Har oppdaget et mystisk lysglimt 11 milliarder lysår unna

Kan være noe man aldri har sett tidligere. 

STRÅLING: Forskere har observert utbrudd av røntgenstråler i en galakse 11 milliarder lysår unna jorda. Forskerne vet ikke hva det kan være. Foto: NASA
STRÅLING: Forskere har observert utbrudd av røntgenstråler i en galakse 11 milliarder lysår unna jorda. Forskerne vet ikke hva det kan være. Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En røntgenstråle fra en galakse 11 milliarder lysår unna, har blitt observert av forskere ved Chandra X-ray- observatoriet.

Dette er det tydeligste bildet av et kortvarig utbrudd av røntgenstråling som noen gang er tatt, skriver NASA i en pressemelding. Chandra X-ray- observatoriet har gått i bane rundt jorda i 17 år.

Tilbake til fortida

I en omfattende forskningsartikkel har en internasjonal forskergruppe fra universiteter i Chile, USA, Sveits, Storbritannia, Kina, Italia, Tyskland, Japan og Sverige oppdaget et utbrudd av røntgenstråling fra en fjern galakse 11 milliarder lysår unna.

LANGT UNNA: Det har blitt observert ubrudd av røntgenstråler 11 milliarder lysår unna jorda. FOTO: NASA
LANGT UNNA: Det har blitt observert ubrudd av røntgenstråler 11 milliarder lysår unna jorda. FOTO: NASA Vis mer

Håkon Dahle, forsker ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo, sier at dette er et utbrudd av røntgenstråling man har aldri observert før.

- NASA og ESA (The European Space Agency) har romteleskoper som ikke bare studerer vanlig lys, men også teleskop som studerer røntgenstråling. Disse strålene brukte under to minutter fra å være usynlig, til å være på topp. Også brukte den i underkant av et døgn på å forsvinne helt, sier Dahle og fortsetter:

- Når man ser utover mot andre galakser, ser man faktisk tilbake i tid - altså i fortida.

Gammastråling

Forskere ved Chandra-observatoriet stirret på det samme punktet i en fjern galakse i 2 1/2 måned. At de stirret på dette punktet, var helt tilfeldig.

Det var i oktober 2014 de oppdaget røntgenstrålene, men det er først nå den omfattende artikkelen ble publisert. For å finne fram til en teori om hva dette mystiske lyset kunne være, gikk de igjennom arkivet til observatoriet - som har eksistert i 17 år.

Franz Bauer, professor ved Universitetet i Chile, er en av forfatterne bak forskningsartikkelen. Han sier at selv om de har gjort et omfattende arbeid, er har de ikke konkludert med hva røntgenlysene kan være fra.

- Helt siden vi oppdaget denne kilden, har vi slitt med å forstår dens opprinnelse. Vi har et puslespill, og vi har ikke alle bitene, sier Bauer i en NASAs pressemelding.

Men selv om forskerne er usikre på hva de mystiske røntgenstrålene kan være, har de fortsatt kommet med noen teorier.

- Forskerne tror at det kan være en type fenomen man har sett før, men i en annen variant. De tror at det kanskje kan være såkalte kortvarige gammaglimt. Da har man sannsynligvis enten to nøytronstjerner som kolliderer, eller en nøytronstjerne og et sort hull som smelter sammen. Når dette skjer, sendes det ut energirik stråling, sier Håkon Dahle.

Sort hull

Den energirike strålingen kan være gammastråling og synlig lys, som sendes ut i bestemte retninger. Lyset sendes ikke ut i alle retninger, og man må ha litt flaks for å kunne oppdage strålingen. Dersom strålingen sendes ut rett mot oss, ser vi antakelig gammastråling, som er blitt observert tidligere. Men en teori er at forskerne har observert gammaglimtet fra siden - og det har aldri blitt gjort før.

- Den andre årsaken kan være at en hvit dverg-stjerne har blitt slukt av et sort hull. Men det sorte hullet må være annerledes enn de man har funnet per i dag - altså sorte hull som en mindre enn de som finnes i kjernen på mange galakser, inkludert vår egen. Men disse har vi ikke noen beviser på at finnes - foreløpig.

En annen mulighet er at forskere har observert noe man aldri har sett tidligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer