Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har mindre tid til pasientene

Sykehusleger bruker mindre tid på pasienter enn før, viser en ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leger ved norske sykehus bruker bare litt over halvparten av arbeidstiden på direkte pasientkontakt. Assistentlegene, som ofte er under spesialist-opplæring, bruker minst tid i direkte kontakt med pasienter, skriver Aftenposten.

I 1994 brukte assistentlegene i gjennomsnitt 63 prosent av arbeidstiden på direkte pasientkontakt. For 2000 er tallet redusert til 56 prosent. Overlegene brukte i snitt 58 prosent på pasienter i 1994 og 55 prosent i år 2000.

Tallene kommer fra Legeforeningens forskningsinstitutt.

- Dette er nok uttrykk for at sykehuslegene må bruke tiden sin på andre ting enn pasientkontakt. Det er først og fremst møtevirksomhet som ser ut til å spise av tida legene kunne ha brukt på pasientene, sier professor og instituttsjef for Legeforeningens forskningsinstitutt, Olaf Aasland, som er ansvarlig for undersøkelsen.

Almenpraktiserende leger og kommune/bydelsoverleger bruker stadig mer av tiden sin på direkte pasientkontakt. Almenlegene bruker i år 2000 75 prosent av tiden sin i direkte kontakt med pasientene, mens privatpraktiserende spesialister bruker 72 prosent av arbeidstiden med sine pasienter.

- Vi har ikke data som kan gi svar på hvorfor det er slik. Men det er nærliggende å anta at leger utenfor sykehus i større grad selv prioriterer hvordan de bruker tiden sin. Da velger de mer pasientkontakt, sier Aasland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media