Har reddet 80 000 barn fra slavearbeid i India

- Æren går til alle borgere av India. Jeg vil fortsette mitt arbeid for barns velferd, sier fredsprisvinner Kailash Satyarthi.

FREDSPRISVINNERNE:  Kailash Satyarthi får fredsprisen sammen med Malala Yosafza. Foto: AFP/NTB Scanpix
FREDSPRISVINNERNE: Kailash Satyarthi får fredsprisen sammen med Malala Yosafza. Foto: AFP/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kailash Satyarthi er født 11. Januar 1954 og er en indisk aktivist i kampen mot barnearbeid. Han har vært aktiv i den indiske kampen mot barnearbeid siden 90-tallet.

Hans organisasjonen, Bachan Bachao Andolan, har bidratt til at over 80 000 barn har blitt satt fra fri fra ulike former for slaveri og hjulpet dem til rehabilitering og utdanning. Han får i år fredsprisen sammen med Malala Yosafza.

- Jeg er takknemlig overfor Nobelkomiteen som anerkjenner lidelsene millioner av barn opplever i denne moderne tid. Æren går til alle borgere av India. Jeg vil fortsette mitt arbeid for barns velferd, sier Satyarthi, ifølge Press Trust of India.

Satyarthi har også engasjert seg internasjonalt i barns sosiale velferd.

Internasjonalt engasjement Ifølge Thorbjørn Jagland er Satyarthi godt kjent på den internasjonale arena for sitt engasjement for utsatte barn, som har mobilisert verdensopinionen til en viktig ILO-konvensjon mot barnearbeid og barns rettigheter generelt.

Fredsprisvinneren bor i New Dehli i India sammen med sin kone, datter, sønn og svigerdatter. Han skal også bo sammen med kolleger og et stort antall barn organisasjonen hans har reddet.

Satyarthi har vunnet flere internasjonale priser også tidligere, blant annet amerikanske Defenders og Democracy Award i 2009 og spanske Alfonso Comin International Award i 2008.

- Stort personlig mot - Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2014 skal tildeles Kailash Satyarthi og Malala Yousafzay for deres kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom og for alle barns rett til utdannelse. Barn skal gå på skole, ikke utnyttes for økonomiske formål. I verdens fattige land er 60 prosent av befolkningen i dag under 25 år. Det er en forutsetning for en fredelig utvikling globalt at barn og unges rettigheter respekteres. Særlig i konfliktområder bidrar overgrep mot barn til at konflikter føres videre gjennom generasjoner, heter det i kunngjøringen fra Nobelkomitéen.

Om Satyarthi skriver komitéen:

- Med stort personlig mot har Kailash Satyarthi, i tradisjonen fra Gandhi, ledet ulike former for protestaksjoner og demonstrasjoner, alle fredelige, for å rette søkelyset mot grov utnyttelse av barn for økonomisk gevinst. Han har også bidratt til utviklingen av sentrale internasjonale konvensjoner om barns rettigheter.