- Har pågrepet toppene i Det muslimske brorskap

Egyptiske styrker gikk til storaksjon mot områder kontrollert av Morsi-støttespillere. Brorskapet mener meldingene er feil.

PÅGREPET? Flere medier melder at en av lederne av Det muslimske brorskap, Mohamed El Beltagy, skal være pågrepet. Her roper han slagord til sine støttespillere. Foto: Reuters/Amr Abdallah Dalsh/NTB Scanpix
PÅGREPET? Flere medier melder at en av lederne av Det muslimske brorskap, Mohamed El Beltagy, skal være pågrepet. Her roper han slagord til sine støttespillere. Foto: Reuters/Amr Abdallah Dalsh/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Egyptiske sikkerhetsstyrker har i dag gått til storaksjon mot tilhengere av Egypts avsatte president Mohamed Mursi.

Styrkene hevder de nå har full kontroll på alle områdene, og skal også ha gått til aksjon mot et stort feltsykehus og Rabaa-moskeen, et viktig tilholdssted for Mursis støttespillere.

Rundt 211 personer skal så langt være døde i blodbadet, ifølge myndighetene. Antallet døde er imidlertid vanskelig å fastslå, ettersom at flere organisasjoner og medier opererer med ulike tall.

Myndighetene så imidlertid ikke ut til å håndheve portforbudet de hadde innført i kveld.

Topp-politikere tatt Nå melder flere medier at sikkerhetsstyrkene har pågrepet åtte topper i Det muslimske brorskap under aksjonen.

Det er uklart hvem de åtte toppene skal være, men nyhetsbyrået AP skriver at en av lederne, Mohamed El Beltagy, er blant de pågrepne. I tillegg skal toppen Essam El Erian, talsmann Ahmed Aref og sjefsteolog Abdel-Rahman El Bar være blant de pågrepne.

I en melding lagt ut på El Erians offisielle Facebook-profil avviser meldingene om pågripelsene, melder Al Jazeera.

- Ingen fra lederskapet er pågrepet. El Beltagy og jeg har det bra, står det.

El-Beltagy, el-Erian og Hegazy har vært etterlyst av myndighetene mistenkt for å oppfordre til vold, samt konspirasjon til å drepe demonstranter som protesterte mot Mursi.

El-Beltagis datter skal være blant de drepte i Kairo i dag. Ifølge Reuters ble hun skutt og drept i en kampene om Rabaa al-Adawiya.

Statlig TV i Egypt har i dag vist bilder av sikkerhetsstyrkene dypt inne i Mursi-tilhengernes leire i Nasr City-distriktet i Kairo.

Al Jazeera melder at sikkerhetsstyrkene begynte å avfyre røykgranater, men også begynte å skyte mot en folkemengde da de stormet Rabaa al-Adawiya-torget, så brukte de bulldosere for å fjerne teltleiren der. BBC har snakket med vitner som har fortalt om skyting fra skarpskyttere.

-Det er kvinner og barn der inne, måtte Gud hjelpe dem. Dette er en ren beleiring, et militært angrep mot en sivil protestleir, sa studenten Khaled Ahmed (20) til nyhetsbyrået Reuters.

ElBaradei trakk seg i protest Ifølge The Guardian er dette den mest blodige dagen i Egypt siden Morsi ble veltet av landets mektige hær i begynnelsen av juli, og anslår at tallene kommer til å øke.

Fredsprisvinner Mohamed ElBaradei nektet å akseptere dagens voldsbruk og trakk seg i dag som visepresident i protest.

- Dette var ventet og fryktet. ElBaradei er en forsoner og en forhandler, og ønsket at Det muslimske brorskap skulle komme til forhandlingsbordet og stille til valg. Han går av i protest mot volden og i skuffelse over at de ikke valgte forhandlingsbordet, sier Midtøsten-ekspert Nefissa Naguib til Dagladet.