Angrepet på Kongressen:

- Har nettopp tatt ut søpla

Onsdag morgen forlot Donald Trump Det hvite hus for siste gang som president.

WASHINGTON, D. C.: Debbie Anthony har kommet til hovedstaden for å feire Biden. - De har tatt ut søpla fra Det hvite hus, sier hun. Reporter: Vegard Kvaale. Video: Jesper Nordahl Finsveen Vis mer
Publisert

WASHINGTON, D.C. (Dagbladet): Sekunder etter at Joe Biden ble utropt til vinner av høstens presidentvalg, kastet Debbie Anthony seg over tastaturet og bestilte hotell i og flybilletter til USAs hovedstad.

For første gang i livet ville hun delta på en innsettelsesseremoni, og feire begivenheten i Washington D.C.

Men innsettelsesseremonien til president Joe Biden og visepresident Kamala Harris, likner ikke på noen annen innsettelsesseremoni i amerikansk historie. 25 000 soldater har beleiret hovedstaden, for å sørge for sikkerheten under maktoverføringen, og hele sentrum er nærmest hermetisk stengt.

TAKKETALE: Her taler Donald Trump for siste gang som president i USA. Video: AP. Vis mer

– Står opp for demokratiet

Tross angrepet på Kongressen 6. januar, ønsket Debbie Anthony, fra delstaten Washington, å komme til USAs hovedstad for å være til stede i hovedstaden under seremonien.

– Jeg er her for å stå opp for demokratiet, og for Joe Biden og Kamala Harris. Ingenting kunne stoppe meg, sier Anthony.

- FOR DEMOKRATIET: Debbie Anthony fra delstaten Washington har tatt turen til Washington D.C. for å stå opp for demokratiet, forteller hun til Dagbladet. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet
- FOR DEMOKRATIET: Debbie Anthony fra delstaten Washington har tatt turen til Washington D.C. for å stå opp for demokratiet, forteller hun til Dagbladet. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet møter Anthony utenfor hotellet hennes, bare noen kvartaler unna Det hvite hus. I en varebil ved siden av henne, sitter det flere soldater fra Nasjonalgarden som gjør seg klare til å bidra i det massive sikkerhetsopplegget.

Med seg har hun to skilt, hvor hun har skrevet budskap på begge sider. Hun blir rørt da hun skal beskrive skiltene, og budskapene på dem.

– Jeg sørget for å skrive «peace» på et av dem, sier hun.

SISTE GANG: Donald Trump har forlatt Det hvite hus. Video: AP Vis mer

– Fem år med lidelse

Anthony kommer ikke til å savne Trump, og mener han har vært en særdeles splittende figur i amerikansk politikk.

– Hvordan kommer du til å huske Trump?

UNIKE BILDER: Nye og unike bilder fra innsiden av stormingen av den amerikanske Kongressen ryster USA. Video: The New Yorker Vis mer

– De har nettopp tatt ut søpla av Det hvite hus. Det er så godt som alt jeg har å si om ham. Vi må være sterke, og vi kan ha våre uenigheter, men når én person mener han er viktigere enn demokratiet vårt, må vedkommende gå. Det har vært fem år med lidelse, og nå er vi på vei videre, svarer Anthony.

– Hvordan tror du USA kommer til å endre seg med Biden som president?

– Jeg tror Biden er den beste muligheten vi har til å forene oss. Han er blitt forberedt til dette. Han har vært presidentkandidat to ganger tidligere, men jeg tror at gud sparte ham til dette øyeblikket.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Pezy, medlem av den høyreekstreme gruppa Boogaloo, mener angrepet på Kongressen var det rette å gjøre. Video: Jesper Nordahl Finsveen / Vegard Kvaale Vis mer

– Jeg er trist

På grunn av angrepet på Kongressen 6. januar og coronapandemien, kommer ikke amerikanere som Debbie Anthony til å kunne få ta like stor del i innsettelsesseremonien i år.

Bare de med riktige akkrediteringer og soldat- eller politiuniform slipper inn gjennom sperringene i sentrum av Washington D.C. Et område på om lag tolv kvadratkilometer er sperret helt av, og soldater og politifolk står omtrent på hvert eneste gatehjørne rundt sperringene.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar. VIDEO: AP Vis mer

– Jeg er trist for at det endte opp sånn som dette her. At folk tok seg inn og raserte Kongressen, og at lovgiverne våre måtte gjemme seg for å søke trygghet. Hadde du sagt til meg for noen måneder siden at USAs president skulle anspore folk til å marsjere mot Kongressen, og at deretter skulle angripe den for å stanse sertifiseringen av det demokratisk valg, ville jeg ha sagt at du er gal, at vi er amerikanere og at vi ikke gjør sånn. Jeg tok feil, sier Anthony ettertenksomt.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer