Har møtt de andre partilederne i dag

Erna Solberg og de andre borgerlige partilederne har startet prosessen med regjeringsdannelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Landets kommende statsminister, Erna Solberg, møtte i 12.30-tida pressen etter gårsdagens valgseier.

Dagbladet var til stede på pressekonferansen, som fant sted på SAS Radisson blu på Holbergs plass i Oslo, samme sted som valgvaken i går.

I 12.30-tida ankom en blid Solberg sammen med nestleder Bent Høie og Jan Tore Sanner.

- Det blir alltid litt lite søvn, men søvnen har vært god, sa Erna Solberg til Dagbladet i det hun kom inn i salen.

- Vi opplever dette som fantastiske valgresultater. Vi har nådd viktigste milepælene våre og fått et sterk Høyre. Så borgerlig har aldri stortinget sett ut før. Det gir oss et godt grunnlag for de fire neste årene, sa Solberg.

Hun legger vekt på at det fortsatt er fem uker til den nye regjeringen er på plass, men sier at partilederne allerede har snakket sammen.

 - Jeg har hatt et treffpunkt med alle de fire borgerlige partilederne og blitt enige om at vi skal starte kartleggingen nå, sier hun på pressekonferansen.

- Møtet skjedde på Stortinget i dag tidlig, og det var en god tone mellom oss, sier Solberg til Dagbladet etter pressekonferansen. 

- Det var et hyggelig møte med mye latter.

Hun forteller at møtet nå dreide seg mest om prosessen - ikke om saker.

I DAG TIDLIG: Høyre-leder Erna Solberg kommer ut fra sitt hjem på Smestad i Oslo ca kl 10 morgenen etter å ha vunnet Stortings-valget 2013. Hennes kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes holder opp døren, med pentøy og dagens aviser klart. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I DAG TIDLIG: Høyre-leder Erna Solberg kommer ut fra sitt hjem på Smestad i Oslo ca kl 10 morgenen etter å ha vunnet Stortings-valget 2013. Hennes kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes holder opp døren, med pentøy og dagens aviser klart. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Saker kommer vi tilbake til lenger ut i prosessen. Jeg har ikke behov for å liste opp alle disse nå, men jeg har sagt at Lofoten - Vesterålen - Senja er en vanskelig sak for oss. Vi ønsker oss en konsekvensvurdering der, og det er et ja/nei-spørsmål egentlig.

Hun ønsker ikke å si noe om alternative regjeringskonstellasjoner. Høyre har siden 2006 ønsket seg en firepartiregjering.

- Det vil sikkert bli utrolig mye spekulasjoner i pressen om regjeringssammensetning, men før alt er klart er ingenting klart. Vi har nå fått et klart og tydelig mandat, og vil starte arbeidet så raskt som mulig, sa Solberg på pressekonferansen.

- Høyre og Frp gjorde det spesielt sterkt, mens sentrumspartiene kom noe dårlige ut. Hvordan vil det påvirke en regjeringssammensetning?

- Venstre gikk nest mest fram, og de vil nok si at det er et veldig godt resultat. De kommer inn med en ganske stor gruppe. Men det er alltid sånn at styrke avspeiles i sammensetningen av regjeringen, men ikke helt matematisk. Det kommer også an på hvilke departement de vil få, sier den påtroppende statsministeren til Dagbladet.

På pressekonferansen sa Solberg at de borgerlige fortsatt står fast ved at den nye regjeringa skal få flere rusplasser i løpet av de første hundre dagene på Stortinget.

- Vi har ikke gått inn i substansielle politiske saker, men jeg kan love deg én ting: Vi kommer til å kjøpe flere rusplasser. Det lovet på lørdag, og det skal vi gjøre innen de hundre første dagene, sier Solberg.

Dagbladet var også til stede utenfor Høyre-lederens bolig på Smestad i Oslo i dag tidlig. Solbergs ektemann, Sindre Finnes, møtte pressen først, og fortalte at Erna var utslitt og skulle sove lenge.

Erna selv møtte pressen like før klokka 10.

- Jeg har fått sove lenge og gjort litt husarbeid, sa en blid men sliten Solberg.

- Har du gjort husarbeid?

- Jeg har vasket litt tøy, det er sånt man må gjøre.

Erna innrømmer at det har vært «litt voldsomt» med det voldsomme medietrykket etter valgseieren.

- Det er litt voldsomt, men absolutt hyggelig. Jeg hadde vært mer lei meg hvis det var av andre grunner til at dere var her, sier hun.

Etter pressekonferansen går Høyre-lederen og resten av ledelsen på kakefest på Høyres hus.