- Har mistet all troverdighet

Frp mener Thomas Hylland Eriksen har meldt seg ut av samfunnsdebatten.

- HAR NULL TROVERDIGHET: Frp's parlamentariske leder, Harald T. Nesvik, mener den kjente professoren i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen ved Universitetet i Oslo har eksludert seg selv fra samfunnsdebatten. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
- HAR NULL TROVERDIGHET: Frp's parlamentariske leder, Harald T. Nesvik, mener den kjente professoren i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen ved Universitetet i Oslo har eksludert seg selv fra samfunnsdebatten. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp's parlamentariske leder, Harald T. Nesvik, sier til Dagbladet at han har full forståelse for at Thomas Hylland Eriksen slettet blogginnlegget der han blant annet spør om ikke Frp er «et mykfascistisk parti».

- Problemet for Hylland Eriksen er at når han først har publisert denne typen hårreisende karakteristikker av enkeltpersoner, så har han også ekskludert seg fra samfunnsdebatten. Han har beveget seg fra det å være en aktiv debattant til en som skjeller ut folk. Han står igjen med null troverdighet, sier Nesvik til Dagbladet.

Hylland Eriksen skrev blant annet at stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) gjør «det han kan for å spre lummer mistenksomhet overfor folk som ikke ligner på ham selv».

- Han anklager altså både Frp og enkeltpersoner i partiet for å ha et forferdelig menneskesyn, samtidig som han selv strør om seg med slike personkarakteristikker, legger han til.

Les også: Professor: - Frp-politikere utbryter jevnlig at de forakter mennesker som ikke ligner på dem selv
 
Nachspiel-rør Nesvik viser særlig til det Hylland Eriksen har skrevet om Solveig Horne og hennes uttalelser til Dagbladet, i forbindelsen med en artikkel om at personer med innvandrerbakgrunn er overrepresentert på krisesenter-statistikk - både som voldsutøvere og voldsutsatte.

- Han hevder jo at det hun har sagt til Dagbladet, er som stupid, uforenelig «rør som bobler opp etter litt for mange drinker på et nachspiel». Dette har han selv skrevet i et blogginnlegg som publiseres lørdag like før midnatt. Da kan man jo skjønne en del av konteksten, for å si det sånn, sier Nesvik.    

Frp-toppen er heller ikke imponert over professorens omgang med fakta, og peker på at Hylland Eriksen skriver om en «nestformann Simonsen».

- Det finnes ingen nestleder Simonsen hos oss. Vår nestleder er Per Sandberg. Det trodde jeg de fleste som deltar i samfunnsdebatten hadde fått meg seg, sier Nesvik. 

- Frp er det mostatte av fascisme Nesvik, som representerer Møre og Romsdal på Stortinget, understreker at enhver står fritt til å kritisere Fremskrittspartiet - det er personkarakteristikkene han reagerer på. Han legger likevel ikke skjul på at han også begynner å bli mektig lei av at Frp plaserers i samme «politiske familie som Geert Wilders, Marine LePen, Pia Kjærsgaard og Sverigedemokraterna», som Hylland Eriksen skriver. 

Hylland Eriksen er nemlig langt fra den eneste som har plassert Frp i denne båsen. I september fjor holdt Frp en pressekonferanse for å imøtegå koblinger internasjonal presse gjorde etter valget, der massedrapsmannen Anders Behring Breiviks fortid i partiet ble trukket fram. Samtidig forsøkte nestleder Ketil Solvik-Olsen å fri partiet fra merkelapper som «høyreekstreme», «høyrepopulistiske» og «innvandringsfiendtlige».

- Hylland Eriksen er jo ikke den første som har kommet med denne typen kritikk av Frp? 

- Det Hylland Eriksen har gjort, er å koke nok en suppe på dette mølet. Det er helt greit å kritisere oss for poltikken vår, men å dra inn Breivik, Sverigedemokraterna og Marine LePen blir bare tull. Vi har et helt annet opphav enn for eksempel Sverigedemokraterna. Vi ble stiftet som «Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep (ALP)» - nettopp for å beskytte enkeltindividet. Det er det motsatte av fascisme. Vi har alltid likestilt alle mennesker, sier Nesvik, som fortsetter:   

- Når Fremskrittspartiet har vært kritisk til innvandring, er det systemet vi har kritisert - ikke personene. Fremskrittspartiet er og har alltid vært tufta på alle de demokratiske verdiene som finnes, og det er så fjernt å sammenligne oss med disse partiene og politikerne. Det er egentlig en tankegang som ikke fortjener kommentar, fortsetter han.

- FORAKT:-  Den kjente professoren i sosialantropologi ved Universitet i Oslo, Thomas Hylland Eriksen, skriver i et blogginnlegg - som han nå har slettet - blant annet at: «Fremskrittspartipolitikere i obskure politiske posisjoner, som kommunestyrer og Stortinget, utbryter jevnlig at de forakter mennesker som ikke ligner på dem selv, vanligvis på Facebook.» 
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
- FORAKT:- Den kjente professoren i sosialantropologi ved Universitet i Oslo, Thomas Hylland Eriksen, skriver i et blogginnlegg - som han nå har slettet - blant annet at: «Fremskrittspartipolitikere i obskure politiske posisjoner, som kommunestyrer og Stortinget, utbryter jevnlig at de forakter mennesker som ikke ligner på dem selv, vanligvis på Facebook.» Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer