Har oppdaget verdens største vulkan

Den underjordiske vulkanen Tamu Massif er på størrelse med de britiske øyer.

VERDENS STØRSTE VULKAN:  I Stillehavet, 1600 kilometer øst for Japan ligger Tamu Massif, som ifølge ny forskning er verdens største vulkan. Bilde: Google Maps/University of Houston i Texas
VERDENS STØRSTE VULKAN: I Stillehavet, 1600 kilometer øst for Japan ligger Tamu Massif, som ifølge ny forskning er verdens største vulkan. Bilde: Google Maps/University of Houston i TexasVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En gruppe forskere mener de har oppdaget det som skal være den største vulkanen i verden.

Den ikke lenger aktive vulkanen, Tamu Massif, ligger dypt nede i Stillehavet på rundt 2 kilometers dyp.

Fram til nå har man trodd at vulkanen besto av en rekke mindre vulkaner.

Bevis som prøver av kjernen og andre data innsamlet av geologenes forskningsskip har bekreftet at all massen som i dag utgjør Tamu Massif stammer fra en enkelt kjerne.

Med sine 310 000 kvadratkilometer er den på størrelse med de britiske øyer, og større enn Mauna Loa i Hawaii som fram til nå har vært sett på som verdens største vulkan.

- Mot alt vi har trodd - Våre funn går mot alt man så langt har trodd, for vi har funnet at dette er en enkelt gigantisk vulkan, sier gegologiprofessor ved University of Houston i Texas William Sager, som er lederen for forskerne som presenterte sitt funn i Nature Geoscience til National Geographic.

Han sier videre at vulkanen nesten er like stor som Olympus Mons på Mars, som ansees som solsystemets største vulkan.

Kjempevulkanen ligger 1600 kilometer øst for Japan. Den ble dannet for 145 millioner år siden. Forskerne sier det er lite sannsynlig at den noen sinne vil ha utbrudd igjen.

Uvanlig form Vulkanen skiller seg fra andre vulkaner ikke bare i størrelse, men også i form. Den er lav og bred, som som betyr at lavaen må ha rent svært langt sammenliknet med de fleste vulkaner på jorda. William Sager har forsket på vulkanen i tjue år.

- Selv om dette er den største vulkanen som er oppdaget på jorda, kan det være enda større vulkaner. Det finnes enda større vulkanske landskap som Ontong Java Plateau, men vi vet ikke om dette er en vulkan eller mange mindre vulkaner, sier han.

Navnet Tamu kommer fra Texas A&M University etter og massif er et begrep som brukes om en stor vulkans fjellformasjon.