Pride-skytingen:

Har samme navn: - Får drapstrusler

Navnebroren til den siktede i Pride-skytingen mottar nå drapstrusler. - Jeg er fortsatt i sjokk, sier han.

TRUES PÅ LIVET: 36 år gamle Zanyar Matapour, som tilfeldigvis deler navn med den antatte gjerningsmannen i Pride-skytingen, mottar fortsatt trusler etter at siktedes navn ble offentliggjort lørdag. Foto: Zanyar Matapour / Facebook
TRUES PÅ LIVET: 36 år gamle Zanyar Matapour, som tilfeldigvis deler navn med den antatte gjerningsmannen i Pride-skytingen, mottar fortsatt trusler etter at siktedes navn ble offentliggjort lørdag. Foto: Zanyar Matapour / Facebook Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går ble navnet på den 43 år gamle mannen som er siktet for å ha drept to og såret 21 mennesker i Oslo kjent.

Den terror- og drapssiktede heter Zaniar Matapour og er en norsk statsborger opprinnelig fra Iran.

Etter angrepet florerte det bilder og teorier på nett om hvem gjerningsmannen kunne være. Da navnet ble frigitt, var det mange som tok opp telefonen og gjorde et kjapt Google-søk.

Den første profilen som da dukket opp i søket, både på Facebook og på Instagram, var Zanyar Matapour, navnebroren til den siktede.

- Truet tusen ganger

Nå forteller Matapour at han er blitt kontaktet og truet på livet flere ganger det siste døgnet.

- Jeg har blitt truet tusen ganger siden i går, sier Matapour til Dagbladet søndag ettermiddag.

- Dessverre hadde ikke drapsmannen noen aktiv konto på sosiale medier, og da nyheten kom, begynte folk å søke etter navnet og kom direkte inn på mine kontoer.

TERROR: Slik var hendelsesforløpet under masseskytingen ved London Pub i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni 2022. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Det forteller mannen som bærer tilnærmet det samme navnet som siktede i Oslo.

Matapour er 36 år gammel, og er - i likhet med siktede - opprinnelig fra den iranske delen av Kurdistan. Han oppholder seg nå som politisk flyktning i Sverige.

- Traumatiserende

36-åringen forteller at de første truslene tikket inn ved 14-15-tiden lørdag ettermiddag. Allerede innen klokka 16 samme dag, anslår han å ha mottatt rundt 250 trusler på telefon, Facebook Messenger og Instagram.

Da besluttet han å gå til svensk politi med det, og leverte dokumentasjon på truslene han hadde mottatt fram til da.

- Hvordan har det siste døgnet vært?

- Det har vært veldig traumatiserende, og jeg har det virkelig ikke bra. Jeg er på vakt hele tiden. Selv om politiet nå følger med på boligen min, føler jeg på meg at det skal skje noe hele tiden, sier han.

Matapour gjør intervjuet med Dagbladet over videosamtale søndag ettermiddag, med en norsk bekjent som tolk. Etter råd fra politiet har 36-åringen slått av videokamera i samtalen.

- Jeg byttet også telefonnummer i går, så det har roet seg litt, men folk truer meg fortsatt ved å ringe og sende meldinger gjennom sosiale medier, sier han.

Underveis i samtalen blir linjen stadig brutt, og Matapour bekrefter at forstyrrelsen skyldes nye anrop fra fremmede mennesker.

PREGET: Daglig leder på utestedet Per på Hjørnet var tydelig preget da han møtte pressen etter masseskytingen i Oslo. Vis mer

«Jeg skal drepe deg»

Henvendelsene han har fått kommer hovedsakelig fra Norge, Sverige og Iran.

- Jeg har blitt beskyldt for å være en morder, terrorist og kriminell. De sier ting som: «Jeg skal drepe deg» og «du bør utslettes», forteller en tydelig preget Matapour.

Han forteller at han er en relativt kjent politisk aktivist i hjemlandet, og at det har forverret situasjonen.

- Uten grunn er ryktet mitt svekket både i Kurdistan og i Europa via sosiale medier, sier Matapour.

Ifølge 36-åringen har familien i Kurdistan også blitt trakassert som følge av navneforvirringen.

Fordømmer handlingene

Matapour forteller at han ikke har sovet nevneverdig det siste døgnet, og har gjort alt i sin makt for å nå ut med at han ikke har noe med Pride-skytingen å gjøre.

Natt til søndag delte han en melding på kurdisk, med bilder av seg selv i alle sine sosiale mediekanaler.

«Informasjon til venner og familie. To personer ble drept og 21 andre såret i et terrorangrep i Oslo natt til lørdag. Dessverre er gjerningsmannen til denne stygge handlingen fra Øst-Kurdistan og han heter Zanyar Matapour. Fordi han er min navnebror, trodde noen feilaktig at han var meg. Jeg informerer deg herved om at jeg ikke kjenner denne personen og jeg fordømmer denne avskyelige handlingen på det sterkeste og jeg ønsker en fri og ikke-voldelig verden for alle deler av samfunnet og alle trosretninger», skrev Matapour.

Søndag fulgte han opp med en liknende melding på engelsk, hvor han i tillegg sendte sine dypeste kondolanser til det skeive miljøet i Norge.

VILLE OPPKLARE: Søndag formiddag postet Matapour denne teksten i sine sosiale medie-kanaler, i et forsøk på å få truslene til å stoppe. Foto: Skjermdump / Instagram
VILLE OPPKLARE: Søndag formiddag postet Matapour denne teksten i sine sosiale medie-kanaler, i et forsøk på å få truslene til å stoppe. Foto: Skjermdump / Instagram Vis mer

Takknemlig for støtte

Matapour sier at han bevisst har unnlatt å følge nyhetsdekningen av saken videre.

- Jeg er fortsatt i sjokk, og ønsker å distansere meg fra hendelsen så godt det går, sier han.

Etter at navnet på den drapssiktede ble kjent i mediene var det også flere venner og bekjente av Matapour som tok kontakt for å spørre hva som hadde skjedd. 36-åringen sier han setter enormt pris på all støtte han har fått i en fortvilt situasjon.

- Heldigvis har de forstått at jeg hele tiden har befunnet meg i Sverige, og at jeg ikke har noe med dette å gjøre. Jeg er veldig takknemlig for at de har trodd meg og støttet meg, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer