Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har mest ansvar, får minst lønn

Ane Holmberg får 100 000 kroner mindre enn mannlige kolleger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Berlevågs populære pleie- og omsorgsleder Ane Holmberg (36) får over 100 000 kroner mindre i lønn enn sine mannlige kolleger, på tross av at hun har det største ansvarsområdet. Nå sier hun opp i protest, skriver Finnmarken.

Lønna uforandret siden 2003

Holmberg startet i jobben i desember 2003, og var den tiende pleie- og omsorgssjefen på like mange år i den krevende stillingen. Lønna hennes ble da satt til 326 000 kroner. Siden har den stått stille.

Finnmarken har sammenliknet lønna til Holmberg med lønna til pleie- og omsorgssjefene i andre Finnmarks-kommuner, og Holmberg kommer desidert dårligst ut av pleie- og omsorgssjefene i de undersøkte kommunene.

- Den gangen var ikke lønna i sentrum. Jeg syntes den var grei, og var mer opptatt av å kjøre meg inn i den nye jobben, sier Holmberg til Dagbladet.no.

Holmberg var effektiv: Året etter kunne hun vise til stor måloppnåelse, reduserte budsjetter og underskudd som var snudd til overskudd. Hun syntes da det var på sin plass med en lønnsforhøyelse.

- Jeg syntes selv jeg hadde gjort en god jobb. Jeg la ned mye krefter i jobben og brukte mye av fritida mi. Siden jeg var eneste ansatte i pleie- og omsorgsavdelingen, ønsket jeg å få utvidet avdelingen med en avdelingsleder, og jeg ville ha høyere lønn for arbeidet jeg gjorde.

Hørte ingenting

SA OPP I PROTEST: Ane Holmberg, blant flyttelasset på kontoret sitt. Foto: HANS B. LARSEN
SA OPP I PROTEST: Ane Holmberg, blant flyttelasset på kontoret sitt. Foto: HANS B. LARSEN Vis mer

Ifølge Holmberg fikk hennes mannlige lederkolleger på samme nivå over 100 000 mer i lønn enn henne, selv om hun hadde det største ansvarsområdet.

- Jeg ba om et møte med lønnsforhandlingsgruppa, og møtet ble planlagt holdt i 2005. Tida gikk, og jeg hørte ingenting. I juli 2005 krevde jeg derfor et nytt møte, og da lovet politikerne at møtet ville bli holdt i november. Da jeg i november fortsatt ikke hørte noe, stilte jeg et ultimatum til administrasjonlederen om at hvis jeg ikke fikk reforhandlet lønna, ville jeg slutte i jobben. Forhandlingene ble da fastsatt til mars, men da stilte kultur- og omsorgssjefen og teknisk sjef - begge mannlige tilsvarende ledere på samme nivå som meg - spørsmål ved hvorfor jeg skulle forhandle samtidig med dem.

- Hvorfor det?

- Jeg tror de mannlige lederne føler at de har et mer betydningsfullt ansvarsområde enn meg, som jo jobber i en kvinnedominert sektor, sier Holmberg, og fortsetter:

- Sannheten er at jeg har det største ansvarsområdet av alle lederne i kommunen. Pleie- og omsorgsavdelingen har flest brukere og flest ansatte av alle etatene, og da er det rart at kultursjefen, som har akkurat samme myndighet som meg, skal tjene 430 000 i året.

Da Holmberg fortsatt ikke hadde hørt noe før 28. mars, var grensa nådd. Hun sa opp jobben med virkning fra 1. april.

- Hvorfor tror du politikerne har vært så trege med å sette seg til forhandlingsbordet?

- Jeg har vært veldig pliktoppfyllende og selvstendig og har fått til mye, og det har sikkert vært behagelig for dem å ha meg der, sier Holmberg, som opplyser at hennes lønnskrav var 395 000 kroner.

Har mest ansvar, får minst lønn

- Jeg føler meg dårlig behandlet lønnsmessig, sier den avgåtte pleie- og omsorgssjefen.

- Politikernes skyld

Administrasjonsleder i Berlevåg kommune, Kristin Biti Johansen, bekrefter bildet Holmberg gir av saken.

- Oppsigelsen er beklagelig. Holmberg er en dyktig leder som har hatt ansvaret for det tyngste og mest omfattende arbeidsområdet i kommunen, sier Biti Johansen til Finnmarken.

Toppsjefen på rådhuset mener politikerne må ta skylda for at Holmbergs lønn ikke er blitt oppjustert.

- Kan Berlevåg kommune leve med så store forskjeller i lønn blant sine toppledere?

- Det får du spørre lederen for forhandlingsutvalget om, sier administrasjonslederen.

- Uventet

I Berlevåg kommune er det politikerne som forhandler med lederne om lønna, og forhandlingsutvalget på tre blir ledet av ordfører Erik Brøske (SV).

- Holmbergs lønnssituasjon skulle snart vurderes. Det var vi i gang med. Dette kom uventet på meg, og jeg beklager oppsigelsen sterkt, sier ordfører Brøske til Finnmarken.

- Hadde du ikke fått signaler fra administrasjonssjefen om at Holmberg vurderte å slutte hvis det ikke ble gjort noe med lønna?

- Jeg vet at hun hadde anmeldt et ønske om lønnsforhandling, men vi var i gang med en prosess der lederlønningene skulle vurderes, og Holmbergs lønnssituasjon skulle også vurderes. Så langt var vi ikke kommet, sier Brøske.

- Burde dere ikke ha våknet før?

- Jo, det burde vi sikkert, men nå skal vi som sagt i gang med å forhandle om hennes lønn, sier ordføreren.

- Betyr det at du vil prøve å få henne tilbake?

- Vi får ta en oppsigelse som den er, men vi får se hva som skjer, sier Brøske til Finnmarken.

Flust med tilbud

- Dette er bare trist. Endelig hadde vi fått en sjef det gikk an å snakke med, og som gjorde en god jobb, sier Elisabeth Pedersen, assistent ved sykehjemmet i Berlevåg, til Finnmarken. I løpet av de siste dagene har hun og mange av kollegene forsøkt å overtale Holmberg til å bli.

Det er imidlertid lite trolig at Holmberg blir gående arbeidsløs lenge:

- Saken har skapt veldig mye oppstandelse, og jeg har allerede fått seks ulike jobbtilbud fra andre kommuner, sier Holmberg til Dagbladet.no.

- Men helst ønsker jeg at Berlevåg kommune kommer til fornuft og kommer med et anstendig tilbud innen kort tid, helst innen 1. mai. Da kommer jeg i så fall til å takke ja, for jeg liker virkelig jobben min, avslutter Ane Holmberg.

- BEKLAGER OPPSIGELSEN STERKT: Ordfører i Berlevåg, Erik Brøske (SV).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling