Budsjettet blør:  Sentralbanksjef Øystein Olsen har ikke veldig lyst til å kutte mye i styringsrenten. Det kan bety flere oppgaver for finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Budsjettet blør: Sentralbanksjef Øystein Olsen har ikke veldig lyst til å kutte mye i styringsrenten. Det kan bety flere oppgaver for finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Har mistet 100 milliarder

Inntektssiden på statsbudsjettet er svekket med nesten 100 milliarder kroner. I tillegg kommer milliarder i økte utgifter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Om tre uker presenterer finansminister Siv Jensen Revidert nasjonalbudsjett 2016 (RNB). Det er allerede opplagt at dette må bli en av de større halvveis-justeringene underveis i budsjettåret på lenge.

Inntektsbortfall - Det er uunngåelig at budsjettet vil vise et mindre overskudd. Inntektsbortfallet vil bli så stort at det for noen vil brukes som et argument for å holde igjen i Revidert. Men samtidig faller skatteinngangen nettopp fordi sysselsettingen vokser svakere, og da hjelper det jo ikke å stramme til enda mer, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til Finansavisen.

I Nasjonalbudsjett 2016 la Finansdepartementet til grunn klart mer optimistiske prognoser enn andre prognosemakere. Utover vinteren og våren har avstanden mellom Finansdepartementet og andre prognoser økt klart.

10 kroner = 2,6 milliarder Regjeringens egen tommelfingerregel tilsier at for hver tier oljeprisen synker, forsvinner 2,6 milliarder kroner på samme års skatteinngang. I tillegg taper staten ytterligere 1,9 milliarder kroner via sin egen oljevirksomhet, SDØE.

Med dagens snittpris blir derfor helårsvirkningen av oljeprisfallet alene 58 milliarder kroner, skriver Finansavisen.

Men deler av bortfallet kommer først i neste års statsbudsjett, fordi oljeskattene i prinsippet er etterskuddsskatter. Derfor viser SSBs tall til og med mars at oljeskattene er halvert fra samme tid i fjor.

Dersom trenden for fastlands- og oljeskattene holder seg gjennom året, betyr det at skatteinngangen for fastlandet og oljen til sammen blir 99 milliarder kroner lavere enn budsjettert.

Utgiftene øker Basert på en antatt ledighet på 4,5 prosent (AKU), anslo Finansdepartementet i fjor utgiftene til dagpenger til 15 milliarder kroner. I virkeligheten har AKU-ledigheten allerede nådd 4,8 prosent. Det betyr minst 1 milliard kroner ekstra til dagpenger i år.

Flere nyheter
- Bivirkningene i boligmarkedet kan bli kraftige
Sjeføkonom om boligboble: - Vi utelukker det ikke
Spår boligprisene opp 22 prosent i Oslo