Har overlevd 13 drapsforsøk

Les det eksklusive intervjuet med Khalil al-Dulaimi - Saddam Husseins sjefforsvarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMMAN (Dagbladet): Dagbladet møter Khalil al-Dulaimi, sjefforsvareren til Saddam Hussein, en uke etter at enda en av advokatene i forsvarerteamet ble funnet skutt og drept, slengt på gata i Bagdad.

Khamis al-Obeidi er den femte i løpet av de åtte månedene saken mot Saddam Hussein har pågått. Tre av de drepte forsvarerne deltok i selve rettssaken, mens de to andre jobbet med saken utenfor rettssalen.

Dulaimi sier han venter at han kan bli drept når som helst.

Han er utsatt for 13 drapsforsøk, det siste av dem i den jordanske hovedstaden Amman, forteller han. Likevel kommer Dulaimi uten sikkerhetsvakter til intervjuet med Dagbladet på et hotell i Amman, bare sammen med Ziad al-Najdawi, en av de andre forsvarerne.

Dulaimi snakker med stoisk ro, dagen etter at aktoratet har gjort det kjent at den neste saken mot Saddam Hussein skal innledes om bare åtte uker. Den andre forsvareren kjederøyker og reiser seg opp og går noen runder mens vi snakker med Dulaimi.

- Vi føler oss ikke trygge noe sted. Vi vet at sannhetens ord har sin pris, sier han.

I november i fjor, bare uker etter at rettssaken åpnet, ble Adel al-Zubaidi skutt og drept. Og før ham igjen, ble Saadoun al-Janabi bortført og drept.

Likevel fortsetter Khalil al-Dulaimi den livsfarlige jobben for Saddam Hussein som han mener er forhåndsdømt. Dulaimis familie bor i Irak der de flytter rundt på grunn av den overhengende drapsfaren, mens han selv oppholder seg i Amman mellom rettsmøtene. Da Irak ble invadert og okkupert av fremmede styrker ville han gjøre noe for å forsvare landet sitt, dets «selvrespekt, uavhengighet og ære», forteller han. Som jurist kunne han gjøre dette ved å forsvare Saddam Hussein:

IKKE REDD: Khalil al-Dulaimi, sjefforsvarer for Saddam Hussein, stoler på Guds beskyttelse mot drapsmenn. Han sier han er blitt forsøkt drept 13 ganger. Foto: Reuters/Scanpix
IKKE REDD: Khalil al-Dulaimi, sjefforsvarer for Saddam Hussein, stoler på Guds beskyttelse mot drapsmenn. Han sier han er blitt forsøkt drept 13 ganger. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Vi kan være enige eller uenige med Saddam Hussein, han er en kontroversiell person, men han er Iraks president.

- Hvem sørger for sikkerheten til forsvarerne?

- Den som gir oss trygghet er Gud. Den som sier at han beskytter oss, lyver. Amerikanerne følger oss fra flyplassen til Den grønne sonen (der domstolen er) i Bagdad og tilbake igjen. På flyplassen er jeg blitt skutt mot og forsøkt drept.

- Hvis USA virkelig hadde villet beskytte oss, hadde ikke fem av forsvarerne blitt drept. Amerikanerne er med på utslettelsen av forsvarerne, sier Dulaimi.

Sjefanklager Raed al-Juhi sa nylig til New York Times at de tilbød den nå drepte advokaten Khamis al-Obeidi politibeskyttelse, noe han avviste fordi han ikke stolte på det sjiakontrollerte innenriksdepartementet, som står bak tortur og likvideringer av mange sunniarabere.

Rettferdighet?

«Det som er bygget på løgn og usannhet, forblir løgn og usannhet.» Dulaimi sparer ikke på kruttet når han snakker om domstolen som skal dømme Saddam Hussein og andre irakiske ledere.

- Domstolen er opprettet i strid med folkeretten, bygget på ruinene av den amerikanske invasjonen og okkupasjonen, av okkupasjonen, og rettssaken føres for å gi den legitimitet. Nasjonale lover er fjernet, og særskilte lover for domstolen er laget. Når vi har forholdt oss til domstolen har vi ikke gjort det fordi vi anerkjenner den. Vi har gjort det for å ivareta våre klienters interesser, og for å vise hva som skjer i domstolen, sier Dulaimi.

Forsvarerne har anmodet dommeren om å få mer tid til å forberede forsvaret, noe som er blitt avvist. Det ser heller ikke ut til å hjelpe forsvarerteamet at Ramsey Clark, tidligere amerikansk justisminister, er en av Saddams advokater.

Aktoratet har hatt sju måneder på å presentere sin sak i retten, forsvaret kun fire uker.

- Mener du at domstolene var rettferdige da Saddam Hussein regjerte Irak?

- Uansett hvordan domstolene var, rettferdige eller ikke, så ble de drevet ifølge grunnloven og i et selvstendig land. Irak har mistet sin selvstendighet, det er amerikanerne og iranerne som regjerer.

Sikkerhet

- Denne domstolen kan umulig være rettferdig. For at den skal være rettferdig må det være sikkerhet i hele landet, ikke bare i Den grønne sonen! Irak er et okkupert land, sier de to forsvarerne og takker Norge for å ha trukket sine styrker ut av Irak.

Dulaimi får støtte i sitt syn fra tenketanken International Crisis Group:

- Det er vanskelig for rettssaken å fungere på grunn av den generelle sikkerhetssituasjonen i Irak, kommenterte Joost Hiltermann etter det siste forsvarerdrapet 21. juni.

- Man kan ikke ha en rettssak der forsvarerteamet og de tiltalte ikke vet om de kommer til å være der neste rettsmøte. Slike institusjoner kan ikke fungere i en atmosfære av frykt, mener Hiltermann.

Sjefanklageren hadde følgende kommentar:

- Jeg tror ikke drapet vil ha noen innflytelse på saken. Vi har fortalt forsvarerne at de må fortsette å konsentrere seg om å forsvare sine klienter, sa Raed al-Juhi til nyhetsbyrået AFP.

Bare et middel

Hoveddommeren, Rauf Abdel-Rahman, er kurder fra den nordirakiske byen Halabja ved Iraks grense til Iran. Byen ble utsatt for gassangrep fra den irakiske hæren i 1988, på slutten av Iran-Irak-krigen (1980-1988). Irak anklaget kurderne for å konspirere med Iran. Rundt 5000 mennesker ble drept. I den neste rettssaken mot Saddam Hussein blir han og andre siktet drap på opp til 100|000 kurdere i Nord-Irak på 1980-tallet.

- Dommeren fins ikke nøytral, og han har et personlig hat mot Saddam Hussein, men han er bare et redskap.


Bestemmelsen ble tatt i Washington, til og med før angrepet mot Irak, om dødsstraff for president Saddam Hussein og hans menn, mener Dulaimi.

- Vitner tortureres

Dulaimi kommer med alvorlige anklager om tortur av forsvarets vitner:

- Retten utviser mangel på respekt for forsvarerteamet, den har terrorisert og fornærmet dem, torturert forsvarets vitner, og på tyrannisk vis tvunget dem til å trekke og deretter endre sine forklaringer. Den har utøvet press på våre klienter og kastet dem ut av rettssalen. Presidenten og hans kolleger blir ført inn i rettsalen med overdreven maktbruk.

- Du sier at forsvarets vitner er blitt utsatt for tortur?

- Fire vitner fortalte at av de 148 som skal ha blitt drept i Dujayl-hendelsen, er 45 ennå i live eller de døde før eller etter Dujayl. Vi har et navn på en person som ble drept i Iran-Irak-krigen, Nabil Batil, og en annen, en advokat som ennå praktiserer sitt yrke, og andre. Da vitnene plaget domstolen og den USA-utnevnte irakiske regjeringen med sine forklaringer, burde sjefdommeren, hvis han hadde vært ærlig og domstolen rettferdig, ha innstilt saken og fulgt opp vitnesbyrdene og begynt etterforskningen av saken på ny, eller avvist saken og sluppet de tiltalte fri, mener forsvarsadvokaten.

- Men hva gjorde domstolen? Den ga irakisk politi ordre om å arrestere de fire, som ble skjelt ut og torturert, slått og lagt ned i bakken foran forsvarerne, de ble slått både inne i og utenfor rettssalen, på toalettet. Vitnene fortalte meg at sjefanklager Jafaar al-Moussawi og en av dommerne selv sto for torturen der.

Videre forteller Dulaimi at en av de andre forsvarerne, dr. Najib al-Nuaimi, tidligere justisminister i Qatar, ble lagt i håndjern, og de stakk hendene sine i lomma hans og beslagla mobiltelefonene hans. De klaget saken inn for den amerikanerne.

- Etter dette vitnet de igjen, tvunget til å smile foran kameraene som om de ikke var blitt utsatt for press, og ga denne gangen endrede forklaringer, sier han.

- Målet var å skremme forsvarets vitner, og forsvarerne, og det greide domstolen virkelig, og verken i denne saken eller i framtidige saker mot Saddam Hussein, vil vitner stå fram.

- Er også Saddam Hussein blitt utsatt for tortur?

- Saddam Hussein ble torturert den første og andre dagen av sin arrestasjon, smertefull fysisk tortur, det venstre låret hans var lammet. De amerikanske styrkene behandlet ham i seks måneder. Jeg så selv et av blåmerkene. Beinet ble først leget etter et år.

- Stans saken!

Khalil al-Dulaimi mener irakere i et fritt Irak bør bestemme Saddam Husseins skjebne.

- Tror du at et internasjonalt tribunal (domstol) ville ha vært mer rettferdig enn den irakiske domstolen, som du ikke anerkjenner?

- En internasjonal domstol sørger for rettferdighet til dem som fortjener rettferdighet. President Saddam Hussein er ikke skyldig. Han er en lovlig president som utfører sine grunnlovsgitte myndigheter. Hvis folket ikke hadde villet ha ham, hadde de kvittet seg med ham.

- Menneskerettsorganisasjoner og andre internasjonale organer bør stanse rettsaken. Det er det vi krever, at rettssaken stoppes! Så får det irakiske folket bestemme hans og den irakiske ledelsens skjebne.

10. juli holder forsvarerne sin sluttprosedyre. Så faller dommen.

MYRDET: Forsvarer Khamis al-Obeidi ble funnet skutt og drept på gata i Bagdad.
DREPT: Forsvarer Saadoun Janabi ble bortført og drept i oktober i fjor.
ENNÅ I LIVE: Wadud Fawzi forsvarer Saddam Hussein.