FÅR STØTTE: Her får Eirik Jensen en klem av samboer Ragna Lise Vikre og støtte fra kompisen Jan Bøhle etter at fagdommerne valgte å sette juryens kjennelse til side. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FÅR STØTTE: Her får Eirik Jensen en klem av samboer Ragna Lise Vikre og støtte fra kompisen Jan Bøhle etter at fagdommerne valgte å sette juryens kjennelse til side. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Har samlet inn over 140 000 kroner til Eirik Jensen

Nå varsler Støttegruppa markering utenfor Stortinget.

Eirik Jensen (61) har vært gjennom to rettsrunder siden han ble pågrepet i 2014, men har fortsatt ikke fått noen rettskraftig dom.

De siste fem åra har det vokst fram en stor støttegruppe på Facebook. Den har nå over 21 000 medlemmer.

Der har Jensen-venn, Jan Bøhle, omtalt en folkegave de skal sende til Eirik Jensen.

Til Dagbladet forteller han at innsamlingsaksjonen ble opprettet fredag klokka 12, og at de nå har passert 140 000 kroner.

- Det har kommet inn rundt 25 000 kroner i døgnet og vi har nok passert over 1000 givere. Folk gir alt fra en 100-lapp og oppover, sier han.

Egen stiftelse

Innsamlingen startet før kjennelsen var klar, og det ble derfor oppgitt to grunner for folkegaven.

- Om det ikke gikk hans vei, ville han trenge penger til renvaskelse. Om han ble frikjent, burde han få en påskjønnelse for arbeidet som er nedlagt, sier Bøhle.

Bøhle er nå i ferd med å søke om å få registrert en stiftelse ved navn «Folkegave til politimannen Eirik Jensen». Han sitter selv i styret sammen med Arne Sundt-Bjerck, som startet støttegruppa, og Jensens samboer, Ragna Lise Vikre.

- Vi ønsker å være transparante og kontrollerbare, men hva Eirik vil gjøre med pengene er opp til ham, understreker Bøhle.

Jensen ble frikjent av juryen i lagmannsretten for medvirkning til Gjermund Cappelens narkotikainnførsel, men fagdommerne satte hele kjennelsen til side. De mener ekspolitimannen utvilsomt er skyldig i grov korrupsjon og medvirkning til hasjsmugling.

KAOTISK: 28. januar skulle Eirik Jensen få svar på om han ble dømt skyldig, eller frifunnet for narko- og korrupsjonstiltalen. I stedet ble alt snudd på hodet. Video: Nicolai Delebekk / Kristoffer Løkås / NTB Scanpix. Redigering: Marie Røssland. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Markering

Bøhle var selv til stede i retten mandag, og forklarer at han har vært i kontakt med Jensen om innsamlingsaksjonen, men understreker at dette er gjort på eget initiativ.

- At andre handler til hans gunst opplever han som støttende. Både han og Ragna er takknemlig og rørt over engasjementet fra ulike folk.

I tillegg til folkegaven, arrangerer støttegruppa en markering til støtte for Jensen utenfor Stortinget på søndag, med parolen «Nei til justismord».

Arne Sundt-Bjerck, som startet støttegruppa i 2014, forteller at han aldri aktivt har rekruttert noen til gruppa, men at den bare har spredd seg på egen hånd.

- Jeg føler at denne gruppa viser den norske folkesjela, sier han.

- Tung periode

Etter all sannsynlighet blir det en ny runde for ekspolitimannen Eirik Jensen i lagmannsretten, da med forsterket meddomsrett.

- Dette blir ytterligere en tung periode, sa Jensen selv etter avgjørelsen mandag.

Jensens forsvarer John Christian Elden valgte å anke fagdommernes tilsidesettelse av juryens kjennelse. Høyesterett vil bruke flere uker på å behandle anken.

ENIG MED DOMMEREN: Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus er enig i fagdommernes avgjørelse, og mener at juryens kjennelse har en logisk brist. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Høyere beviskrav for tilsidesettelse

Tidligere høyesterettsdommer Edvin A. Skoghøy sier til Dagbladet at ifølge loven skal det stilles enda høyere beviskrav for å tilsidesette juryens kjennelse enn det som skal til for å dømme.

- Det er det som menes med at fagdommerne utvilsomt må finne tiltalte skyldig. Da skal de være sikre, forklarer han.

Skoghøy har vanskeligheter for å tro at Elden kommer gjennom med sin anke til Høyesterett.

- Det ville vært tilnærmet umulig å skrive en dom og utmåle en straff på grunnlag av juryens svar, sier han.

- Hva tenker du om at støttegruppa skal holde markering utenfor Stortinget med «Nei til justismord» og samler inn penger til Eirik Jensen?

- Jensen fremstår som en tøffing, så jeg forstår at han er en type som får oppslutning. Det er ytringsfrihet her i landet. Men saken er jo ikke avslutta. Selv om fagdommerne er overbevist om skyld, blir det en helt ny runde med bevisførsel, påpeker den tidligere høyesterettsdommeren.