Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har økt korrupsjonssummen i Jensen-tiltalen: - Avdekket hemmelig oppussing

Jensen er nå tiltalt for å ha mottatt 2,4 millioner kroner i korrupsjonsmidler.

I RETTEN: EIrik Jensen fikk opplest tiltalen mot seg i Borgarting lagmannsrett i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
I RETTEN: EIrik Jensen fikk opplest tiltalen mot seg i Borgarting lagmannsrett i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spesialenhetens aktor Guro Glærum Kleppe redegjorde i sitt innledningsforedrag for tiltalen mot Eirik Jensen. Tidligere i dag ble det kjent at korrupsjonsbeløpet i tiltalen har økt siden han ble tiltalt i den opprinnelige straffesaken.

Beløpet var da på 2,1, millioner. I sin prosedyre for Oslo tingerett argumenterte imidlertid Spesialenheten for inndragning av 2,4 millioner, noe Oslo tingrett ikke fant bevist. Nå er beløpet på 2,4 millioner i korrupsjonsmidler en del av tiltalen i lagmannsretten.

FØRSTE DAG: Slik Dagbladet skrev i dag, ønsket Jensens forsvarere at lagmannsretten kunne gjennomføre behandlingen av Cappelens anke på én dag eller to uavhengig av Jensens sak og at Spesialenheten deretter kunne kalle ham inn som vitne mot Jensen. Nå blir han i stedet til stede hver eneste dag i retten. Reporter: Martine Aurdal og... Vis mer

- Etter at tiltalen ble tatt ut i januar 2016, avdekket vi oppussing både på bolig og fritidseiendommen Jensen hadde da. Han hadde ikke forklart seg om dette merforbruket. Dette er rettet på i den nåværende tiltalen for å synliggjøre det vi mener er merforbruk, sier hun.

Spesialenheten har i sin økonomietterforskning tatt med alle inntekter og utgifter de har kunnet avdekke på Jensen.

Jensen nekter straffskyld på alle punktene i tiltalen.

ØKT BELØP: Spesialenhetens aktor Guro Glærum Kleppe redegjorde i sitt innledningsforedrag for tiltalen mot Eirik Jensen. Tidligere i dag ble det kjent at korrupsjonsbeløpet i tiltalen har økt siden behandlingen i Oslo tingrett i januar i fjor. Video: NTB Vis mer

Omfattende kontantøkonomi

- Spørsmålet er om han har brukt mer penger enn han har tilgang til. Han har hatt en omfattende kontantøkonomi, noe som gjør det vanskelig å spore. På de ti årene vi har bankopplysninger har han satt inn over 1,3 millioner i bankautomater og post i butikk, sier Kleppe.

Hun nevner også at kjøretøy og mye annet er betalt kontant.

Endret av riksadvokaten

- Vi har bevis i form av kvitteringer og annet samt forklaringer av Jensen. Det betyr ikke at vi har avdekket all bruk. Vi mener han har brukt mer kontanter enn han har tilgang til, og at han har en annen kilde til kontanter. Korrupsjonstiltalen bygger på at kilden til Jensens kontantbruk er Cappelen, sier hun.

- Hvordan ble dette oppdaget og hvilken betydning vil det ha for saken?

- Det er ikke noe nytt nå. Dette var det bevisførsel for i tingretten, svarer Kleppe.

- Det ble også sagt under vår prosedyre, at det beløpet var det som hadde framkommet med etterforskning etter at tiltalen ble tatt ut, utdyper hun.

OPP TIL LAGRETTEN: Eirik Jensens advokat, John Christian Elden møtte pressen da retten tok en pause. Ankesaken til Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett. Reporter: Martine Aurdal og Trym Mogen / Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

- Forskjellen er bare en formalitet, der tiltalen har blitt endret av riksadvokaten i forbindelse med ankeforhandlingen, sier Kleppe.

- Det er den eneste endringen i tiltalen?

- Ja, så selve bevisførselen om det var lik i tingretten for det samme beløpet, og min påstand på inndragning gjaldt også det beløpet, sier Kleppe.

Oslo tingrett dømte Jensen for å ha mottatt 667 800 kroner i korrupsjonsmidler av Gjermund Cappelen.

Jensen nekter

Cappelen har tidligere forklart at Jensen fikk 500 kroner per kilo hasj innført til Norge. Ved 13,9 tonn - som Jensen er tiltalt for - vil dette bety en utbetaling på over seks millioner kroner.

FØRSTE DAG: - Man blir preget av stunden, sier Eirik Jensen på vei inn i rettssalen før ankesakens første dag. Reporter: Sindre Meldalen / Video: Nina Hansen Vis mer

- Vår tiltale bygger på beløpet han minst skal ha mottatt fra Cappelen. Dette bygger på en bevisvurdering. Ordet minst er like viktig som summen, sier hun.

Jensen nekter for å ha mottatt penger av Cappelen. Han har blant annet forklart seg om oppsparte midler, gaver/arv fra foreldre, salg av motorsykler og biler og eiendom, erstatningsutbetalinger.

Hun forteller at det er foretatt en privatforbruksberegning av Jensen i perioden 2004 – 2014. Beregningen av den nye korrupsjonssummen er med bakgrunn av analysen av Jensens kontantøkonomi.

Hele Norges coronakart