Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har pekt ut drapsmannen

Ofrene etter Jerusalem-massakeren begravet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israel er i sjokk etter angrepet i går da en bevæpnet palestiner gikk inn på den religiøse skolen Mercaz Harav i Jerusalem og drepte åtte israelske studenter og såret ni.

Vil fortsatt forhandle

Drapsmannen ble selv skutt og drept av en student som også er soldat i den israelske hæren. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas gikk raskt ut og fordømte angrepet.

Men i Gaza feiret folket i gatene, mange skjøt opp i lufta og Hamas-medlemmer ropte «dette er Guds hevn» utover høyttalere. Hamas-talsmann Sami Abu Zuhri sier de «velsigner den heroiske operasjonen i Jerusalem» og mener det er en naturlig reaksjon på de israelske angrepene på Gaza den siste uken.

- Massakeren i Jerusalem er et avgjørende øyeblikk. De som feirer disse drapene har vist at de ikke bare er fiender av Israel, men fiender av fred og forsoning, sier Mark Regev, talsmann for Israels statsminsiter Ehud Olmert, til BBC.

Han understreker at den israelske regjeringen ønsker å fortsette fredssamtalene med Abbas. Men han regjerer bare på Vestbredden, i Gaza er det Hamas som har kontroll.

Har pekt ut drapsmannen

Tusener av israelere samlet seg i dag utenfor skolen der begravelsesfølget startet. Rabbineren leste hebraiske salmer sammen med menneskemengden til minne om de åtte døde studentene, sju av dem var tenåringer.

BEGRAVET I DAG: Flere tusen var samlet i morges utenfor skolen der massakren skjedde i går. De drepte studentene, sju av dem tenåringer, ble begravet i dag. Foto: Scanpix
BEGRAVET I DAG: Flere tusen var samlet i morges utenfor skolen der massakren skjedde i går. De drepte studentene, sju av dem tenåringer, ble begravet i dag. Foto: Scanpix Vis mer

- Tiden har kommet for oss alle til å forstå at det pågår en ekstern kamp og en intern kamp. Og alle tror at tiden har kommet for at vi har et godt lederskap, et sterkere lederskap og et mer troende lederskap, sa Yaakov Shapira, lederen for religiøse studier på skolen, til AP.

Politiet har ikke frigitt flere detaljer om drapsmannen, men en rekke innbyggere i Øst-Jerusalem sier han het Alaa Abu Dheim, var 20 år gammel og jobbet som sjåfør på skolen. Familien hans hang i morges opp et sørgetelt og Hamas-flagg utenfor huset der han bodde.

Uenighet i FN

Selv om FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer angrepet, klarte ikke Sikkerhetsrådet å bli enige om en uttalelse i natt.

- Det var et barbarisk angrep som med overlegg drepte og skadet sivile, sier Ki-moon.

Libya er for tiden representert i Sikkerhetsrådet og sier de ikke ville fordømme angrepet i Jerusalem uten å kritisere Israels angrep på Gaza.

- Hvor ille må et terrorangrep være før vi kan fordømme det, uten å gå gjennom hele historien til den israelske-palestinske konflikten? spør Russlands FN-utsending Vitaly Churkin.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice møtte Abbas onsdag for å snakke om framgangen i fredsforhandlingene. Abbas stanset samtalene med Israel etter siste ukes offensiv der israelerne drepte rundt 120 palestinere. Palestinerne sier om lag halvparten av de drepte var sivile, men ifølge Israel var 90 av de drepte militanter. Offensiven var et motsvar på flere titalls daglige rakettangrep fra Gaza mot israelske byer.

- Jeg fordømmer på det sterkeste terrorangrepet i Jerusalem som rettet seg mot uskyldige studenter. Dette barbariske og onde angrepet på uskyldige sivile fortjener fordømmelse fra alle nasjoner, sier president George Bush.

BLODIGE BEVIS: Studentene var midt i religiøse studier i biblioteket da de ble skutt i går kveld.
FEIRET I GATENE: Innbyggerne i Gaza strømmet ut i gatene i går kveld og feiret angrepet der åtte studenter ble drept.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media