Krigen i Ukraina

Har nytt mål i Ukraina

For første gang sier Russlands utenriksminister i klartekst at han vil fjerne Volodymyr Zelenskyj fra makta.

NY LINJE: Sergej Lavrov er nå tydelig på at Russland ønsker et regimeskifte i Kyiv. Foto: Det russiske utenriksdepartementets pressetjenester via AP
NY LINJE: Sergej Lavrov er nå tydelig på at Russland ønsker et regimeskifte i Kyiv. Foto: Det russiske utenriksdepartementets pressetjenester via AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en melding mandag uttaler Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i klartekst at ett av Russlands mål for krigen er å avsette president Volodymyr Zelenskyj og hans regjering.

- Vi vil definitivt hjelpe det ukrainske folk å frigjøre seg fra regimet som er mot folket og mot historien, sa Lavrov ifølge ABC News.

MINEFELT: Den finske militæreksperten Emil Kastehelmi sier at denne manøveren viser at russiske styrker er dårlig trent og har lite kamperfaring. Video: Reddit. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Ny linje

Uttalelsen går helt på tvers av Kremls tidligere offisielle linje. I mars uttalte Lavrov at Russland anerkjenner Zelenskyj som Ukrainas leder.

Russiske myndigheter var også helt eksplisitte på at de ikke ønsket å kaste ham fra makta, ifølge Newsweek.

Den gang hevdet russerne målet var å «demilitarisere og denazifisere» landet, men uten å presse fram et regimeskifte.

- Hovedmål

Zelenskyj selv har siden krigens start 24. februar ment han var hovedmålet for russerne.

HØY PRIS: Generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg ber politikerne ta sitt ansvar om å støtte Ukraina i en tale til en konservative partigruppen (EPP) i Europaparlamentet. Vis mer

I en tale kvelden 24. februar uttalte han at Russland ønsket å ødelegge Ukraina og dets statsoverhode.

- Ut fra den informasjonen vi har, tyder det på at fienden har identifisert meg som mål nummer én og familien min som mål nummer to, sa han ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Nytt utspill

Russland har også formelt uttalt at de har større territorielle mål for krigen, eller den påståtte «militære spesialoperasjonen», som den offisielt heter.

Forrige uke uttalte Lavrov at Russland nå ville omfatte de to regionene Kherson og Zaporizjzja i operasjonen.

Mesteparten av begge fylkene er okkupert av Russland, og ligger strategisk til langs landets svartehavskyst.

- Løgn

Den britiske etterretningstjenesten mener utspillet om at dette er et nytt mål er løgn fra Lavrovs side.

De mener det har vært del av Russlands plan siden invasjonen startet.

De mistenker Lavrov for å komme med utspillet for å rettferdiggjøre et referendum i områder som ble okkupert etter krigens start 24. februar, på samme måte som de gjorde under annekteringen av Krim-halvøya i 2014.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer