Har mest ansvar, får minst lønn

Ane Holmberg får 100 000 kroner mindre enn mannlige kolleger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Berlevågs populære pleie- og omsorgsleder Ane Holmberg (36) får over 100 000 kroner mindre i lønn enn sine mannlige kolleger, på tross av at hun har det største ansvarsområdet. Nå sier hun opp i protest, skriver Finnmarken.

Lønna uforandret siden 2003

Holmberg startet i jobben i desember 2003, og var den tiende pleie- og omsorgssjefen på like mange år i den krevende stillingen. Lønna hennes ble da satt til 326 000 kroner. Siden har den stått stille.

Finnmarken har sammenliknet lønna til Holmberg med lønna til pleie- og omsorgssjefene i andre Finnmarks-kommuner, og Holmberg kommer desidert dårligst ut av pleie- og omsorgssjefene i de undersøkte kommunene.

- Den gangen var ikke lønna i sentrum. Jeg syntes den var grei, og var mer opptatt av å kjøre meg inn i den nye jobben, sier Holmberg til Dagbladet.no.

Holmberg var effektiv: Året etter kunne hun vise til stor måloppnåelse, reduserte budsjetter og underskudd som var snudd til overskudd. Hun syntes da det var på sin plass med en lønnsforhøyelse.

- Jeg syntes selv jeg hadde gjort en god jobb. Jeg la ned mye krefter i jobben og brukte mye av fritida mi. Siden jeg var eneste ansatte i pleie- og omsorgsavdelingen, ønsket jeg å få utvidet avdelingen med en avdelingsleder, og jeg ville ha høyere lønn for arbeidet jeg gjorde.

Hørte ingenting

SA OPP I PROTEST: Ane Holmberg, blant flyttelasset på kontoret sitt. Foto: HANS B. LARSEN
SA OPP I PROTEST: Ane Holmberg, blant flyttelasset på kontoret sitt. Foto: HANS B. LARSEN Vis mer

Ifølge Holmberg fikk hennes mannlige lederkolleger på samme nivå over 100 000 mer i lønn enn henne, selv om hun hadde det største ansvarsområdet.

- Jeg ba om et møte med lønnsforhandlingsgruppa, og møtet ble planlagt holdt i 2005. Tida gikk, og jeg hørte ingenting. I juli 2005 krevde jeg derfor et nytt møte, og da lovet politikerne at møtet ville bli holdt i november. Da jeg i november fortsatt ikke hørte noe, stilte jeg et ultimatum til administrasjonlederen om at hvis jeg ikke fikk reforhandlet lønna, ville jeg slutte i jobben. Forhandlingene ble da fastsatt til mars, men da stilte kultur- og omsorgssjefen og teknisk sjef - begge mannlige tilsvarende ledere på samme nivå som meg - spørsmål ved hvorfor jeg skulle forhandle samtidig med dem.

- Hvorfor det?

- Jeg tror de mannlige lederne føler at de har et mer betydningsfullt ansvarsområde enn meg, som jo jobber i en kvinnedominert sektor, sier Holmberg, og fortsetter:

- Sannheten er at jeg har det største ansvarsområdet av alle lederne i kommunen. Pleie- og omsorgsavdelingen har flest brukere og flest ansatte av alle etatene, og da er det rart at kultursjefen, som har akkurat samme myndighet som meg, skal tjene 430 000 i året.

Da Holmberg fortsatt ikke hadde hørt noe før 28. mars, var grensa nådd. Hun sa opp jobben med virkning fra 1. april.

- Hvorfor tror du politikerne har vært så trege med å sette seg til forhandlingsbordet?

- Jeg har vært veldig pliktoppfyllende og selvstendig og har fått til mye, og det har sikkert vært behagelig for dem å ha meg der, sier Holmberg, som opplyser at hennes lønnskrav var 395 000 kroner.

Har mest ansvar, får minst lønn

- Jeg føler meg dårlig behandlet lønnsmessig, sier den avgåtte pleie- og omsorgssjefen.

- Politikernes skyld

Administrasjonsleder i Berlevåg kommune, Kristin Biti Johansen, bekrefter bildet Holmberg gir av saken.

- Oppsigelsen er beklagelig. Holmberg er en dyktig leder som har hatt ansvaret for det tyngste og mest omfattende arbeidsområdet i kommunen, sier Biti Johansen til Finnmarken.

Toppsjefen på rådhuset mener politikerne må ta skylda for at Holmbergs lønn ikke er blitt oppjustert.

- Kan Berlevåg kommune leve med så store forskjeller i lønn blant sine toppledere?

- Det får du spørre lederen for forhandlingsutvalget om, sier administrasjonslederen.

- Uventet

I Berlevåg kommune er det politikerne som forhandler med lederne om lønna, og forhandlingsutvalget på tre blir ledet av ordfører Erik Brøske (SV).

- Holmbergs lønnssituasjon skulle snart vurderes. Det var vi i gang med. Dette kom uventet på meg, og jeg beklager oppsigelsen sterkt, sier ordfører Brøske til Finnmarken.

- Hadde du ikke fått signaler fra administrasjonssjefen om at Holmberg vurderte å slutte hvis det ikke ble gjort noe med lønna?

- Jeg vet at hun hadde anmeldt et ønske om lønnsforhandling, men vi var i gang med en prosess der lederlønningene skulle vurderes, og Holmbergs lønnssituasjon skulle også vurderes. Så langt var vi ikke kommet, sier Brøske.

- Burde dere ikke ha våknet før?

- Jo, det burde vi sikkert, men nå skal vi som sagt i gang med å forhandle om hennes lønn, sier ordføreren.

- Betyr det at du vil prøve å få henne tilbake?

- Vi får ta en oppsigelse som den er, men vi får se hva som skjer, sier Brøske til Finnmarken.

Flust med tilbud

- Dette er bare trist. Endelig hadde vi fått en sjef det gikk an å snakke med, og som gjorde en god jobb, sier Elisabeth Pedersen, assistent ved sykehjemmet i Berlevåg, til Finnmarken. I løpet av de siste dagene har hun og mange av kollegene forsøkt å overtale Holmberg til å bli.

Det er imidlertid lite trolig at Holmberg blir gående arbeidsløs lenge:

- Saken har skapt veldig mye oppstandelse, og jeg har allerede fått seks ulike jobbtilbud fra andre kommuner, sier Holmberg til Dagbladet.no.

- Men helst ønsker jeg at Berlevåg kommune kommer til fornuft og kommer med et anstendig tilbud innen kort tid, helst innen 1. mai. Da kommer jeg i så fall til å takke ja, for jeg liker virkelig jobben min, avslutter Ane Holmberg.

- BEKLAGER OPPSIGELSEN STERKT: Ordfører i Berlevåg, Erik Brøske (SV).