Nok et rekord-døgn i Telemark:

Har rådet Grenland til kraftige innstramminger

Grenland-kommunene står nå for drøyt 15 prosent av smittetilfellene på landsbasis, men er uenige om hvordan smitten skal takles. Nå har FHI og Helsedirektoratet rådet Skien, Porsgrunn og Bamble til å stramme kraftig inn.

VIL STRAMME INN: Porsgrunn vil ha Skien med på statlige tiltak. - Vi har fortløpende dialog med Skien, og skal ha videre dialog fram mot helga. Vi har et godt samarbeid, selv om vi har litt ulik inngang på tiltakene i Grenland, sier ordfører Robin Martin Kåss i Porsgrunn til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL STRAMME INN: Porsgrunn vil ha Skien med på statlige tiltak. - Vi har fortløpende dialog med Skien, og skal ha videre dialog fram mot helga. Vi har et godt samarbeid, selv om vi har litt ulik inngang på tiltakene i Grenland, sier ordfører Robin Martin Kåss i Porsgrunn til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag har kommunene hatt møte med FHI og Helsedirektoratet. Der ble det rådet til at kommunene nå går til tiltaksnivå 5B - regjeringens nest strengeste nivå, med noen lokale tiltak i tillegg.

Det skriver Porsgrunns ordfører Robin Martin Kåss (Ap) i en SMS til Dagbladet etter et møtet.

- De ga kommunene et råd om å innføre lokale tiltak tilsvarende nivå 5B i Grenland med noen tiltak i tillegg. De anbefaler også rødt nivå i skolene. De ber kommunene samordne sine tiltak. Porsgrunn kommune ønsker å følge det rådet og avventer hva de andre kommunene bestemmer seg for, sier Kåss.

Som Dagbladet har omtalt flere ganger tidligere denne uka, har Kåss hatt et ønske om å stramme inn på tiltakene i Grenland. Han ønsker seg statlig styring, og at regionen går inn til tiltaksnivå 5B. Porsgrunn kommune har også vært åpne for å beholde styringen lokalt, med tiltak tilsvarende nivå 5B, dersom de andre kommunene i regionen ønsker dette.

Skiens ordfører Hedda Foss Five har imidlertid sagt nei til dette foreløpig, og mener regionen nå har målrettede tiltak mot der smitten skjer, som ifølge henne er sosiale sammenkomster. Blant annet har de to kommunene innført forbud mot besøk av flere enn fem personer.

Hun fortalte torsdag at hun ønsket å spare næringslivet foreløpig, men var klar på at det kan bli aktuelt å stoppe skjenkingen og stramme ytterligere til om situasjonen forverrer seg.

Porsgrunns ordfører har blant annet pekt på at de to byene ligger for nære hverandre til at den ene kan stramme kraftig inn og den andre ikke følger etter.

MÅLRETTET: Skiens ordfører Hedda Foss Five ønsker å beholde styringen lokalt, og ønsker ikke statlig inngripen i tiltak. Foto: Anders Hedeman
MÅLRETTET: Skiens ordfører Hedda Foss Five ønsker å beholde styringen lokalt, og ønsker ikke statlig inngripen i tiltak. Foto: Anders Hedeman Vis mer

Rekord-smitte

Ifølge Telemarksavisa ble det registrert 45 nye tilfeller i Skien kommune torsdag, mens Porsgrunn registrerte 27 nye tilfeller.

- Porsgrunn og Skien står for nesten 15 prosent av smittetilfellene i Norge siste døgn, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NRKs Nyhetsmorgen.

Ifølge Telemarksavisa fordeler smittetilfellene i Telemark seg slik i de andre kommunene hvor det er registrert smitte: Bamble 2, Kragerø 2, Notodden 2, Nome 1, Midt-Telemark 2.

- Høye tall

Til sammen utgjør smitten i Telemark 81 tilfeller, og det verste smittedøgnet i den gamle fylket siden pandemien brøt ut, skriver TA.

- Det er ganske høye smittetall i Skien og Porsgrunn denne uka, men det dreier seg om lokale utbrudd som erfaringsmessig vil kunne slås ned i løpet av noen uker med målrettede tiltak, sier Nakstad til Dagbladet.

- Bør det strammes inn i denne regionen nå?

- Kommunene har lokal myndighet etter smittevernloven og kan i stor grad iverksette de tiltakene de mener er nødvendige. Men noen ganger kan det være en fordel å koordinere tiltakene i en region for at de skal bli mest mulig effektive og kortvarige. Vi vil bistå med det dersom kommunene og Statsforvalteren ønsker det, sier Nakstad.

- Jeg tror det er mulig å få ned smittetallene i denne regionen dersom tiltakene er målrettet og iverksettes raskt. Da unngår vi ytterligere spredning til flere nabokommuner og det er det viktigste akkurat nå, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer