DOM OPPHEVET: Madelaine Rodriguez føres tilbake i fengsel etter en dag i retten i 2010. Nå har en domstol i Bolivias hovedstad Sucre bestemt at den gjeldende straffeutmålingen er opphevet. Det betyr enten lengre straff eller nye rettsrunder. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
DOM OPPHEVET: Madelaine Rodriguez føres tilbake i fengsel etter en dag i retten i 2010. Nå har en domstol i Bolivias hovedstad Sucre bestemt at den gjeldende straffeutmålingen er opphevet. Det betyr enten lengre straff eller nye rettsrunder. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

- Har opphevet dom mot Madelaine Rodriguez

Den siste straffeutmålingen mot Madelaine Rodriguez som sitter fengslet for kokainsmugling i Bolivia, skal være opphevet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

19. mai 2008 ble Madelaine Alica Rodriguez, Stina Brendemo Hagen og en nå 25 år gammel kvinne fra Lillesand stanset på flyplassen i Cochabamba i Bolivia med det som ble oppgitt å være rundt 22 kilo kokain.

Etter at kvinnen fra Lillesand rømte Bolivia i 2010, ble Hagen og Rodriguez begge dømt til 13 år og fire måneders fengslel i saken i april 2010.

Dommene ble i en ankesak i november samme år, redusert til ti år og åtte måneders fengsel.

Etter det Dagbladet forstår har nå landets høyeste domstol, som ligger i Sucre, underkjent dommen fra ankedomstolen.

- Det som har skjedd, er at den høyeste domstolen har opphevet lagmannsrettens dom, sier advokat Marius Dietrichson, som bistår Madelaine Rodriguez.

Det er uklart om det betyr at dommen på 13 år og fire måneder blir gjeldende, eller om det er duket for nye rettsrunder.

- Ett skritt tilbake - Det kan se ut som om situasjonen er at lagmannsretten må avsi en ny dom. Hvis det stemmer er vi ett skritt tilbake. Hun har sittet sju år i fengsel, i det som i praksis er varetekt. Det vi ønsker er en endelig avgjørelse på hvor lenge hun må sone, sier Dietrichson.

En eventuell ny runde i det som tilsvarer norsk lagmannsrett vil også kunne bety nok en ankerunde til den høyeste domstolen. Dietrichston frykter at det vil kunne bety nye år med uvisshet i det bolivianske rettsapparatet.

- En eventuell ny dom muliggjør en anke fra påtalemyndigheten, noe de tidligere har vist at de benytter seg av. Sist gang tok det fire og et halvt år før den nå ble vurdert i den høyeste domstolen. Vi krever at saken hennes nå blir avgjort, i tråd med de folkerettslige forpliktelser Bolivia er underlagt, sier Dietrichson.

Dietrichson mener Utenriksdepartementet må på banen i mye større grad.

Ifølge Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet har Norge ingen mening om den seneste utviklingen i saken i Bolivia.

- Dette er et forhold mellom henne og den staten der hun er dømt, sier Andersen til Dagbladet.

Det har så langt ikke lykkes Dagbladet å få tak i Madelaine Rodriguez i kvinnefengselet i Cochabamba i dag.

To rømte Kvinnen fra Lillesand rømte fra Bolivia i 2010. Hun ble senere tiltalt for kokainsmuglingen her i Norge. Påtalemyndigheten ville ha henne dømt til seks og et halvt års fengsel, men kvinnen ble frifunnet i november 2011.

Stina Brendemo Hagen rømte fra Bolivia i August 2011. Hun ble aldri tiltalt i den norske straffesaken fordi hun allerede var dømt i saken i Bolivia.

Madelaine Rodriguez er dermed den eneste av de tre som soner for smuglingen. Dietrichson mener at det skaper problemer for 28-åringen.

22 KILO KOKAIN: SMadelaine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen i fengselet kort tid etter at de ble tatt på flyplassen med 22 kilo kokain i tre Adidas-bager. Rodriguez er den eneste av de tre som ble tatt som fortsatt soner. Foto:  Gunnar Hultgreen/Dagbladet
22 KILO KOKAIN: SMadelaine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen i fengselet kort tid etter at de ble tatt på flyplassen med 22 kilo kokain i tre Adidas-bager. Rodriguez er den eneste av de tre som ble tatt som fortsatt soner. Foto: Gunnar Hultgreen/Dagbladet Vis mer

- To andre personer i saken har rømt, og det har skapt problemer for Madelaine. Hun vil etterleve en dom, men er avhengig av at det blir avsagt en endelig avgjørelse, sier Dietrichson.

- Har ikke penger - Norge lar meg råtne her, og gir frihet til alle andre. Det er urettferdig overfor dattera mi. Jeg vet at man ikke kan forvente rettferdighet i Bolivia, men jeg ventet i alle fall rettferdighet fra Norge, sa Rodriguez til Dagbladet i 2011.

Både Stina Brendemo Hagen og 21-åringen fra Lillesand kom seg ut av kvinnefengselet i Cochabamba og vekk fra Bolivia, ved å betale kausjon og deretter rømme landet.

- Den eneste grunnen til at jeg er igjen her er at jeg ikke har penger, sa Rodriguez.

Kausjonen er ifølge Rodriguez på 400.000 bolivianos - rundt 330.000 kroner.

- De visste hva vi dreiv med. Ingen lurte noen. Vi - alle tre - har like mye skyld. Jeg synes ikke det er rettferdig at de skal komme seg unna, sa Rodriguez.

Rodriguez har en datter i Norge. Hun har også født en datter og en sønn i fengsel i Bolivia.

Forvirring Da Dagbladet snakket med Rodriguez i september 2012, mente hun at hun var ferdigsonet allerede måneden før.

Men det er nå tre år siden, og hun sitter fortsatt i fengsel.

Forvirringen rundt hva som er den egentlige soningstiden skyldes en ordning der man ikke trenger å sone hele straffen dersom man jobber og oppfører seg bra i fengsel. Det bolivianske soningsoppleget sier at en arbeidsdag tilsvarer to soningsdager i fengselet. Om du jobber hver dag slipper du dermed med halv soning. Det er uklart i hvilken grad denne ordingen er formalisert.

- Jeg har egentlig sonet ferdig, men fordi sakspapirene ikke er skrevet ferdig må jeg sitte her og råtne. Jeg tror ingen har lyst til å oppleve dette. Etter at sakspapirene er ferdig må jeg antagelig vente enda lenger også, for da må jeg gjennom papirmølla det er å komme ut av fengselet. Du må vise at du har jobbet i fengselet, og dokumentere hvor du skal bo og hvor du skal jobbe når du kommer ut, fortalte en frustrert Rodriguez.

- SKANDALE: Advokat Marius O. Dietrichson, som bistår Madelaine Rodriguez, mener det er en skandale om høyesterettsavgjørelsen betyr ny usikkerhet rundt hvor lenge hun skal sone. Foto Stein J Bjørge
- SKANDALE: Advokat Marius O. Dietrichson, som bistår Madelaine Rodriguez, mener det er en skandale om høyesterettsavgjørelsen betyr ny usikkerhet rundt hvor lenge hun skal sone. Foto Stein J Bjørge Vis mer