- Har opptil 400000 i gjeld

Ny rapport om nigerianske prostituerte i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag kom FAFO med rapporten Afrikanske drømmer på europeiske gater, om nigerianske kvinner som prostituerer seg i Norge.

Siden sommeren 2004 har det vært en markant økning av nigerianske prostituerte i norske byer. FAFO-rapporten tar for seg hvordan kvinnene kommer seg hit og nettverket bak.

Ved å intervjue flere av de nigerianske jentene, har forskerne funnet ut av blant annet hvorfor og hvordan de dro fra Nigeria, hvorfor de kommer til Norge og hvordan livene deres er organisert her i landet.

Med gjeld i bagasjen

Når de kommer til Norge for første gang har de aller fleste en gjeld i bagasjen. Denne gjelden kan variere fra 70.000 og opp til 400.000 kroner. Dette er penger de har lånt for å i det hele tatt kunne komme seg til Norge.

For å betale tilbake gjelden har de ikke så mange andre muligheter enn å prostituere seg. Pengene de tjener går til familien hjemme i Nigeria og til bakmenn i form av sponsorer eller agenter som har fått dem til Norge, en hallik eller en madam.

Det som skiller nigerianske prostituerte fra de andre er at bakmennene, hallikene, sitter langt unna. Ofte kan det være at jentene har en «kjæreste» i Italia eller Spania som de overfører pengene til.

Andre nigerianere har en madam de hele tiden må tilfredsstille med eksklusive gaver av typen PCer, videokameraer eller smykker.

VIL BLI: Nigerianske prostituerte drømmer om å få bli i Norge og skaffe seg vanlige jobber. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
VIL BLI: Nigerianske prostituerte drømmer om å få bli i Norge og skaffe seg vanlige jobber. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

- Nigerianske jenter har ofte halliken sin i utlandet og madammen er vanskelig å identifisere. Hun kan ofte ta turer selv, sa Øivind Nordigaren ved Oslo politidistrikt, under lanseringen av rapporten i dag.

Jobber i Sør-Europa først

De aller fleste jentene som kommer til Norge har jobbet i Italia eller Spania først. De reiser dit via Nord-Afrika, og videre til Sør-Europa før de lander i Norge.

I Sør-Europa har de som regel jobbet på klubber og er derfor ikke vant til å stå på gata, ifølge rapporten.

Flere av jentene reagerer på at de må stå ute i all slags vær, ikke minst snø som de aldri har opplevd før.

- Vi afrikanere er ikke vant til snø. Vi forstår ikke hvordan dere kan være lykkelige når været er sånn, sier en av jentene i et intervju.

Hjem igjen?

En del av rapporten tar for seg hvorvidt jentene vil tilbake til Nigeria.

De fleste vil bli i Norge, men av ulike grunner.

Den viktigste grunnen for mange er muligheten til å tjene penger. Mange håper at de kan bli i Norge uten å selge seg, det vil si at de heller skaffer seg en vanlig jobb.

De fleste av jentene mener det er vanskelig å komme hjem etter å ha vært prostituert. Noen mener de ikke kan reise tilbake fordi det er kjent hjemme at de er prostituerte i Europa.