IKKE IMPONERT: Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen bor nå i Birmingham i Alabama, men kommer hjem til Norge for å være med på regjeringsforhandlingene. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
IKKE IMPONERT: Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen bor nå i Birmingham i Alabama, men kommer hjem til Norge for å være med på regjeringsforhandlingene. Foto: Johannes Worsøe Berg / DagbladetVis mer

Frp-nestlederen flyr hjem fra USA til regjeringsforhandlingene:

Har mistet all respekt for Hareide

Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen tar et nådeløst oppgjør med Knut Arild Hareide. Han mener KrF-lederen drev et «utrolig kynisk» spill og jukset med historiefortellingen for å få til samarbeid med Ap.

BIRMINGHAM (Dagbladet): I august gikk Solvik-Olsen av som samferdselsminister og ble med på lasset da kona fikk jobb i Birminingham i Alabama.

Etter tre måneder med visumkrøll fikk ekteparet og de to barna endelig flytte over i november. Men allerede i januar setter han seg på flyet tilbake til Norge for å delta i regjeringsforhandlingene med Høyre, Venstre og KrF.

- Jeg har avtalt med Siv at jeg skal fly hjem. Det har jeg også snakket med kona om. Vi er veldig glade for at ungene har kommet så godt inn i lokalsamfunnet her. Hadde det vært hyling og skriking, hadde jeg ikke kunnet reist med god samvittighet, sier Solvik-Olsen til Dagbladet.

Vi treffer ham i den nye, midlertidige hjembyen hvor han har fulgt regjeringssonderingene gjennom mediene og med telefonsamtaler hjem til partileder Siv Jensen og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi.

- Jukser

- Hva blir din rolle i regjeringsforhandlingene?

- Jeg regner med at opplegget blir likt da vi satt i Nydalen, på Sundvollen og sist på Jeløya - at hvert parti har tre personer. Da blir det meg i tillegg til Sylvi Listhaug og Siv Jensen. Jeg tror min erfaring fra tidligere forhandlinger vil komme godt med, forklarer Solvik-Olsen.

Han var med på alle disse rundene, fra Nydalen i 2013 til Jeløya i 2017.

- Forhåpentligvis finner vi den tonen vi hadde i Nydalen. Da var også alle fire partier med. Den gangen var Knut Arild Hareide og KrF innstilt på at de kunne gå i regjering med oss. Det var Venstre som ikke ville, men som ble modne i løpet av de neste fire åra. Hvis alle er innstilt på å finne løsninger, kan vi finne ut av hvordan vi skal gi og ta. Jeg tror innstillingen er at dette skal vi prøve å få til, forklarer Solvik-Olsen.

Han reagerer kraftig på hvordan Hareide har opptrådt i høst da han forsøkte å få KrF til å velge side med Ap, SV og Senterpartiet.

- Å høre Knut Arild si at Nydalen-forhandlingene viste at det ikke var mulig å finne enighet, er bare tull. Han var klar til å gå inn. Han jukser med historiefortellingen, og det irriterer meg, sier Solvik-Olsen.

Dette avvises totalt av KrF-leder Knut Arild Hareide.

- Det er feil. Det vet de som var tilstede i Nydalen naturlig nok. Det blir spesielt å si at det er irriterende når han kommer med denne feilinformasjonen. Vi takket nei på grunn av den politiske forskjellen. Jeg mente da, og jeg mener nå at den er for stor til å sitte i regjering sammen med Frp, sier Hareide til Dagbladet.

- Mistet respekten

PÅ VEI: Den tidligere samferdselsministeren, Ketil Solvik-Olsen, tror alle de fire partiene kan bli enige om en felles kurs framover.
PÅ VEI: Den tidligere samferdselsministeren, Ketil Solvik-Olsen, tror alle de fire partiene kan bli enige om en felles kurs framover. Vis mer

Solvik-Olsen fortsetter sin tirade mot Hareide og sier han ble svært opprørt over hvordan Frp ble omtalt under prosessen i KrF i høst.

- Jeg har hatt mye sans for Knut Arild. Men etter å ha vært på innsiden av dette systemet - både åtte år i opposisjon med ham og så fem år i regjering med ham i opposisjon - så mener jeg den virkelighetsbeskrivelsen han hadde, ikke var et forsøk på å få en ryddig diskusjon om fordeler og ulemper. Han hadde tatt en beslutning og så kjørte han sin sak utrolig kynisk, på en måte som gjorde at jeg mistet respekten for Knut Arild, sier Solvik-Olsen.

Han mener dette innebar at Hareide konsekvent overdrev all uenighet med Frp, mens han underdrev forskjellene på KrF og de tre rødgrønne partiene Ap, Senterpartiet og SV.

- Husk 8. mars-togene og 1. mai-togene i 2014. Det var massive demonstrasjoner mot regjeringen, ensidig på saker KrF hadde vunnet. Det er den gjengen Hareide ville samarbeide med. Så tok han småsakene, det ikke har vært diskusjon om, som aktiv dødshjelp, og beskrev som en nærmest uoverstigelig operasjon, sier Frp-nestlederen og legger til:

- Jeg tror ikke Støres forelskelse i Hareide var forankret i Arbeiderpartiet. Det skulle vært interessant å sett på det lurvelevenet som hadde oppstått dersom KrF hadde valgt den siden.

Lojale KrFere

Frp-nestlederen mener Hareide skapte et svært dårlig og polariserende debattklima.

- Problemet er at Hareide i løpet av de fem ukene han holdte på, skapte så enorm splittelse. Hvis jeg trodde på det bildet han skapte av oss, så hørtes vi jo helt forferdelige ut. Og jeg vet at bildet ikke er så svart-hvitt, sier Frp-nestlederen.

For tida er han omringet av amerikansk politikk hvor mange er svært kritiske til Donald Trump som person. Likevel er mange fortsatt svært lojale til ham fordi han er landets president. Solvik-Olsen ser en parallell til Hareide og KrF.

- KrF har også veldig tro på lederens beslutning. I Frp er også folk rimelig lojale, men det kan også være litt mer sånn: «Jeg driter i hva Siv mener. Jeg er ikke enig og dermed basta».

Samtidig understreker han at han har stor sans for mange KrFere.

- Har ryggrad

I USA: Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen bor midlertidig i Birmingham i Alabama.
I USA: Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen bor midlertidig i Birmingham i Alabama. Vis mer

- KrF må samle seg om de lederne de ønsker. Kjell Ingolf Ropstad er en god mann. Hans Olav Syversen er en god mann. Olaug Bollestad er ei god dame. Jeg har også hatt stor sans for Hareide, men han mistet min respekt for måten han opptrådte på. Det er ryggrad i både Ropstad og Syversen og mange av de andre, sier Solvik-Olsen.

- Er du redd for at Frps profil forsvinner litt i en flertallsregjering?

- For mange Frpere var det nok mye mer bekymringsfullt da Venstre kom med i regjering. Jeg husker hvor mange sterke ord som ble brukt i sosiale medier mot Venstre for ett år siden. Folk er fortsatt irriterte på enkelte ting, men sammenliknet med for ett år siden er motstanden mikroskopisk, sier Solvik-Olsen.

- Er du frustrert over hvor mye innflytelse småpartier forsøker å få?

- Det er litt av prisen ved å ha et parlamentarisk system med mange partier. Jeg vet at vi også får fryktelig mye innflytelse ved å sitte i regjering.

- Har påpekt forskjeller

KrF-leder Knut Arild Hareide avviser at han har overdrevet forskjellene og skapt et skremmebilde av Frp.

- Jeg har vært bevisst på at mine kommenterer går på politiske forskjeller, ikke kategorisering. Det er store forskjeller på alkoholpolitikk, på klima, på sosialpolitikk og på at de er de mest liberale på gen- og bioteknologi, som er viktige saker for oss, sier Hareide.

Han mener at det han har gjort i høst, er å påpeke de store forskjellene mellom KrF og Frp.

- Det finnes fellespunkter ja, men i store, viktige spørsmål er det stor uenighet, sier han.

Hareide mener Solvik-Olsen «ser ut til å ha glemt hvordan Frp har opptrådt overfor KrF.»

- Jeg har lurt på hvor han var da Frp anklaget oss for å være ansvarlige for terroraksjoner, da de anklaget oss for imamsleiking? Hvor var han da Frp mente at KrF ikke hadde en ryggrad, og at vi var et tulleparti? Jeg kan også legge til, hvor var han da Frp mente at KrF bare var opptatt av fattigdomsbekjempelse for å vise at vi selv var gode, og ikke for å gjøre noe med problemet? sier Hareide.

- Når han kommer med det her, gjør det meg ikke mindre trygg på at det rådet jeg ga var riktig, fortsetter han.

- Dette sier du samme dag som partiet ditt har besluttet å gå inn i regjeringsforhandlinger med Frp?

- Jeg har hele tiden sagt at jeg ønsker at partiet skulle gjort noe annet. Min mening om hva som er klokt har ikke endret seg, men jeg må akseptere det valget som partiet har gjort, sier han.