BARE BEGYNNELSEN:  Sveriges Socialdemokratiska Förbund (SSU) har samlet inn en kvart million kroner til restaureringen av Utøya. Leder for SSU Jytte Guteland forteller at de skal markedsføre innsamlingsaksjonen mye mer, og tror de vil samle inn langt flere bidrag. Foto: Berit Roald / Scanpix
BARE BEGYNNELSEN: Sveriges Socialdemokratiska Förbund (SSU) har samlet inn en kvart million kroner til restaureringen av Utøya. Leder for SSU Jytte Guteland forteller at de skal markedsføre innsamlingsaksjonen mye mer, og tror de vil samle inn langt flere bidrag. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Har samlet inn en kvart million

AUFs søsterorganisasjon i Sverige, SSU har allerede samlet inn 240 000 kroner til restaureringen av Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag forrige uke gikk AUF-leder Eskil Pedersen ut og sa at de ønsket en nasjonal dugnad for å gjenreise Utøya. To dager senere offentliggjorde Sveriges Socialdemokratiska Förbund (SSU) at de i likhet med AUF ville samle inn penger til restaureringen. Til nå har de samlet inn 240 000 kroner.

- Det er veldig fint å se at det finnes så mange som bryr seg, og som ønsker å bidra. Det har vært et veldig fint engasjement vi har sett, sier leder i SSU Jytte Guteland (31).

Bare begynnelsen
Guteland er leder for innsamlingsaksjonen i forbindelse med Utøya-tragedien. Hun forteller at innsamlingsaksjonen enda er i startfasen, og at de har planer om å markedsføre aksjonen langt mer i tiden fremover.

- Vi kommet til å sende ut mye mer info gjennom blant annet Twitter og andre sosiale medier, og håper på betraktelig mer bidrag. Det er også flere organisasjoner som har sagt at de ønsker å bidra og å gi penger, og vi kommer også til å oppsøke flere organisasjoner og spre informasjonen også til dem, sier Guteland.

I tillegg til bøsseaksjoner hvor privatpersoner har kunnet gi penger, har også organisasjoner ha vært med å bidratt.

Ikke mål
Guteland forteller at SSU ikke har satt noe klart mål for hvor mye penger de ønsker å samle inn. Det er heller ikke satt noen tid for hvor lenge aksjonen skal vare.

- Vi kommer til å holde nær kontakt med AUF, og i tråd med deres ønsker bestemme oss for hvor lenge vi vil samle inn penger, sier hun.

Sympati
Sist fredag arrangerte SSU en markering for å hedre ofrene for tragedien på Utøya 22. juli, hvor flere tusen var samlet på Segels Torg i Stockholm. SSU-eren understreker at de forferdelige hendelsene på Utøya også setter stort preg på Sverige.

- Vi kjenner at terrorangrepet mot dem også var et angrep på oss. Det er et angrep på demokratiet og det er et angrep på engasjement. Vi vil hedre ofrene med å hjelpe AUF i sitt arbeid, og vise at vi har sympati med Norge, sier Guteland.

Håp for Sverige
Hun forteller at de ser frem til den dagen AUF-erne er tilbake på Utøya.

- Når det arrangeres en ny sommerleir på Utøya vil det gi større håp også for Sverige, sier Guteland.