Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

HOMOFIL VIELSE

- Har nok undervurdert denne saken

Venstres Abid Raja oppfordrer KrF til ikke å gjør noe overilt og dramatisk mot Geir Jørgen Bekkevold. KrF-lederen erkjenner å ha undervurdert saken.

TOLERANSE: - Det er en viktig kristen verdi å vise toleranse og jeg er lettet over at KrF-leder Knut Arild Hareide ser ut til å slå ring rundt Geir Jørgen Bekkevold, sier Abid Raja i Venstre. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
TOLERANSE: - Det er en viktig kristen verdi å vise toleranse og jeg er lettet over at KrF-leder Knut Arild Hareide ser ut til å slå ring rundt Geir Jørgen Bekkevold, sier Abid Raja i Venstre. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bekkevold-saken blir ett av de store temaene når KrFs sentralstyre møtes torsdag morgen. Tidligere denne uka kom det fram at Geir Jørgen Bekkevold hadde viet to kvinner. Det fikk hans kollega på Stortinget, Hans Fredrik Grøvan, til å rase, og han har i etterkant offentlig refset Bekkevold for vielsen.

I forkant av sentralstyremøtet sa Hareide følgende til Dagbladet.

- Det er alltid slik at man kan være etterpåklok. Jeg har nok undervurdert denne saken og engasjementet og uroen det skapte i vårt parti.

Han sier også at partiet er prega av uro.

- Det er leit når medlemmer melder seg ut når vi trenger et sterkere og bedre KrF enn noen gang. Vi sitter i en nøkkelrolle. Vi skal bruke mye tid på de viktige veivalgene vi står overfor denne høsten. Vårt sentralstyre legger de viktigste føringene for vårt strategi, sier Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Tar selvkritikk

Krf-lederen mener partiet i tiden som kommer må snakke mer om denne typen saker.

- Og det må jeg ta ansvar for, at vi kanskje ikke har brukt nok tid på å snakke om det. Vi har en tydelig politikk. Vi er det eneste partiet på Stortinget som løfter ekteskapet mellom mann og kvinne, men som et moderne kristendemokratisk parti så har vi også skilt mellom teologiske spørsmål og politiske spørsmål, sier Hareide.

- Forsto du ikke at dette kunne skape bråk i partiet?

- Ikke i den dimensjonen det har blitt. Jeg forsto at det kunne bli reaksjoner. Men jeg har nok undervurdert sprengkraften som har vært i dette spørsmålet.

- Større perspektiv

Torsdag morgen stilte partileder Knut Arild Hareide på politisk kvarter for å diskutere saken. Der ga han sin fulle tillit til Bekkevold.

- Det å legge seg opp i hva Bekkevold gjør som prest, det vil ikke jeg gjøre. Han gjorde dette som en prestegjerning, og jeg forstår at det kan oppfattes som et politisk signal, men det var det ikke Jeg har full tillit til Geir Jørgen Bekkevold, sa Hareide.

Krf-lederen la til at dagens ekteskapslov ikke er i tråd med dagens partiprogram. Likevel ønsker partiet forpliktende samliv, også for homofile.

- Vi har en teologisk bredde innenfor partiet. Men i de politiske standpunktene står vi for noe, uten å gå inn i det teologiske. Når Bekkevold gjør dette som prest, så gjør han det under biskopen, ikke under meg, sa Hareide.

Abid Raja (V) mener man må sette KrF-krangelen i et større perspektiv.

- Det er mange homofile som mobbes i samfunnet, som ikke føler aksept og blir utsatt for hatkriminalitet. Særlig er det en utfordring i minoritetsmiljøet hva gjelder negativ sosial kontroll, sier Abid Raja.

Negativ reaksjon

Venstre-representanten titulerer seg i denne saken, med et smil om munnen, som den muslimske visepresidenten. Han sier:

- Jeg er redd en negativ reaksjon mot Bekkevold vil sende dårlig signal til den seksuelle minoriteten i Norge, og med det indirekte bidra til å legitimere at de ikke er like mye verdt. Dessverre er de allerede utsatt, denne debatten øker ikke aksepten for dem, men legger til rette for det motsatte, sier Abid Raja.

Han likte det han hørte i Politisk Kvarter i NRK i morges:

- Det er en viktig kristen verdi å vise toleranse og jeg er lettet over at KrF-leder Knut Arild Hareide ser ut til å slå ring rundt Geir Jørgen Bekkevold. Jeg ser fram til å jobbe med mine venner i KrF for økt toleranse i det norske samfunnet, sier Abid Raja.

Politikk og religion

Han viser til at KrF ikke vil at politikken skal styre religionen.

- Geir Jørgen Bekkevold har utført sin prestehandling. Om det får politisk konsekvenser, blander dermed KrF selv religion og politikk sammen. Jeg ber mine venner i KrF om og å vise toleranse, og la budet i Bibelen veie høyest; størst av alt er kjærligheten, sier Abid Raja.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!