Har overlevd to år på Mars

Skulle bare leve 90 dager. Pål Brekke svarer deg om teknologien som skal bringe mennesket til Mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag er det to år - eller 730 dager - siden marsroboten Spirit startet sitt oppdrag på Mars, og startet på det som i stadig større grad tegner seg å bli en av NASAs aller største suksess-ekspedisjoner.

Romfartsorganisasjonen trodde de to fjernstyrte robotene Spirit og Opportunity ikke ville virke mer enn 90 dager på den røde planeten. Det er 640 dager siden.

Begeistret en verden

Robotene har sendt enorme mengder data og forskningsmateriale tilbake til jorda i løpet av de to årene som har gått. Men for folk flest er det de knivskarpe bildene fra en fremmed planet som har vekket begeistring.

Suksessen har også banet vei for den mest offensive og ambisiøse satsingen i romfartshistorien. Stadig større deler av amerikansk og europeisk romfartssatsning konsentreres mot målet om å bringe mennesker til Mars.

Baner vei

Suksessen de to krabatene har stått for på planeten har gitt markedsføring NASA bare kunne drømme om før landingen, da romfarten var preget av Columbia-ulykken som da var i ferd med skrinlegge drømmen om bemannede ferder i verdensrommet i overskuelig framtid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer