- Har mistenkt Kristin

FROGNER (Dagbladet.no): Gunnar Baltzersen (29) innrømmer motvillig at han har tenkt at Kristin Kirkemo Haukeland står bak trippeldrapene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gunnar Baltzersen er sett på som et viktig vitne i Orderud-saken. Han er en barndomskamerat av Kristin Kirkemo Haukeland, og hans vitnemål kan bli viktig for aktoratet.

I politiavhør skal 29-åringen blant annet ha gitt politiet informasjon om det påståtte våpenbyttet mellom Per Orderud og Lars Grønnerød. Andre vitner har forklart at Gunnar Baltzersen har fortalt at Kirkemo Haukeland kom blodig til ham dagen etter drapene. Dette benektet han i retten i dag.

I dagens vitneavhør har Baltzersen gjentatte ganger forklart at han ikke husker mye fra de mange avhørene han har vært gjennom i forbindelse med trippeldrapene.

- Gjort meg tanker

29-åringen er ikke direkte taletrengt i Nes herredsrett i dag. Han forteller også at han heller ikke husker så mye av informasjonen han har gitt politiet i tidligere vitneavhør.

- Men har du noen gang gjort deg tanker om at Kristin kunne stå bak trippeldrapene, spør aktor Olav H. Thue.

- Jeg har vel gjort det, mumler Baltzersen.

 • Gang på gang lurer aktor på hvorfor Baltzersen ikke har koblet trippeldrapet på Orderud gård med uttalelser han har fått fra Kirkemo Haukeland tidligere.

  Den trippeldrapstiltalte venninnen skal flere ganger ha fortalt om konflikten på gården. Hun skal også ha sagt: «hvis ikke disse tre forsvinner, så mister Per gården, og det er blodig urettferdig.»

  - Hvis jeg hadde blitt fortalt om drapsplaner - og deretter får vite at det har vært begått et drap.. Da hadde jeg gjort meg ganske mange tanker rundt dette, sier aktor Olav H. Thue. Litt hardere i stemmen enn vanlig.

  - Jeg har kanskje gjort det, men de tankene er vanskelige å få fram i dag, svarer Baltzersen.

  Gårdskonflikt


  Baltzersen kjente til gårdstvisten på Orderud gård. Flere ganger skal Kristin Kirkemo Haukeland ha fortalt ham om familiekrangelen.

  - Det gikk litt på det at Per hadde jobbet og slitt for denne gården opp gjennom årene. Hvis han skulle miste denne gården, ville dette være veldig urettferdig, forklarer Baltzersen.

 • Aktor Thue viser til et politiavhør den 31.8.99:

  Her visste Baltzersen om tvisten på gården. Han skal videre ha forklart Kristin Kirkemo Haukeland sa at «hvis ikke de tre forsvinner, så mister de gården». Dette ville ifølge Kirkemo Haukeland være blodig urettferdig.

 • Aktor Thue kan ikke forstå at Gunnar Baltzersen ikke har tenkt på hvem som står bak trippeldrapene på Orderud gård i pinsen 1999.

  - Når tre personer er drept. Når du har hørt om en gårdskonflikt - og at tre personer skal forsvinne. Dette har du hørt fra en person du kjenner. Er du sikker på at du ikke har tenkt så mye på det? spør aktor

  - Jeg har ikke reflektert så veldig mye rundt det, svarer vitnet.

  - Men er det da noen annen måte og forstå dette på enn at noen skulle avlives, spør Thue.

  - Det er vel ikke det, sier Baltzersen.

  - Er det noen annen måte og forstå det på, gjentar Thue.

  - Nei.

  - Du må si fra hvis du ikke forstår spørsmålene mine, men hittil har du ikke flakket så mye med blikket, svarer aktor Thue.

  Skåne Kristin


  Thue spør om Baltzersen om han har forsøkt å skåne barndomsvenninnen sin. Han viser til ulike vitneforklaringer.

  Baltzersen er stille. Lenge.

  - Men sier til slutt at 'nei, han har ikke skånet Kristin'.

  Høy moral


  Gunnar Baltzersen kjenner ikke den trippeldrapssiktede Lars Grønnerød spesielt godt. Ifølge 29-åringen møttes de to stort sett kun når Kristin Kirkemo Haukeland også var tilstede. Balterzens beskrivelse av Grønnerød er som følger:

  - Han er en litt rotløs raring som drev med mye rart. Jeg oppfattet at han hadde ganske høy moral til tross for skeive spor. Hvis han hadde sagt noe, stod han for det, forklarer Baltzersen.

  Grunnen til at han husker Grønnerøds moral, er som følger: 'For dette er ikke helt vanlig i miljøet. Han holdt hodet over vannet'.

  Påvirket


  Per Orderuds forsvarer, Cato Schiøtz, ønsker å få fram at Gunnar Balterzen har forandret sine politiforklaringer etter hvert som tiden har gått. 29-åringen har vært i ni avhør i forbindelse med Orderud-saken.

  - Er det sånn at du har vanskelig for å skille hva du husker og hva du har lest i avisene? Kan det hende at en del av opplysningene i dine forklaringer kan komme fra hva du har lest i avisen, lurer advokaten.

  - Jeg kan ikke utelukke det, svarer Baltzersen.

  Jobbtilbud


  Gunnar Baltzersen har vært på Orderud gård gjentatte ganger fra og med høsten 1998. Ifølge vitnet har han besøkt stedet så mange som 20 ganger. Her har han vært med og klippet gress, jobbet i silo, kjørt traktor...

  - Jeg rakk ikke bli kjent med Per og Veronica. Kristin og meg holdt oss mest for oss sjøl, forteller 29-åringen.

  Men vitnet fikk etter hvert et godt forhold til Per Orderud. Han fikk til og med tilbud om å jobbe på gården.

  - Det var et realistisk tilbud fra Per sin side, men det skortet heller på mine egne ambisjoner. Det var vel mitt narkotikaforbruk, vil jeg tro, forklarer vitnet.

 • Gunnar Baltzersen vil forklare seg i Nes herredsrett utover dagen. Dagbladet.no følger rettssaken.