Ny bivirkningsrapport:

Har registrert 35 683  meldinger

- Det er langt mer enn hva vi er vant til, sier Steinar Madsen.

FØLGER MED PÅ BIVIRKNINGER: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FØLGER MED PÅ BIVIRKNINGER: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Legemiddelverkets ferske ukerapport er det nå totalt registrert 35 683  mistenkte bivirkninger etter vaksinasjon mot coronaviruset i Norge.

- Dette er mye, sier Steinar Madsen, som er medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket.

- Det er langt mer enn hva vi er vant til, så det er helt klart at helsepersonell og privatpersoner har tatt oppfordringen om å melde ifra, utdyper han.

«Etter at over 7,8 millioner doser er satt har Legemiddelverket mottatt 35 683 meldinger om mistenkte bivirkninger.  Av disse er 19 206 meldinger behandlet.  3129 er klassifisert som alvorlige og 16 077 er klassifisert som lite alvorlige», skriver Legemiddelverket i en pressemelding.

Rapporten omhandler meldte bivirkninger per 5. oktober 2021, og ble publisert i dag.

MODERNA: Onsdag anbefalte FHI og Geir Bukholm nordmenn under 30 år å ta Pfizer-vaksinen. Tidligere samme dag stanset Sverige vaksinering med Moderna for samme gruppe. Video: Vegard Krüger Vis mer

- Verdifulle meldinger

Nordmenn er flinke til å melde fra om bivirkninger etter coronavaksinen, og Norge ligger høyt her sammenliknet med mange andre land, ifølge Madsen, som oppfordrer nordmenn til å fortsette å melde ifra om de merker noe uvanlig i etterkant av at de har tatt vaksine.

- Det viktigste er at helsepersonell melder fra, fordi det gir oss et bedre grunnlag til å stille diagnoser. Men det kommer også mange verdifulle meldinger fra folk flest - og de supplerer hverandre på en god måte, sier Madsen.

- Hvordan vet man om man har en bivirkning?

- Det er det som er det viktige - man kan ikke alltid vite det. Om man mistenker at man har en bivirkning, skal man derfor melde ifra uansett, svarer Madsen.

Han forteller videre at bivirkningsmeldingene både brukes for å forbedre rådgivingen, øke kunnskapsnivået og bidra til at FHI videre kan avgjøre hvordan vaksinene skal brukes.

- Derfor er det bedre at folk melder inn for mye enn for lite. Vi setter dette i system og har nytte av meldingene som kommer inn, sier han.

Moderna-råd

Det ble i går kjent at Sverige stanser Moderna-vaksineringen av menn under 30 år, etter å ha sett en økt forekomst av hjertebetennelse.

FHI går ikke like langt, men kom i går med et klart råd om at menn under 30 år bør vurdere å velge vaksinen fra Pfizer.

«Det er sett flere tilfeller av perikarditt (betennelse i hjerteposen) og myokarditt (betennelse i hjertemuskelen) hos de som er vaksinert med Comirnaty eller Spikevax. Personer i alle aldre har vært rammet, men det er flest meldte tilfeller av myokarditt hos menn under 30 år. I Norge er det per 05.10.2021 meldt om 170 tilfeller av perikarditt og 95 tilfeller av myokarditt etter mRNA-vaksine», heter det i den ferske rapporten.

- Ungdom får oftest de samme vanlige og forbigående bivirkningene som voksne etter vaksinering. Blant de mer sjeldne kjente bivirkningene er betennelse i hjertemuskelen (myokarditt) og betennelse i hjerteposen (perikarditt). Vi har så langt mottatt en bivirkningsmelding om dette i aldersgruppen under 18 år, skriver Legemiddelverket i en pressemelding.

Ifølge Madsen er imidlertid de aller fleste bivirkningene som meldes inn nokså ufarlige.

- Heldigvis omhandler det store flertallet av meldingene ikke alvorlige, og lite alvorlige hendelser, sier han.

REGNESTYKKE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier tall fra Pfizer og Moderna viser at vaksinene i stor grad også beskytter mot smittespredning. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

Menstruasjonsforstyrrelser

Legemiddelverket mottar mange meldinger om menstruasjonsforstyrrelser og uventede underlivsblødninger etter coronavaksinering, og FHI har nå startet opp en undersøkelse der de ser på sammenhengen mellom forstyrrelsene og vaksinen.

- Litt av problemet med menstruasjonsforstyrrelser er at vi ikke har gode nok tall på hvor vanlig dette er fra før av. At FHI nå har startet opp en undersøkelse på dette, er bra, mener Madsen.

Tidligere denne uka fortalte han at Legemiddelverket i løpet av helga i uke 38 mottok om lag 500 meldinger om menstruasjonsforstyrrelser etter vaksinasjon mot covid-19.

- Menstruasjonsforstyrrelser er det som vi mottar aller flest bivirkningsmeldinger om i Norge knyttet til vaksinasjon mot covid-19. I løpet av helga i uke 38 mottok vi om lag 500 meldinger, og vi tror at årsaken til det var at TV 2 hadde et innslag om det, sa Madsen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer