Har mistet kontakten med alvorlig syke Ingrid

Redningsfly står klart, men FARC-ledelsen har gjemt seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den franske redningsaksjonen for den bortførte politikeren Ingrid Betancourt (46) kan gå i vasken fordi kontakten med FARC-geriljaen er gått tapt.

Det medisinske teamet som er sendt til Colombia for å gi alvorlig syke Betancourt medisinsk behandling, har ikke hørt ett ord fra FARC siden det ankom Bogotá i forrige uke, og vet ikke hvordan kontakt kan etableres.

Opprørerne ligger i dekning, deres viktigste kontakt med utenverdenen er drept, og Interpol har utstedt internasjonal arrestordre på en annen toppleder.

Tidligere var det lett å få kontakt med FARC i landsbyer i den sørlige delen av Colombia, men etter at fredsforhandlinger med FARC brøt sammen i 2002 og geriljaen forsvant inn i jungelen, utpekte de Raúl Reyes som deres ansikt utad.

Reyes var i Oslo i hemmelige fredsforhandlinger for åtte år.

Men han ble drept 1. mars i et colombiansk flyangrep på en FARC-base på ecuadoriansk side av grensa på et tidspunkt da han var engasjert i samtaler med Venezuela, Frankrike og andre land om gislene.

Ingen kontakter


Nå har angrepet på geriljabasen vanskeliggjort den internasjonale innsatsen for å sette fri Betancourt, som skal være alvorlig syk.

Venezuelas president Hugo Chávez, som bidro til å få satt fri gisler i to omganger tidligere i år etter å ha forsøkt å mekle, sier at han ikke lenger har noen kontakt med geriljaen og ikke vet hvordan han skal nå fram.

Den colombianske senatoren Piedad Córdoba, som bisto Chávez ved de andre løslatelsene, sier hun gjerne vil hjelpe, men ikke lenger har kontakt.

Ytterligere en komplikasjon oppsto fredag da Interpol utstedte internasjonal arrestordre på Rodrigo Granda for bortføring og drap i Paraguay. Han er kjent som FARCs utenriksminister, men kan ikke lenger reise fritt for å delta i forhandlinger.


Fly står klart
Imens sitter flyet til det franske medisinske teamet på flyplassen i Bogotá og venter på å fly inn i jungelen for å ta seg av Betancourt så snart geriljaen gir grønt lys.
 BOGOTA LØRDAG:  Stor demonstrasjon i Colomias hovedstad Bogota med krav om at FARC-geriljaen må frigi alvorlige syke Ingrid Betancourt (på plakaten). Foto: AFP/Scanpix.
BOGOTA LØRDAG: Stor demonstrasjon i Colomias hovedstad Bogota med krav om at FARC-geriljaen må frigi alvorlige syke Ingrid Betancourt (på plakaten). Foto: AFP/Scanpix. Vis mer

FARC har ikke gitt noen antydning om at de vil slippe inn det franske teamet, men utenriksminister Bernard Kouchner sa lørdag at den franske regjeringen er innstilt på å vente.

- Vi er der, og vi er fast bestemt på å sluttføre dette. Nå venter vi på beskjed fra FARC, sa Kouchner til fransk TV.

Tidligere har FARC tilbudt seg å løslate Betancourt og andre gisler mot at regjeringen løslater flere hundre FARC-fanger. Men tidligere denne uka ga Granda beskjed om at Betancourt nå ikke blir løslatt med det første.

Betancourt, en tidligere presidentkandidat som er både colombiansk og fransk statsborger, ble bortført for over seks år siden mens hun drev valgkamp.

Ifølge gisler som er sluppet fri nylig, lider hun av flere alvorlige sykdommer og kan være døden nær om hun ikke får behandling. (NTB-AP-Reuters).

VENTER: Dette Falcon-flyet med medisinsk mannskap står stand by på den militære flyplassen i Bogota for å hente alvorlig syke Ingrid Betancourt i jungelen. Men ingen har kontakt med hennes kidnappere i FARC-geriljaen.
FRANKRIKE VENTER: Franskmenn er stadig mer opptatt av skjebnen til Ingrid Betancourt. Her fra en nyhetsdebatt i TV5 i går med et ungdomsbilde av det fransk-colombianske gisselet på skjermen i forgrunnen.
DREPT: Raul Reyes (i midten) var en av topplederne i FARC-geriljaen og kontakten utad. Etter at han ble drept i et militært raid i begynnelsen av mars i år, er det ingen som får kontakt med geriljaen og gislene.
PARIS: Fabrice Deloy var i går med i et direkteprogram i fransk TV5 om de internasjonale aksjonene for å få frigitt hans alvorlige syke ex-kone Ingrid Betancourt fra jungelen i Colomibia. Det er stor oppmerksomhet om aksjonen i Frankrike. Betancourt er både fransk og colombiansk statsborger.