- Har nok satt ned foten

Vesten har de siste årene bygget kraftig opp kapasiteten sin til å drive cyberkrigføring, sier oberstløytant Geir Hågen Karlsen.

DATAANGREP: Den russiske hackergruppa Killnet tvang flere viktige innloggingstjenester i kne onsdag 29. juni. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ble en rekke norske nettsider angrepet. Den russiske hackergruppa Killnet sa til Dagbladet at det var de som som hadde angrepet.

Blant sidene som ble rammet var nettsidene til BankID, Arbeidstilsynet og Altinn.

Gruppa angriper land som de anser som fiender av Russland.

- Dette ser ut som en form for digitalt hærverk som skal signalisere misnøye med Norge og Natos engasjement i krigen, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen til Dagbladet.

Han sier at det finnes mange måter å drive digitale angrep. Han trekker blant annet fram såkalte løsepengevirus, som de som rammet Hydro, Choice og Nortura.

FIENDE: Den russiske hackergruppa Killnett kaller Natos generalsekretær Jens Stoltenberg for sin fiende nummer én. Vis mer

Den russiske ambassaden avviste på det sterkeste at det var den russiske staten som sto bak angrepet.

- Det er jo sånn at når det kommer større dataangrep fra russisk territorium, så må vi gå ut fra at selv hvis de ikke står bak angrepene, så har de i alle fall godtatt det, sier Karlsen, selv om han understreker at han ikke kan vurdere dette konkrete angrepet på nåværende tidspunkt.

Han trekker fram både Kina, Russland, Nord-Korea og Iran som land som er aktive når det kommer til digitale angrep.

- Men Vesten har også bygget opp en vesentlig digital kapasitet, sier Karlsen.

- Det norske forvaret har jo offensive cyberkapasiteter. Akkurat hva de gjør, vil nok ingen svare på. Det samme gjelder alle Vestlige land, sier han.

- Det har nok blitt en form for terrorbalanse her. Etter lang tid med angrep fra russiske og kinesiske angrep har man nok satt ned foten og sagt at nok er nok, sier Karlsen.

Han sier at alle virksomheter, både offentlige og private, bør være obs på den digitale trusselen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer