«har nettopp blitt påkjørt av en innvandrer»

«har nettopp blitt påkjørt av en innvandrer»

Slik forteller stortingsrepresentant (Frp) om uhell i trafikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Med stortingsvalget få måneder unna, og en fersk konto på mikrobloggen Twitter, meldte stortings- representant Jørund H. Rytman (Frp) i dag fra om en trafikkulykke der han selv var involvert:

«har nettopp blitt påkjørt av en innvandrer.. Bilen nå på verksted:-( Heldigvis ingen personskader og ikke min skyld:-)», melder han på mikrobloggen Twitter rett før 14.00.

- Ja, det stemmer, bekrefter han overfor Dagbladet.

- Gebrokkent
Ifølge Rytman var han på vei inn i en rundkjøring, da han slakket farten. Området har 50-sone og kvinnen i bilen bak rakk av ukjent årsak ikke å bremse ned.

- Den smalt i baken på meg og det så ikke pent ut. Da politiet ankom kjørte de bare videre ettersom de så vi fant ut av dette med forsikringer og slikt selv.  Nå har vi gjort opp, sier Rytman.

- Og hun som traff deg var innvandrer, skriver du?

- Ja, jeg er ganske sikker på at hun var innvandrer. Hun snakket gebrokkent norsk. Og så hadde hun et utenlandsk navn.

«Smakløst»
Meldingen har satt sinnene i kok på nettsamfunnet. Avsenderen Rytman, som representerer Buskerud og medlem av finanskomiteen. I skrivende stund har over 80 mikrobloggere kommentert utspillet kritisk.

Blant dem som kaster seg på er redaktør i E24 Per Valbrokk:«Smakløst så det holder fra Frp-rep.»

- Var personen blind, døv eller lam er det relevant. På 140 tegn holder Rytman seg til det han mener er relevant og altså at det er en innvandrer. Der ligger problemet, utdyper Valebrokk overfor Dagbladet.

- Danske i skibakken
Da Dagbladet viderebrakte fram kritikken, så den profilerte Frp-eren ingen problemer med utspillet.

- De er jo på bærtur, dette blir for dumt. Blir jo som at man er påkjørt av en danske i skibakken. Hadde jeg skrevet kvinne, så ville jeg fått feministene på nakken, sier Rytman.

- Spurte du om hvilket statsborgerskap hun har?

- Nei, det så jeg ingen grunn til å gjøre. Jeg konstaterer bare fakta, sier Rytman.

<strong>TWITTER-BEKLAGELSE:</strong> Rytman rykket ut på Twitter og beklaget utsagnet som han tidligere i dag slettet.
TWITTER-BEKLAGELSE: Rytman rykket ut på Twitter og beklaget utsagnet som han tidligere i dag slettet. Vis mer

Valebrokk er ikke fornøyd med forklaringen.

- En danske kommer fra et land der det høyeste fjellet er snaut hundre meter, da er kanskje ikke skikjøring spisskompetanse. I motsetning til Rytmans utsagn er det relevant.

Bystyrerepresentant Andreas Hasle (Ap) omformulerer meldingen: «Tok bussen. Heldigvis var det en innvandrer som var og kunne kjøre den».

Slettet
I ettermiddag slettet stortingsrepresentanten innlegget.

«beklager hvis jeg har støtt noen ved skrive at jeg ble påkjørt av en innvandrer.Ser nå i ettertid at utsagnet ble dumt og er derfor slettet», var siste oppdatatering fra Rytman på Twitter ved firetiden i ettermiddag.

- Det er fordi sånne som deg henger seg opp i det. Folk misforstår. Jeg har andre ting å bruke tiden min på og derfor trykket jeg på delete-knappen.

Rytman avviser at meldingen var preget av valgkampen. Han tror en SV'er som postet samme meldingen ikke ville møtt samme kritikk.

- Media henger lett folk på en knagg, sier Rytman.

PS! Rytman, som opprettet en konto på mikrobloggen 9. juni, har siden han postet innlegget fått tredoblet antallet følgere.

<strong>PÅKJØRT I RUNDKJØRING:</strong> Stortingsrepresentant Jørund H. Rytman (Frp) i sin bil.
PÅKJØRT I RUNDKJØRING: Stortingsrepresentant Jørund H. Rytman (Frp) i sin bil. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer