Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har reist verden rundt i 30 år, og Norwegian er den verste opplevelsen

Passasjerer raser mot kaoshåndtering og at bare 3 av 254 har fått kompensasjon etter 25 timers forsinkelse.

REAGERER: DY 7001 mellom Oslo og New York 13. august ble over 25 timer forsinket. Passasjerer reagerer på at Norwegian ikke vil gi dem kompensasjon. Foto: NTB/Scanpix/Privat
REAGERER: DY 7001 mellom Oslo og New York 13. august ble over 25 timer forsinket. Passasjerer reagerer på at Norwegian ikke vil gi dem kompensasjon. Foto: NTB/Scanpix/Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har reist verden rundt i mer enn 30 år, og forsinkelsen med Norwegian er den verste opplevelsen jeg noen gang har hatt med et flyselskap. De var ikke i stand til å håndtere situasjonen. Vi ble gjetet rundt på Gardermoen som bortkomne dyr, og det tok seks, sju timer før vi endelig kom på hotell, sier passasjer Peter Canter til Dagbladet.

Amerikaneren er blant de mange passasjerene på flight DY 7001 mellom Gardermoen og JFK New York 13. august som nå reagerer skarpt på at de ikke får kompensasjon for at avreisen ble mer enn 25 timer forsinket.

- Klokka 23 på kvelden den dagen vi skulle ha reist, fortalte en Norwegian-representant høyt og tydelig over høyttaleranlegget på Gardermoen at flighten var kansellert. Piloten unnskyldte også denne kanselleringen over høyttaleranlegget i flyet, så at flighten faktisk ble kansellert ble stadfestet av to Norwegian-representanter, sier Canter.

Han reagerer på at Norwegian i ettertid hevder at flighten var forsinket, ikke kansellert.

Tre fikk kompensasjon Dreamliner-flyene til Boeing har hatt en lang rekke problemer siden de ble satt i trafikk i september 2011. Også Norwegian har hatt betydelige startvansker med sine Boeing 787-maskiner.

Selskapet har i flere tilfeller leid inn Airbus 340-maskiner fra det portugisiske selskapet HiFly når Dreamlineren ikke har kunnet betjene selskapets passasjerer. Dette var tilfellet under flighten 13. august.

Norwegian har betalt 3000 kroner i kompensasjon til tre av de 254 passasjerene om bord, men hevder dette skyldes en «intern misforståelse».

Flyselskapet nekter for at passasjerene har krav på pengeerstatning, og saken er nå til behandling i Transportklagenemnda.

Regelverket sier at passasjerene har rett til 600 euro i kontanter (rundt 4900 kroner) og mat og hotell dersom selskapet kan lastes for en forsinkelse på over tre timer. I oktober skrev Dagbladet at Norwegian ikke har utbetalt et eneste 5000-kroners krav.

Mistet flyet sitt - Vi ventet fem timer på flyet, tre timer i matkø, og to timer på å få hotellrom, før vi fikk sove i én til to timer, sier Canada-student Erika Vartdal.

Etter ei natt på gulvet på JFK-flyplassen i New York, måtte Vartdal betale 3000 kroner for ny flybillett til Vancouver. Hun kom til Canada to dager forsinket, og kom for seint til studieorienteringen sin.

Hun trekker fram at Norwegian skylder på «ekstraordinære omstendigheter» når de ikke vil betale kompensasjon.

- Piloten sa selv både på kvelden 13. august og ved avgang 14. august at forsinkelsen skyldtes gammelt utstyr, og at ingeniørene hadde jobbet med å skifte ut dette utstyret. Dette er ikke ekstraordinære omstendigheter, poengterer Erika Vartdal.

Hun reagerer på at bare tre av 254 passasjerer har fått kompensasjon.

- Jeg forstår ikke hvordan Norwegian kan nekte å utbetale kompensasjon til resten av passasjerene, sier Vartdal.

- Prøver å lure seg unna Passajer Eivind Engen kan bekrefte at de fikk beskjed om at flighten var kansellert.

- I etterkant har Norwegian vært veldig tilbakeholdne med informasjon. Det virker som om de prøver å lure seg unna hva vi faktisk har krav på, og håper vi godtar avgjørelsen deres. At tre personer har fått delvis kompensasjon er heller ikke bra. Enten så må det gjelde alle eller ingen, sier Engen og utdyper:

- Delvis kompensasjon er også ett latterlig forsøk på å komme seg billigere unna, da dette er langt unna summen som man faktisk har krav på ved slike forsinkelser. Og hvordan de mener denne kompentasjonen har blitt feilaktig gitt ut, kan jeg heller ikke forstå, sier Eivind Engen.

- Utenfor vår kontroll - Vi beklager virkelig at passasjerene ikke synes at situasjonen ble håndtert tilstrekkelig bra, og det er noe vi tar til oss og ser nærmere på, sier informasjonssjef Charlotte Holmbergh Jacobsson i Norwegian.

Hun fastholder at passasjerene ikke har krav på kompensasjon.

- Vi opplevde det som vanskelig å få oversikt over situasjonen og vanskelig å vite når flyet skulle være klart for avgang. Derfor ble flighten operert av et annet selskap, HiFly. Vi har fått en rapport fra HiFly som viser at den tekniske feilen oppsto uten at vi hadde mulighet for å forutse dette. Derfor var forsinkelsen utenfor vår kontroll. Den vurderingen er gjort i tråd med både praksis fra Transportklagenemnda og retningslinjer fra EU-kommisjonen for ekstraordinære omstendigheter, sier Holmbergh Jacobsson.

Hun understreker at det ikke har betydning om avgangen var forsinket eller innstilt.

- I våre systemer står det at flyet var forsinket, og dermed forholder vi oss til det. Men det er egentlig ikke relevant. Et innstilt fly gir ikke flere rettigheter enn en forsinkelse på over tre timer. I henhold til lovverket, har passasjerene rett på 600 euro i kompensasjon, men denne retten bortfaller hvis årsaken til avvikelsen er utenfor flyselskapets kontroll, sier informasjonssjefen.