Har overvåkningsbilder som viser gjerningsmannen skifte klær og flykte

Fransk soldat (23) ble knivstukket i halsen i Paris. Det norske forsvaret oppdateres jevnlig av PST.

SPERRET AV: Her ble en fransk soldat knivstukket i halsen rundt klokka 18 i dag. Foto: AP Photo/Remy de la Mauviniere/NTBScanpix
SPERRET AV: Her ble en fransk soldat knivstukket i halsen rundt klokka 18 i dag. Foto: AP Photo/Remy de la Mauviniere/NTBScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En fransk soldat (23) ble overfalt og knivstukket i halsen i utkanten av Paris i lørdag ettermiddag, nå undersøker franske myndigheter om det fins en sammenheng med at en britisk soldat ble knivstukket og drept på åpen gate i London onsdag denne uka.

23-åringen var uniformert, og patruljerte i forretningsområdet sammen med to andre soldater da han ble overfalt bakfra, og knivstukket i halsen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Norge følger situasjonen Før medsoldatene fikk reagert stakk gjerningsmannen av, og politiet hadde i går kveld ennå ikke pågrepet noen for angrepet.

Den franske forsvarsministeren Jean-Yves Le Drian sier at angrepet var et drapsforsøk, ifølge AFP.

Det norske forsvaret følger situasjonen.

- Forsvaret følger kontinuerlig med på sikkerheten til eget personell og installasjoner utfra en lokal trusselvurdering. Forsvaret oppdateres også av PST. Det er ikke truffet særlige tiltak knyttet til denne situasjonen, skriver pressetalsmann Dag Aamoth i en e-post til Dagbladet.

- Kastet jakka Gjerningsmannen beskrives som en rundt 30 år gammel nordafrikaner med skjegg. Mannen hadde også en muslimsk bønnelue og en nordafrikansk jakke, ifølge Washington Post.

Forretningsområdet er dekket av flere overvåkningskameraer. Politiet bekrefter at de har videobilder av den antatte gjerningsmannen når han kaster jakka og flykter i det som beskrives som europeiske klær. Han forsvant ifølge politiet inn i en folkemengde og ned til en undergrunnsstasjon.

Soldaten mistet en betydelig mengde blod, og får behandling ved et militærsykehus.

- Såret ser ut til å være alvorlig, men han er ikke livstruende skadd, sier Pierre-Andre Peyvel ved politiet til iTele.

Frankrikes president Francois Hollande sier at man må være forsiktig med å trekke forhastede konklusjoner om hvem gjerningsmannen er, eller om det har en sammenheng med angrepet i London.

- Det kan være en sammenheng, vi undersøker saken nå, sa Hollande under en pressekonferanse i Etiopia.

London Det er nå tre dager siden den britiske soldaten Lee Rigby (25) ble angrepet da han gikk i Woolwich, sør i London. Hendelsen ble filmet av vitner, og opptaket kan man se en av de to drapsmistenkte med blodige hender.

- Vi sverger ved den allmektige allah at vi aldri vil slutte å slåss mot dere. Den eneste grunnen til at vi har gjort dette er fordi muslimer dør hver eneste dag. Denne britiske soldaten er bare «øye for øye, tann for tann», sier gjerningsmannen mens han ser rett inn i kamera.

I London bekreftet politiet seint i går kveld at ytterligere tre personer var pågrepet etter drapet på Lee Rigby.

Drapet blir av den britiske statsministeren karakterisert som en terrorhandling.

Norske soldater Franske sikkerhetsmyndigheter har hatt høynet beredskap siden franske styrker gikk inn i Mali i januar.

Dag Åmodt, pressetalsmann i Forsvaret, sier at de avventer situasjonen foreløpig.

- Vi har ikke truffet noen konkrete tiltak for norske soldater på bakgrunn av det som har skjedd i London eller Frankrike i dag, sier  Åmodt til Dagbladet.

KRIMTEKNIKERE: Politiets teknikere jobbet i kveld på stedet der soldaten ble knivstukket. Foto: AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT/NTBScanpix
KRIMTEKNIKERE: Politiets teknikere jobbet i kveld på stedet der soldaten ble knivstukket. Foto: AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT/NTBScanpix Vis mer