Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har mistet alt. Et gedigent tap

Kjell Ingolf Ropstad har seg selv å klandre for at KrF taper hjertesaken om bioteknologi på Stortinget til uka, mener Senterpartiet.

EGEN SKYLD: Bioteknologiloven hadde ikke blitt endret dersom KrF og Kjell Ingolf Ropstad hadde valgt å samarbeide med Senterpartiet i regjering, sier Sps helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EGEN SKYLD: Bioteknologiloven hadde ikke blitt endret dersom KrF og Kjell Ingolf Ropstad hadde valgt å samarbeide med Senterpartiet i regjering, sier Sps helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

For fullsatt sal i Stortinget tirsdag ligger det an til at de største liberaliseringene i bioteknologiloven noensinne i Norge vil bli vedtatt, takket være en avtale mellom Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og SV.

Blant endringene er åpningen for at alle gravide får tilgang til langt mer omfattende fosterdiagnostikk gjennom NIPT-test. Testen kan potensielt undersøke hele fosterets DNA.

- Frp, SV og Ap åpner opp for et sorteringssamfunn der det systematisk letes etter barn som er annerledes før de blir født. Vi tror på at det skal være mulig å få nok representanter i Stortinget med oss mot disse radikale endringene, uttalte KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad til NTB tidligere i uka.

Satset alt - og tapte

KrF-lederen har fortsatt håp om å snu flere Frp-representanter og unngå det han omtaler som et sorteringssamfunn.

ALLIERTE: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Kjersti Toppe står sammen med KrF i spørsmålene om bioteknologi. Men KrF valgte den borgerlig side, der de står alene. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
ALLIERTE: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Kjersti Toppe står sammen med KrF i spørsmålene om bioteknologi. Men KrF valgte den borgerlig side, der de står alene. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Men Ropstad kan i stor grad skylde seg selv for at partiet hans går mot et smertelig nederlag i selve KrF-hjertesaken, sier Senterparti-politiker Kjersti Toppe.

- Dette er et gedigent tap for KrF i regjering. De har satset alt og dette var den store saken de vant da de gikk inn i regjering med Høyre, Venstre og Frp, sier Toppe, og tar oss tilbake til høsten 2018 da Erna Solberg la ned selve trumfkortet i kampen for å få KrF til å velge henne i stedet for Ap-leder Jonas Gahr Støre som statsminister.

Ernas løfte

Solbergs trumfkort var å love KrF at man skulle prøve å få endringer i abortlovens paragraf 2c, som tillater abort etter 12. svangerskapsuke hvis fosteret har en alvorlig diagnose. KrF - og Solberg - lyktes ikke å endre paragrafen i forhandlinger med Venstre og Frp.

I stedet fikk KrF en seier på at tvillingabort ikke ble tillatt før 12. uke og en vetorett i spørsmål om bioteknologi. Det er denne vetoretten de har mistet ved at Frp har gått ut av regjering og går sammen med Ap og SV.

- Fosterreduksjon var en bitte liten seier, et museskritt. Samtidig åpnet de opp en stor diskusjon som de nå taper. Nå tar samfunnet et byks i motsatt retning, sier Toppe, som er helt på linje med KrF i spørsmålene om bioteknologi.

Toppe garanterer at man ikke ville sett tilsvarende liberaliseringer hvis KrF hadde valgt rød side og gått inn i regjering med Senterpartiet og Arbeiderpartiet med Støre som statsminister.

- Det som smerter KrF mest, og som også jeg syns er det vanskeligste, er tidlig ultralyd og fosterdiagnostikk. Her ville KrF og Senterpartiet stått i lag. Noen liberaliseringer ville det ha vært, men vi kunne stått sammen og fått klarere begrensninger, lover Toppe.

KrF og Sp står alene på henholdsvis blå og rød side på Stortinget om å være de mest restriktive i spørsmålene om bioteknologi. Senterpartiet stanset tidlig ultralyd og utvidelse av fosterdiagnostikk gjennom åtte år med Jens Stoltenberg (Ap) som statsminister.

- Helt uforståelig

Toppe mener KrF nå har mislyktes der Senterpartiet vant fram.

- Jeg har vært varsom med å kritisere KrF for å tape saker, for det er et sterkt press for liberaliseringer. Men når du sitter i regjering har du en ekstra mulighet til å endre retningen. Nå har de mistet alt. Nå er det andre partier de ikke har herredømme over som styrer bioteknologien. Det er en alvorlig retning for samfunnet, sier Toppe, som mener Ropstads linjeskift for KrF nå har fått et alvorlig skudd for baugen.

- Det viser hvor risikabelt det var å gå inn i et så skjørt regjeringssamarbeid.

KrF styrer fortsatt på Granavolden-plattformen, til tross for at Frp ikke lenger er bundet av den som opposisjonsparti. Det framstår merkeligere og merkeligere for Toppe.

- At KrF skal sikre Frp-politikk i Granavolden etter at de har påført dem et sånt nederlag, kan jeg ikke fatte. Det er en håpløs situasjon for KrF i regjering og helt uforståelig for meg at de kan regjere på Granavolden etter dette. Det er helt uforståelig, sier Topp.

KrF: - Ønskedrøm

Parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan i KrF sier det er ingenting som tyder på at man ville fått større gjennomslag med et annet linjevalg.

- Granavolden-plattformen ga KrF en viktig seier i bioteknologilovgivningen. Og regjeringspartiene H og V står fast på enigheten når saken avgjøres på tirsdag. Vi er glad for verdifellesskapet med Sp i denne saken, men det er ingenting i denne debatten som skulle tilsi at Ap ville gitt oss de samme gjennomslagene i denne saken som det vi fikk i regjeringsplattformen, sier Grøvan.

Grøvan mener Toppe ikke har dekning for å kunne si at de store liberaliseringene på fosterdiagnostikk ikke ville kommet med en Ap+Sp+KrF-regjering.

- At Toppe garanterer en helt annen holdning fra et Ap som har blitt vår hovedmotstander i denne saken, høres mest ut som en ønskedrøm enn en realitet, sier Grøvan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!