Pressekonferanse nå:

Har med seg tidligere gisler til Norge

To tidligere FARC-gisler er i følget til fredsprisvinner Juan Manuel Santos. 

I NORGE: Fredsprisvinner Juan Manuel Santos signerer signerer gjesteboken på Nobelinstituttet fredag. Bak står den norske Nobelkomite f.v.: Thorbjørn Jagland, Henrik Syse, Inger Marie Ytterhorn og Berit Reiss Andersen. Leder Kaci Kullmann Five var ikke tilstede pga sykdom.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I NORGE: Fredsprisvinner Juan Manuel Santos signerer signerer gjesteboken på Nobelinstituttet fredag. Bak står den norske Nobelkomite f.v.: Thorbjørn Jagland, Henrik Syse, Inger Marie Ytterhorn og Berit Reiss Andersen. Leder Kaci Kullmann Five var ikke tilstede pga sykdom. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - En drøm som bare for få år siden var umulig, har nå blitt realitet, sier fredsprisvinner Juan Manuel Santos på en pressekonferanse i Oslo, ifølge NTB.

- Jeg er heldig som er her, sier prisvinneren.

Colombias president sier tildelingen av Nobels fredspris kom som en gave sendt fra himmelen på et svært vanskelig tidspunkt i fredsprosessen.

Tildelingen av prisen kom fire dager etter at det colombianske folket hadde stemt nei til fredsavtalen fremforhandlet mellom Santos-regjeringen og opprørsgruppen FARC.

FREDSPRISVINNER: Colombias president Juan Manuel Santos holdt i dag pressekonferanse på Nobelinstituttet
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FREDSPRISVINNER: Colombias president Juan Manuel Santos holdt i dag pressekonferanse på Nobelinstituttet Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Under Nobel-pressekonferansen i dag understreket Santos at prisen hadde stor betydning nettopp ved at den ble tildelt på dette kritiske tidspunktet i prosessen.

- Den kom som sendt fra himmelen. Den var til stor hjelp for meg, forhandlerne og det colombianske folk, fortalte Santos.

Santos viser til at konflikten som har preget Colombia i et halvt århundre, nå avsluttes.

- Jeg håper at grunnlovsdomstolen neste mandag skal gi grønt lys for rask implementering.

- Og jeg tar ikke bare imot prisen for meg selv og det colombianske folk, men for de åtte millionene ofrene i den 50 år lange konflikten, sa han.

Takket Norge

Fredsavtalen i Columbia var en umulig drøm for kun kort tid siden, og har nå blitt en realitet, fortalte Santos. Han trakk spesielt fram Norges rolle i fredssamtalene.

- Jeg vil uttrykke min dypeste takknemlighet til Norge, for dette har forandret livet vårt og historien vår. Intet land har hjulpet oss mer. Norge var en garantist fra dag én, som støtte og som en venn i fredsprosessen, sa Santos.

Den colombianske presidenten viste til at konflikten som har preget Colombia i et halvt århundre, nå avsluttes.

- Jeg håper at grunnlovsdomstolen neste mandag skal gi grønt lys for rask implementering, sa Santos.

Landet i morges

I morges landet flyet med Colombias president Juan Manuel Santos på Gardermoen militære flyplass.

Med i følget hans er de to tidligere FARC-gislene og politikerne Clara Rojas og Ingrid Betancourt. Begge ble tatt til fange i 2002 og slapp fri seks år etter.

Betancourt var FARCs mest profilerte gissel og det var en stor seier for forsvarsminister Santos da hun og 14 andre gisler ble befridd av colombianske sikkerhetsstyrker i 2008. De utga seg for å representere en annen gerilja og tok FARC på senga da de klarte å få med seg gislene ut fra leiren de besøkte.

BEFRIDD: Juan Manuel Santos, som da var forsvarsminister, tok i mot gisselet Ingrid Betancourt da hun i 2008 ble befridd etter å ha vært gissel hos FARC i seks år. Foto: Rodrigo Arangua/AFP
BEFRIDD: Juan Manuel Santos, som da var forsvarsminister, tok i mot gisselet Ingrid Betancourt da hun i 2008 ble befridd etter å ha vært gissel hos FARC i seks år. Foto: Rodrigo Arangua/AFP Vis mer

Rojas ble tatt til fange samtidig som Betancourt og ble også befridd samtidig, men de to satt delvis hver for seg da de var fanger hos geriljaen.

Gisseltaking var lenge en stor inntektskilde for de kolombianske geriljaene. I 2002, det året de to ble tatt til fange, ble det tatt hele 5000 gisler i Colombia. Nå blir det nesten ikke tatt gisler i landet lenger.

På høygir

I Oslo går forberedelsene foran lørdagens høytidelige overrekkelse av fredsprisen på høygir.

Showet sparkes i gang med Redd Barnas prisparty på Nobels Fredssenter på Rådhusplassen kl. 11, med kronprinsesse Mette-Marit til stede. Så bærer det videre til audiens på Slottet, før ferden går til Oslo rådhus, der både kongepar, kronprinspar og medlemmer av Storting og regjering er til stede.

Seremonien starter presis kl. 13 med et musikalsk innslag, før komiteens nestleder Berit Reiss-Andersen entrer talerstolen for å overrekke den høythengende gullmedaljen og det håndskrevne diplomet til prisvinneren.

Komiteens leder Kaci Kullmann Five har meldt avbud til årets seremoni på grunn av sykdom.

Deretter skal Santos avlevere sitt nobelforedrag, som er seremoniens høydepunkt.

Tradisjonen tro blir det også fakkeltog gjennom Oslos gater og gallamiddag til ære for fredsprisvinneren.

Søndag skal Santos ha en rekke møter med representanter for både Stortinget og regjering.

Stor inspirasjon

Santos får prisen for sitt arbeid med å få til en fredsavtale med FARC-geriljaen i Colombia. Avtalen har gjort slutt på 50 år med borgerkrig i landet.

At nobelprisen gikk til nettopp Santos, har vært en stor inspirasjon for colombianere flest, mener generalsekretær i Caritas, Martha Rubiano Skretteberg. Hun er selv fra Colombia og kom nylig tilbake fra et besøk i hjemlandet.

- Fredsprisen har hatt stor betydning. Folk føler at fredsprisen også tilhører dem. Den har gitt oss colombianere mer ansvarsfølelse. For første gang har jeg opplevd at alle sider bidrar med konstruktive løsninger for å få gjennomført fredsavtalen, sier hun til NTB.

Årets tildeling ble kunngjort bare noen dager etter at colombianeren i en folkeavstemning vendte tommelen ned for fredsavtalen som Santos hadde jobbet hardt med å få i havn. Men partene ga ikke opp, og den 1. desember kunne Colombias nasjonalforsamling godkjenne en revidert avtale.

(NTB/Dagbladet)