IKKE EN LYD: «Schiaparelli» har ikke gitt lyd fra seg på urovekkende lang tid. Her ses roboten montert på fraktefartøyet «Trace Gas Orbiter». Illustrasjon: ATG / ESA / ESA / NTB Scanpix
IKKE EN LYD: «Schiaparelli» har ikke gitt lyd fra seg på urovekkende lang tid. Her ses roboten montert på fraktefartøyet «Trace Gas Orbiter». Illustrasjon: ATG / ESA / ESA / NTB ScanpixVis mer

Har mistet kontakten med Mars-roboten. Kan være tapt

Frykter gjentakelse av fiaskoen med «Beagle 2».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det knytter seg store forventninger til Mars-roboten «Schiaparelli», som i ettermiddag skulle lande på naboplaneten - men kontrollsentralen har ikke hørt fra roboten siden forventet landingstidspunkt, skriver The Independent.

Samarbeid

«Schiaparelli» er ESA, den europeiske romfartsorganisasjonens, store prestisjeprosjekt, i samarbeid med russiske Roscosmos. Roboten har tilbakelagt 500 000 millioner kilometer på reisen fra jorda til Mars, og skulle begynne den seks minutter lange nedstigningen klokka 16.42.

ESAs kontrollsentral melder 17.13 at de ikke har mottatt noen bekreftelse på at roboten har landet trygt på overflaten, men skriver også at dette ikke er uventet, på grunn av et svært svakt signal.

Men klokka 20.45 venter kontrollsentralen fremdeles. De har imidlertid lyktes i å oppnå kontakt med sonden og frakteskipet «Trace Gas Orbiter».

SKAL FINNE LIV: «Schiaparelli» på Mars-overflaten, dersom landingen var vellykket. Illustrasjon: ATG / ESA / AP / NTB Scanpix
SKAL FINNE LIV: «Schiaparelli» på Mars-overflaten, dersom landingen var vellykket. Illustrasjon: ATG / ESA / AP / NTB Scanpix Vis mer

Et opptak fra det gamle ubemannede fartøyet «Mars Express», som går i bane rundt planeten, kan gi svar på om landingen ble satt i gang som planlagt, melder ESA Schiaparelli.

Klokka 19.15 melder imidlertid kontrollsentralen i Darmstadt at dataene fra «Mars Express» er «inkonklusive». Halvannen time seinere er beskjeden at ESA vil bruke natta på å vurdere situasjonen, og komme tilbake med en nyhetsoppdatering på formiddagen i morgen.

Viktig steg

En vellykket ekspedisjon vil gi klarsignal til neste steg i prosjektet ExoMars. På lang sikt er planen å sende bemannede romferder til naboplaneten.

«Schiaparelli» er bygd i Italia, og skal bl.a. analysere været på Mars. Roboten ble fraktet fra jorda til planeten på «Trace Gas Orbiter», som den har koblet seg fra, og som nå går i bane.

«Trace Gas Orbiter» har avanserte målesystemer om bord, som bl.a. skal analysere metangassen på Mars, på leting etter spor av liv.

Et tidligere ESA-prosjekt, «Beagle 2», mislyktes i 2003 fordi solcellepaneler på landingsmodulen ikke foldet seg helt ut og derfor kom i veien for antenna som skulle kommunisere med jorda.

Dagbladet følger saken.