Birgitte Tengs-saken

- Har plaget mine tanker

Foreldrene reagerer på at de ikke har fått en beklagelse fra politi- og påtalemakt. - Har helt rett, sier etterforskningsleder Ståle Finsal til Dagbladet.

TENGS: Erik Lea, bistandsadvokaten til Birgitte Tengs' foreldre, åpnet opp med en sterk tale tirsdag 8. november. Dagbladets kommentator Martine Aurdal mener det understreker sakens alvor. Video: Dagbladet TV / NTB Vis mer
Publisert

HAUGESUND/OSLO (Dagbladet): På rettens andre dag tok bistandsadvokat Erik Lea ordet på vegne av Birgitte Tengs' foreldre Karin og Torger Tengs.

- Ingen tragedie kan være større for foreldre enn å miste et barn. Det er totalt ødeleggende for livet. Livet mister betydning, sa Lea.

I disse dager pågår rettssaken mot Johny Vassbakk, som står tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Han nekter straffskyld.

BISTANDSADVOKAT: Advokat Erik Lea (avbildet) representerer Birgitte Tengs' foreldre sammen med advokat John Christian Elden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BISTANDSADVOKAT: Advokat Erik Lea (avbildet) representerer Birgitte Tengs' foreldre sammen med advokat John Christian Elden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lea påpekte i retten at foreldrene mener de bør få samme unnskyldning som fetteren har fått. Birgittes fetter ble først dømt for drapet, og så frikjent i Gulating lagmannsrett i 1998, men erstatningen til Birgittes foreldre besto - helt til sist fredag, da Agder lagmannsrett frikjente ham for kravet.

- I alle år har de to ment at erstatningsdommen var korrekt. De har aldri fått fred. Det har vært tusenvis av avisartikler, tusenvis av bilder av Birgitte. I september i fjor blir en ny mann pågrepet og siktet. Det blir et nytt sjokk. Nok en gang skal saken opp for retten. I går gikk Karin og Torger inn i et nytt rettslokale. Nok en gang skal de lide seg gjennom en rettssak. De risikerer å gå inn i enda et nytt rettslokale 4. september 2023 i Gulating lagmannsrett. Hvem skal kunne tåle noe slikt? Og opp i alt dette har de fått kritikk for at de ikke offentlig har sagt at de tok feil, sa Lea til retten tirsdag morgen.

Kritisk til beklagelser

Lea viste til at fetteren har fått beklagelser av politi- og påtalemakt, men at ingen har beklaget til foreldrene.

Torger Tengs er svært kritisk til de ansvarlige for den første etterforskningen, som ledet til den feilaktige herredsrettsdommen mot fetteren.

- De heiv oss under bussen, sier han fra vitneboksen - og sikter til at politilederne har beklaget seg overfor fetteren, men ikke overfor dem.

I RETTEN: Her ankommer foreldrene Karin og Torger Tengs Haugaland og Sunnhordaland tingrett tirsdag morgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I RETTEN: Her ankommer foreldrene Karin og Torger Tengs Haugaland og Sunnhordaland tingrett tirsdag morgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

17. oktober ble det kjent at daværende etterforskningsleder i Kripos, Ståle Finsal, nå medgir at arrestasjonen av Birgitte Tengs' fetter var en «katastrofal feil».

I podkastserien «Tabbene i Tengs-saken», produsert av Svarttrost, beklaget han sterkt at fetteren ble arrestert og varetektsfengslet.

Både politidirektør Benedicte Bjørnland og Riksadvokat Jørn Maurud har også beklaget overfor fetteren.

- RART: Forfatter og journalist Bjørn Olav Jahr mener det fremstår rart at dommen til Birgitte Tengs' fetter ble lest opp i sin helhet. Video: Bjørn Langsem / Reporter: Ralf Lofstad Vis mer

- Har helt rett

Når Dagbladet tar kontakt med Ståle Finsal tirsdag, reagerer han spontant:

- Lea har helt rett. Det er ingenting som har plaget mine tanker mer enn det foreldrene har vært utsatt for. Dette har jeg også gitt uttrykk for, men ingen har skrevet om det, skriver han i en SMS.

Finsal er nå 70 år og pensjonist etter 47 år i politiet. Foruten i Kripos og i Politiets fellestjenester, har Ståle Finsal i store deler av sin politikarriere jobbet i Øst politidistrikt og daværende Follo politidistrikt. Han har også jobbet i politidistriktet rundt Haugesund etter Birgitte Tengs-saken.

Advokat Lea reagerer slik på Finsals beklagelse:

- De leser jo det som står i media og de har telefon. Det har ikke nådd fram til dem. Det er synd. Det hadde vært hyggelig om de fikk dette tilsendt, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer