KOM TIL ENIGHET: Ledelsen og fagforeningene i SAS kom til ettermiddag til enighet om omfattende kuttplaner. Foto: Tomm W. Christiansen / dagbladet
KOM TIL ENIGHET: Ledelsen og fagforeningene i SAS kom til ettermiddag til enighet om omfattende kuttplaner. Foto: Tomm W. Christiansen / dagbladetVis mer

- Har opplevd en økning i billettsalget den siste uka

Mens SAS har vært i krise har Norwegian hatt en god uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En uke etter at SAS offentliggjorde sin kriseplan for kutte seks milliarder svenske kroner, gikk den siste av de åtte fagforeningene gikk med på store lønnskutt og innstramninger i dag.

Men mens SAS-ansatte fryktet en konkurs i forrige uke, har det bedre enn vanlig hos  Norwegian og sjef Bjørn Kjos.

- Vi har opplevd en økning i billettsalget den siste uka, spesielt på skandinaviske ruter. Om det skyldes uroen i SAS er vanskelig å si, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til Dagbladet.

- Vi har fått henvendelser fra kunder som lurer på hva vi kan hjelpe til med dersom SAS-billetten deres blir ugyldig.

Begrunner økningen Han vil ikke si noe om hvor mye billettsalger har økt, fordi «dette er børssensitiv informasjon»,  men legger til at han velger å tro at økningen i billettsalget skyldes deres priser og tilbud.

De norske SAS-kabinansatte har opplevd forhandlingsprosessen med SAS-ledelsen som et «diktat», men signerte likevel avtalen med SAS i dag tidlig.

ØKT BILLETTSALG  Flere har kjøpt flybilletter hos Norwegian, ifølge sekskapet. Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet
ØKT BILLETTSALG Flere har kjøpt flybilletter hos Norwegian, ifølge sekskapet. Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet Vis mer

De norske kabinansatte godtok tidligere i dag lønnskutt kombinert med økt arbeidsuke fra 44 til 47,5 uke.

Informasjonssjefen vil ikke si noe om Norwegian-lønna til kabinansatte, men påpeker at en gjennomsittsuke for deres kabinansatte er på 37,5 arbeidstimer.

- Hos oss jobber en kabinansatt fem dager, med påfølgende fire dager fri.

Har dere merket noe til SAS-ansatte som søker jobb hos dere?

- Vi merker ingen spesiell pågang nå.

TIDLIGERE TOPP-SJEF:  Her er Janne Carlzon under 40-årsjubileet til SAS i 1986. Foto: ;Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix
TIDLIGERE TOPP-SJEF: Her er Janne Carlzon under 40-årsjubileet til SAS i 1986. Foto: ;Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix Vis mer

Kjos la mandag forrige uke uke fram Norwegians flyplan for neste år, hvor de får tre Boeing 787 Dremliner-maskiner. Disse bruker 20 prosent mindre drivstoff enn dagens fly, og vil koste 30 prosent mindre å drifte.

Håper for SAS Tidligere toppsjef i SAS, svenske Jan Carlzon, bedre kjent som Janne, mener SAS med de siste dagers forhandlinger med fagforeningene har «kommet litt på vei».

På slutten av 1970-tallet rammet den økonomiske krisen også SAS, som slet med å holde flytidene. Da Carlzon tok over som konsernsjef i 1981 ledet han selskapet til en ubestridt suksess, før han sluttet i 1993.

Fagforeninger med - Jeg håper det går bra for SAS, og at fagforeningene er med, sier den tidligere topp-lederen til Dagbladet.

Carlzon har blitt beskrevet som en «trollmann» som da han var sjef hadde visjoner om at SAS skulle bli verdens beste flyselskap for forretningsreiserer. Etter to år som sjef gikk konsernet i overskudd for første gang siden 60-tallet.

Carlzon var i 12 år konsernsjef i SAS, som siden SAS-stiftelsen i 1946 har opplevd jetset-livet med Elvis til krasjlanding på børsen.

I tillegg skrev han boka «Riv pyramidene», som var nyskapende om ledelse.

-Et kommunikasjonssystem - Jeg håper at vi i Skandinavia forstår at SAS er et integrert kommunikasjonssystem, ikke bare et flyselskap. SAS er en del av det nasjonale kommunikasjonssystemet. Det er et oppdrag som er viktig for samholdet, sier han.

AVVERGET KONKURS:   Alle ansatteforeningene gikk med på SAS`s spareplan i dag. Konsernsjef Rickard Gustafson på bildet. Foto: Jens Norgaard Larsen / EPA / NTB Scanpix
AVVERGET KONKURS: Alle ansatteforeningene gikk med på SAS`s spareplan i dag. Konsernsjef Rickard Gustafson på bildet. Foto: Jens Norgaard Larsen / EPA / NTB Scanpix Vis mer

De bakkeansattes tillitsvalgte Asbjørn Wikestad (64) beskrev lørdag i et intervju med Dagbladet Magasinet at perioden med Carlzon som et «utrolig festlig periode».