alltid: Du bestemmer, skrev han.

Hvitt objekt og stor kule - Jeg er helt sikker på dette tidspunktet på at dette er døde piksler i bildet. Alle kameraer har dem, og i en atmosfære som på Mars, vil de være veldig synlige i motsetning til en aktiv atmosfære som vi har på jorda, der de kan være skjult, sier Dantonio, som blant annet har jobbet for amerikanske myndigheter og studert en rekke UFO-videoer.

Men det er ikke bare UFO-er som er blitt «avslørt» av NASAs egne bilder. I en video fra roveren kan man se det som er ut til å være et hvitt objekt som letter fra bakken, før et nytt objekt begynner å bevege seg fra venstre til høyre i bildet.

Også en stor kule som kunne skimtes i bakgrunnen på ett av bildene har skapt debatt på nettet. Kula ser imidlertid ut til å være noe så kjedelig som en rundt stein.

Hvis du vil se deg rundt på Mars, kan du klikke deg inn på dette interaktive 360-graders panoramabildet. Det er satt sammen av materiale fra roveren Opportunity, som har vært på Mars siden 2004.

Hva tror du? Skjuler det seg hemmeligheter i NASA-bildene?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media