Har rukket å henrette 102 personer på seks måneder. Nå skal Saudi-Arabia lede sentral FN-gruppe

Vekker harme internasjonalt.

PROVOSERER: Saudi-Arabias ambassadør til FN i Geneve, Faisal bin Hassan Trad, skal lede en gruppe på fem diplomater som skal håndplukke søkere til 77 stillinger innenfor FNs menneskerettighetsarbeid. Her sammen med generaldirektør ved FNs Geneve-kontor, Michael Møller, i januar i år. Foto: FN / Pierre Albouy
PROVOSERER: Saudi-Arabias ambassadør til FN i Geneve, Faisal bin Hassan Trad, skal lede en gruppe på fem diplomater som skal håndplukke søkere til 77 stillinger innenfor FNs menneskerettighetsarbeid. Her sammen med generaldirektør ved FNs Geneve-kontor, Michael Møller, i januar i år. Foto: FN / Pierre AlbouyVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saudi-Arabias ambassadør til FN i Geneve, Faisal bin Hassan Trad, er utnevnt som leder av en gruppe uavhengige eksperter i FNs menneskerettighetsråd.

Utnevnelsen skaper store reaksjoner, ettersom Saudi-Arabia blir sett på som ett av de verste landene i verden når det gjelder brudd på menneskerettigheter.

Ifølge Amnesty International ble minst 2208 personer henrettet i perioden januar 1985 til juni 2015. Bare i løpet av første halvår 2015 ble 102 henrettet, mot totalt 90 i 2014.

-Skandaløs utnevnelse Som leder av en gruppe på fem diplomater, vil Faisal bin Hassan Trad få ansvaret for å blant annet velge ut søkere til mer enn 77 forskjellige stillinger som skal jobbe med menneskerettighetsspørsmål, skriver UN Watch, en uavhengig organisasjon som overvåker FNs håndtering av menneskerettighetsspørsmål.

- Utnevnelsen er skandaløs. Saudi-Arabia har det verste rullebladet i verden når det gjelder religionsfrihet og kvinners rettigheter, og de holder fortsatt den uskyldige bloggeren Raif Badawi fanget, sier Hillel Neuer, direktør for UN Watch.

FENGSLET: Ensaf Haidar kjemper for løslatelsen av sin mann Raif Badawi. Badawi er en saudiarabisk blogger som ble dømt til 10 års fengsel og 1000 piskeslag for å ha startet en nettside for liberal og sosial debatt. Foto: THE CANADIAN PRESS/Paul Chiasson
FENGSLET: Ensaf Haidar kjemper for løslatelsen av sin mann Raif Badawi. Badawi er en saudiarabisk blogger som ble dømt til 10 års fengsel og 1000 piskeslag for å ha startet en nettside for liberal og sosial debatt. Foto: THE CANADIAN PRESS/Paul Chiasson Vis mer

Siden januar har aktivister verden over demonstrert for å kreve løslatelsen av den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi. Badawi ble dømt til 10 års fengsel og 1000 piskeslag for å ha startet en nettside for liberal og sosial debatt, og Amnesty International i Norge har fordømt fengslingen.

Holdt hemmelig Badawis kone, Ensaf Haidar, leder en internasjonal kampanje for å frigjøre sin mann. Ifølge The Independent har også Haidar fordømt FN-utnevnelsen på Facebook, og mener FN nå indirekte gir grønt lys til å piske Badawi.

Utnevnelsen skal ha skjedd allerede i juni, men har ikke blitt annonsert før nå.

UN Watch spekulerer i om Saudi-Arabia ble tildelt stillingen som kompensasjon for at FN avviste Saudi-Arabias ønske om å lede hele FNs menneskerettighetsråd. Også Amnesty International i Norge stiller dette spørsmålet.

- Valget av Saudi-Arabias FN-ambassadør til å lede et panel av uavhengige eksperter i FNs menneskerettighetsråd gir utvilsomt noen signaler, signaler som gjør det betimelig å stille spørsmål ved hva som var ledetråden ved denne utnevnelsen. Sannsynligvis er dette en liten "godbit" til Saudi-Arabia,  som trøst for et annet og langt viktigere verv de ikke fikk, sier Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty International til Dagbladet.

Kritikk for tom flyktningleir Saudi Arabia har også fått mye kritikk den siste tiden for sin motstand mot åpne opp grensene for syriske flyktninger.

De siste dagene har medier over hele verden omtalt den tomme teltleiren Mina Valley, som setter Saudi-Arabias tilbakeholdenhet med å ta imot flyktninger i et underlig lys.

«Mens europeiske land må stå skolerett for å ha sviktet i å ta imot nok flyktninger, har Saudi-Arabia - som har tatt inn nøyaktig null migranter - 100.000 telt med air condition stående tomme, som kan huse over tre millioner mennesker», skriver for eksempel Dhaka Tribune i Bangladesh.