Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har planlagt 80 nye ran

Mellom åtti og hundre nye væpnede ran er planlagt. De samme personene som politiet mener sto bak det frekke og profesjonelt utførte ranet på Løren i Oslo mandag, står bak planene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet får disse opplysningene bekreftet av både kriminelle, som har en nær tilknytning til det spesiell kampsport-miljøet med forgreininger til Tveita-gjengen, og fra kilder i politiet.

Ulike enheter i politiet sitter på informasjon fra kriminelle, som viser at nye ran er under kontinuerlig planlegging.

Opplysningene fra kriminelle tyder på at en «edderkopp» får informasjon fra flere hold, vurderer opplysningene og iverksetter ranene uten selv å delta under selve ranet.

Dagbladet er kjent med identiteten til personen som utpekes som den angivelige «edderkoppen».

- Jeg har ingen ting med verken ranet av DnB's tellesentral eller de andre ranene å gjøre. Jeg har verken innstilling eller sosialt levemønster som gjør det aktuelt for meg å ha med noe sånt å gjøre, sier mannen.

Han mener enkelte i politiet bevisst forsøker å sverte ham.

Nøye planlagt

De mange ranene av penge- og verditransporter på Østlandet de siste to årene, viser at ranene er profesjonelt utført og nøye planlagt. Ikke noe skal være overlatt til tilfeldighetene.

Overfor Dagbladet blir det understreket at årsaken til at ranere slo til mot tellesentralen til DnB på Løren i Oslo 28. desember i fjor, slett ikke var tilfeldig.

Egentlig skulle væpnede menn slå til mot tellesentralen på nyåret, men fordi DnB byttet vaktselskap - fra Securitas til det nyetablerte SES 1. januar - måtte tellesentralen ranes før årsskiftet og før SES innførte nye rutiner.

Hollywood-inspirert

Råheten og brutaliteten i ranene av verdi-og pengetransporter er som hentet ut fra en B-film fra Hollywood. Og ganske riktig; den største inspirasjonskilden til de mange ranene er nettopp amerikanske actionfilmer.

- Det er mye å lære av «god film», sier en kriminell med innpass i miljøet.

Et annet forhold som viser hvor godt planlagt ranene er, er det faktum at flere av bilene som har blitt benyttet som fluktbiler er stjålet flere måneder i forveien.

Politiet har opplysninger om at kriminelle leier garasjer og har kjøretøy i beredskap, dersom det skulle være nødvendig å bruke kjøretøyet til planlagte ran.

Årsaken til at Audi A6 Quatro er det mest populære kjøretøyet er enkel: De kriminelle mener Audiene egner seg til å kjøre fra politiet, samt at bilene har svært gode kjøreegenskaper, samtidig med at biltypen er noenlunde anonyme.

Ransutbyttet fordeles

Hvem som får andeler av ransutbyttene er noe usikker. Overfor Dagbladet blir det antydet at «edderkoppen» som samler inn informasjon, de som planlegger og de som utfører ranene nærmest deler utbyttet.

De som derimot er med og gir opplysninger om sikkerhetsrutiner og hvor mye penger det kan dreie seg om blir angivelig avspist med smuler.

«Offerlam»

I noen av de mange ranene er det pågrepet personer. Overfor Dagbladet blir det mer enn antydet at noen av disse faktisk har fungert som «offerlam».

En politikilde uttrykker seg slik:

- En svensk statsborger ble arrestert da en verditransport ble ranet i Follo for noen uker siden. Alt tyder på at vedkommende ble ofret for at de som står bak og organiserer ranene skal få arbeidsro.

Fra flere hold blir det også påpekt det er tett bånd mellom det utpekte kampsportmiljøet og personer som i en årrekke har bedrevet økonomisk kriminalitet.

Politiet i Oslo har også opplysninger om hvor ranspengene blir av. Per i dag snakker man om ran av verdi- og pengetransporter, bankran og ranene mot DnB's tellesentral - på godt over 100 millioner kroner. Penger som er sporløst borte.

Informasjon Dagbladet har kan tyde på at ranspenger er hvitvasket i utlandet og deretter investert både i Norge og i utlandet.

NØYE PLANLAGT: I går visste politiet fortsatt ikke hvor mye ranerne fikk med seg fra DnB's tellesentral på Løren i Oslo mandag, men det antydes mellom 20 og 50 millioner kroner.