Har overlevd to år på Mars

Skulle bare leve 90 dager. Pål Brekke svarer deg om teknologien som skal bringe mennesket til Mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag er det to år - eller 730 dager - siden marsroboten Spirit startet sitt oppdrag på Mars, og startet på det som i stadig større grad tegner seg å bli en av NASAs aller største suksess-ekspedisjoner.

Romfartsorganisasjonen trodde de to fjernstyrte robotene Spirit og Opportunity ikke ville virke mer enn 90 dager på den røde planeten. Det er 640 dager siden.

Begeistret en verden

Robotene har sendt enorme mengder data og forskningsmateriale tilbake til jorda i løpet av de to årene som har gått. Men for folk flest er det de knivskarpe bildene fra en fremmed planet som har vekket begeistring.

Suksessen har også banet vei for den mest offensive og ambisiøse satsingen i romfartshistorien. Stadig større deler av amerikansk og europeisk romfartssatsning konsentreres mot målet om å bringe mennesker til Mars.

Baner vei

Suksessen de to krabatene har stått for på planeten har gitt markedsføring NASA bare kunne drømme om før landingen, da romfarten var preget av Columbia-ulykken som da var i ferd med skrinlegge drømmen om bemannede ferder i verdensrommet i overskuelig framtid.

USAs president George Bush har vært den mest konkrete. Innen år 2020 skal det bygges en fast bemannet base på månen. Innen 2015 skal en ny romfergetype stå klar.

UTENOMJORDISK: Aldri før hadde verden sett knivskarpe bilder, tatt fra overflaten på en annen planet. 4. januar fikk verden se de første bildene fra marsroboten Spirit, som mot alle odds fortsatt virker. Foto: Scanpix
UTENOMJORDISK: Aldri før hadde verden sett knivskarpe bilder, tatt fra overflaten på en annen planet. 4. januar fikk verden se de første bildene fra marsroboten Spirit, som mot alle odds fortsatt virker. Foto: Scanpix Vis mer

Men selv om Spirit og Opportunity tilsynelatende trives godt på den røde planeten, er det enorme utfordringer som må løses før et menneske av kjøtt og blod kan sette foten på Mars, eller reise lengre enn til Månen.

- Hvem tør være først

Den største utfordringen er å overvinne strålingsfaren som en over 1000 dagers romreise vil utsette mannskapet for, mener den norske romfartseksperten Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Seniorrådgiveren med bakgrunn fra den europeiske romfartsorganisasjonen ESA kjenner godt til utviklingen, og utfordringene som må overkommes for å erobre planetene. Han vil svare dine spørsmål fra klokken 12.00. Send inn spørsmål nå!

GIR SEG IKKE: Marsrobotene Spirit og Opportunity driver fortsatt forskningsarbeid på Mars. De har fungert åtte ganger lengre enn forventet, noe NASA knapt klarer å forklare.
UTFORDRINGER: Den røde planeten vil bli den første mennesket utvandrer til. Men tross suksessen med å sende roboter dit, må svært mange utfordringer løses for at mennesker skal kunne overleve turen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer