Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Har noen tatt hånd om ulvens pårørende?»

Emilie Enger Mehl (Sp) reagerer på «disneyfiseringen» av dyr og mener man kunne byttet ut «ulv» med «jente» i sakene om ulven som ble skutt i natt.

SKUTT: Politiet har startet etterforskning etter at en ulv ble skutt i dag morges. Ulven hadde kommet inn på et sauebeite i Sør-Odal i Hedmark. Foto: Politiet
SKUTT: Politiet har startet etterforskning etter at en ulv ble skutt i dag morges. Ulven hadde kommet inn på et sauebeite i Sør-Odal i Hedmark. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Det store spørsmålet er: ble gjenopplivning forsøkt? Kunne ulven blitt fløyet med luftambulanse til nærmeste dyrehospital? Har noen tatt hånd om ulvens pårørende?»

I et bitende ironisk Facebook-innlegg går Senterparti-politiker Emilie Enger Mehl til angrep på politiets uttalelser og mediedekningen etter at en ulv i dag morges ble skutt av en sauebonde.

- Hysterisk «disneyfisering»

Ulven hadde kommet inn på et sauebeite i Sør-Odal i Hedmark og ble ifølge politiet «erklært død på stedet» og at den vil bli undersøkt med tanke på «hvilken identitet den har».

- Jeg må presisere at politiet nå etterforsker saken og at jeg ikke kan konkludere med hva de kommer fram til, men ut fra det vi kjenner til saken kunne like gjerne tittelen vært «Bonde reddet sau fra lidelse og grusom død», sier Emilie Enger Mehl til Dagbladet på telefon fra fiske i Hemsedalsfjellet.

Men politiets uttalelser og mediedekningen, uttaler gjerne Sp-politikeren seg om.

- Dette er en hysterisk «disneyfisering» og menneskeliggjøring av dyr. Ulven omtales omtrent som om den skulle vært et menneske. I dette tilfellet kunne du byttet ut «ulv» med «jente» eller «mann» i sakene i media, det blir veldig dramatisert, sier Mehl.

- Det er et hysteri rundt alt som har med ulv å gjøre, det blir vanskelig å forvalte rovdyr når det hele tiden er en så konfliktdrivende framstilling i media.

Ønsker ikke ulven

- Du og Senterpartiet vil jo ikke ha ulven her i Norge, forstår du ikke at det er en sak når de skytes?

- Jeg mener vi skal ta vare på de rovdyrene som hører naturlig hjemme i Norge, det er bjørn, jerv, gaupe og kongeørn. Vi hadde en norsk ulv før, men den er utryddet. Nå har vi fått en fins-russisk ulv som jeg mener ikke er vårt ansvar å ta vare på, sier Mehl om den i Sp-kretser lite velkomne innvandreren.

Når det kommer til selve forvaltningen, hviler Mehl seg på rovdyrforliket. Som nettopp er et forlik mellom forskjellige interesser.

- Rovdyrforvaltningen har en todelt målsetting, den skal både ivareta rovdyrbestanden og beitenæringen. De hensynene må balanseres. Vi kan ikke sette rovdyr og ulv over beitenæringens interesser, de skal avpasses, sier Mehl.

- Det er ekstremt krevende og belastende for bønder som driver med dyr og har dem på beite når rovdyr kommer tett innpå, men det er hele tiden rovdyrene som blir framstilt omtrent som det er mennesker det er snakk om.

HEI, MDG: Emilie Enger Mehl er stortingsrepresentant for Senterpartiet fra Hedmark. Etter å ha lest i Dagbladet at MDG vil legge ned norsk kyllingproduksjon - og at forslagsstillerne aldri har vært i et kyllingfjøs - ble hun så provosert at hun sporenstreks dro til nærmeste kyllingfjøs. Video: Senterpartiet Vis mer

Politietterforskning

- Disneyfisering, sier du. Hva legger du i det?

- Vi avliver dyr hele tiden. Vi slakter kuer, svin, kylling og spiser kjøtt. Det jaktes på elg og fugl. Det er helt vanlig at mennesker avliver dyr. Når det er snakk om rovdyr blir det framstilt som en drapssak. Det er ingenting som tyder på at ulven har lidd, noe man må anta at sauene hadde gjort hvis ulven ikke ble stoppet, sier Emilie Enger Mehl.

Politiet har igangsatt etterforskning og opplyser at kriminalteknikere er på stedet for å sikre spor. Det er bare lov å ta livet av rovdyr når det pågår et «direkte angrep på bufe, tamrein, gris, hund og fjærfe» eller når det «anses påkrevd for å fjerne en aktuell og betydelig fare for skade på person», ifølge naturmangfoldloven.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!