Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har observert gravitasjonsbølger

Forskere har gitt Einsten rett - hundre år etter at han framsatte teorien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Astrofysikere har i en årrekke vært på jakt etter håndfaste bevis på såkalte gravitasjonsbølger. Deres eksistens ble forutsatt av Albert Einstein allerede for over hundre år siden, men hittil har ingen kunnet bevise at de faktisk eksisterer.

Nå er det gjort dokumenterte funn av slike gravitasjonsbølger, som underbygger Einsteins teori. Funnet slås stort opp blant annet hos BBC nå.

BBC skriver at forskerne har observert en krumming i tid og rom som har oppstått som følge av en kollisjon mellom to sorte hull mer enn én milliard lysår fra jorda.

- Nobelpris-materiale Forskningsresultatene er akseptert for publikasjon i tidsskriftet Physical Review Letters.

Professor Karsten Danzmann ved Max Planck-instituttet for gravitasjonsfysikk, som leder den europeiske delen av forskningssamarbeidet, beskriver funnet som det viktigste vitenskaplige gjennombruddet siden funnet av Higgs-bosonet.

- Dette er Nobelpris-materiale, uten tvil, sier han til BBC.

- Det er den første direkte observasjon av gravitasjonsbølger; den første direkte observasjon av svarte hull, og en bekreftelse på den generelle relativitetsteorien, fordi disse svarte hullene har akkurat de egenskaper som Einstein forutsatte for 100 år siden.

- Vi fant en vakker signatur fra sammensmeltingen av to svarte hull, som samsvarer nøyaktig - fantastisk nok - med løsningene på Einsteins utregninger. Det virket for vakkert til å være sant, sier Danzmann.

Krummer tidrommet Einstein definerer i sin generelle relativitetsteori fra 1915 gravitasjon som krumninger i det såkalte tidrommet.

Dagbladet skrev for en knapp måned siden at forskergruppen ved Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) - et amerikansk eksperiment hvis spesialoppgave er nettopp å påvise gravitasjonsbølger - trolig hadde bevist gravitasjonsbølgeners eksistens.

Teknologibloggen Gizmodo skrev da at en kunngjøring av et funn trolig var nært forestående.

Fire dimensjoner Til vanlig definerer vi vår virkelighet ut fra tre dimensjoner - høyde, bredde og dybde. Kosmologer føyer gjerne tid til disse som en fjerde dimensjon - derav tidrom (også kalt romtid), som ofte visualiseres som et rutenett.

Ifølge Einstein vil tidrommet krumme seg rundt gjenstander med svært stor masse, som planeter, stjerner og svarte hull. Det fører til større og mindre forvrengninger av så vel tida som rommet.

Slik forvrengning i praksis ses f.eks. i filmen «Interstellar», som delvis foregår rundt og i et svart hull, og der stor nærhet til hullet forårsaker at tida om bord i romskipene går langt saktere enn på jorda.

- Dersom veldig store ting, som to svarte hull, kolliderer, dannes endringer i tidrommet, og de sprer seg utover i tidrommet som bølger på havet, forklarer kosmologen og astrofysikkprofessoren Per Barth Lilje.

ENORM MASSE: Et sammensatt bilde av det supermassive sorte hullet i sentrum av galaksen 4C+29.30, rundt 850 millioner lysår fra jorda. Det sorte hullets masse er rundt hundre millioner ganger massen til sola i sentrum av vårt solsystem.
ENORM MASSE: Et sammensatt bilde av det supermassive sorte hullet i sentrum av galaksen 4C+29.30, rundt 850 millioner lysår fra jorda. Det sorte hullets masse er rundt hundre millioner ganger massen til sola i sentrum av vårt solsystem. Vis mer

Disse bølgene antas å forplante seg med lysets hastighet gjennom universet i et konsentrisk mønster - som når man slipper en småstein ned i en vannpytt.

Dagbladet kommer tilbake med mer.