Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har massiv slokkekapasitet. Kommer ikke inn til land

Redningsskøyta «Harald V» kretser i sjøen rett utenfor Småværet i Flatanger.

KRETSER UTENFOR BRANNSTEDET: Redningsskøyta  «Harald V» har massiv slokkekapasitet, men kommer seg per nå ikke inn til land. Båten kretser nå i sjøen utenfor Småværet i Flatanger. Foto: Redningsselskapet
KRETSER UTENFOR BRANNSTEDET: Redningsskøyta «Harald V» har massiv slokkekapasitet, men kommer seg per nå ikke inn til land. Båten kretser nå i sjøen utenfor Småværet i Flatanger. Foto: Redningsselskapet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brannsjef Hans Petter Haukø forteller til Adressa.no at storbrannen i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag har jevnet det meste med jorden i de to tettstedene Hasvåg og Småværet.

- Det er mellom 50 og 70 bygninger som ligger i Hasvåg, og de fleste husene har brent ned, sier operasjonsleder Inge Jørstad i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Redningsskøyta «Harald V» har i morgentimene ligget i sjøen rett utenfor Småværet, opplyser informasjonsleder for Redningsselskapet, Frode Pedersen overfor Dagbladet.

- Den ligger der stand by og venter. Per nå er vannet for grunt til at de kan ta seg til land, sier Pedersen.

- Sikkerhetshensyn Det er en fortvilende situasjon, ifølge ham, for skøyta har stor slokkekapasitet.

FOTOGRAFTERT FRA SJØEN: Dette bildet er tatt av redningsskøyta «Harald V», som i morgentimene har ligget i sjøen rett utenfor Småværet i Flatangen. Foto: Harald V/Redningsselskapet
FOTOGRAFTERT FRA SJØEN: Dette bildet er tatt av redningsskøyta «Harald V», som i morgentimene har ligget i sjøen rett utenfor Småværet i Flatangen. Foto: Harald V/Redningsselskapet Vis mer

- Båten er avhengig av at det er mellom to og tre meter dypt vann for å ta seg inn til land. Per nå er dybden 50 centimeter. Det er veldig synd, for båten er stor og har stor slokkekapasitet, men dette er et sikkerhetshensyn vi må forholde oss til, sier Pedersen.

Slokkekapasiteten til «Harald V» er ifølge ham 3 kubikk per minutt, og mannskapet på tre ville kunne bidra mye i slokningsarbeidet om de kom seg nærmere land.

- Mye trøkk - De kan hente vann fra sjøen og sprøyte vann inn både via slanger og vannkanoner, som har mye trøkk. Nå kommer de imidlertid ikke nært nok til å kunne bruke dette, sier Pedersen.

Han forteller at redningsskøyta forholder seg til lokalt politi og brannmyndighet, og avventer de situasjonen fra sjøen.

-BISTÅR: - Redningsskøyta Harald V bistår lokalt politi- og brannvesen i den katastrofe-lignende brannen i Hasvåg i Flatanger, skriver Redningsselskapet på sin Facebook-side. Foto: Harald V/Redningsselskapet
-BISTÅR: - Redningsskøyta Harald V bistår lokalt politi- og brannvesen i den katastrofe-lignende brannen i Hasvåg i Flatanger, skriver Redningsselskapet på sin Facebook-side. Foto: Harald V/Redningsselskapet Vis mer

- De kretser nå fram og tilbake utenfor Småværet, og vil handle på kommando fra politi og brannmyndighet, sier Pedersen.

- I full fyr Skipper på skøyta, Tor Helge Waagø har kommentert synet av brannen i Småværet:

- Det brenner i over halve bygningsmassen på stedet. Så vidt vi kunne se var det kun bryggene lengst vest som ikke sto i full fyr, sier Waagø til Trønder-Avisa.

Redningsselskapet legger også ut bilder av brannen på sin Facebook-side, som Dagbladet har fått tillatelse til å bruke.

Hele Norges coronakart