Kritisk til pandemihåndteringen:

- Har satt oss selv i sjakk

Myndighetene har reagert for seint, mener professor Torgrim Log. - Ingen ønsker full nedstengning, men vi beveger oss i retning av at det er nødvendig. Kanskje er det nødvendig allerede nå.

ALVORLIG: Helsemyndighetene mener Norge nå er i en svært alvorlig situasjon, og har nok en gang iverksatt omfattende tiltak for å få ned smitten. Foto: Annika Byrde / NTB
ALVORLIG: Helsemyndighetene mener Norge nå er i en svært alvorlig situasjon, og har nok en gang iverksatt omfattende tiltak for å få ned smitten. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

- Vi trodde det var nok å bremse. Men vi er nødt til å bråbremse for at det ikke skal gå galt, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på mandagens pressekonferanse, hvor nye og inngripende tiltak ble presentert.

Innstrammingene kom få timer etter at FHI publiserte en fersk risikorapport, med dystre utsikter for de kommende ukene, dersom smittetrenden ikke snur.

I et foreløpig scenario beregner FHI at det om tre uker i verste fall kan bli opp mot 90 000 og 300 000 tilfeller per dag og 50 til 200 innleggelser per dag, dersom tiltakene ikke bremser epidemien betydelig.

Torgrim Log er sikkerhet- og beredskapsekspert, og professor i sikkerhetsfag ved Høgskolen på Vestlandet. Han mener myndighetene burde visst bedre, etter flere runder med liknende situasjoner tidligere i pandemien.

- De reagerte for seint, men nå har de i hvert fall reagert. Det er veldig synd at de har stått og sett på at smitten økte, og ikke reagerte halvannen måned tidligere.

«Risky business»

Han mener vi allerede ved 400 til 500 smittetilfeller burde ha innført begrensende tiltak. Blant annet burde munnbindene blitt beholdt på, og skoler og barnehager burde holdt seg på gult nivå, sier han.

- Men det har blitt styrt etter hvor fulle sykehusene er. Selv om det tar mange uker fra smitten stiger til de fylles opp. Å styre etter den parameteren er veldig «risky business».

FÅR KRITIKK: Statsminister Jonas Gahr Støre og hans regjering får kritikk for å ha reagert for seint fra blant andre professor Torgrim Log. Foto: Marius Helge Larsen / NTB
FÅR KRITIKK: Statsminister Jonas Gahr Støre og hans regjering får kritikk for å ha reagert for seint fra blant andre professor Torgrim Log. Foto: Marius Helge Larsen / NTB Vis mer

- Det blir som en brann som blir så stor, at uansett hvor mye mannskap du setter inn for å slokke den, så går det ikke, fordi logistikken slutter å fungere.

- Styrt på kanten

Professoren mener både Solberg- og Støre-regjeringen har skyld i den situasjonen Norge nå befinner seg i. Førstnevnte fordi de åpnet landet i slutten av september, og dagens regjering fordi de innførte tiltak for seint.

- Vi har satt oss selv i sjakk, sier han.

- Dette har i lang tid blitt styrt helt på kanten, og vi skal ikke ha ett eneste tiltak for mye. Innenfor risikostyring er ikke det noe som fungerer bra. Man blir for utsatt om man bommer.

NY RUNDE: Til tross for at over 90 prosent av den voksne befolknigen er vaksinert, skal vi igjen møte færre, holde avstand og holde oss mer hjemme. Årsaken er den nye varianten omikron, som har endret spillereglene, ifølge myndighetene. Foto: Berit Roald / NTB
NY RUNDE: Til tross for at over 90 prosent av den voksne befolknigen er vaksinert, skal vi igjen møte færre, holde avstand og holde oss mer hjemme. Årsaken er den nye varianten omikron, som har endret spillereglene, ifølge myndighetene. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Mot nedstenging

Log mener også at myndighetene burde ha lært av hvordan tidligere mutasjoner har satt oss ut av spill, og at usikkerheten rundt vaksinenes effekt over tid, burde fått alarmklokkene til å ringe.

- Med det nye viruset, som er mye mer smittsomt, så er det mye vanskeligere å vite hva som er nok. Hadde vi hatt et lavt smittenivå, da hadde det vært mye enklere å vite hva som fungerer og ikke fungerer. Det som skjer nå er imidlertid et mye større eksperiment. Bommer vi nå, så bommer vi på alle plan, sier han og legger til:

- Ingen ønsker full nedstengning, men vi beveger oss i retning av at det er nødvendig. Kanskje er det nødvendig allerede nå.

NYE TILTAK: Dette bekymrer helseminister Ingvild Kjerkol når de nye tiltakene innføres. Foto: Magnus Paus / Reporter: Jesper Nordahl Finsveen Vis mer

På spørsmål om hva han tenker om tallene FHI mandag presenterte i sitt «skrekkscenario», svarer Log:

- Det er fryktelig vanskelig å uttale seg om dette, men jeg synes det var fornuftig av FHI å gå ut med de tallene. Det får fram alvoret i situasjonen. Jeg har kritisert FHI for å ikke gå ut med slike tall tidligere, og nå gjør de det. Vi har en oppegående befolkning i Norge, så alle skjønner jo at vi ikke kan la det gå sånn. Da blir det for mange syke, for mange med «long covid», og for mange døde. FHIs tall vil ventelig gjøre at de fleste blir ekstra forsiktige og da unngår vi de verste prognosene.

- Ikke for sikkerhets skyld

Helseminister Ingvild Kjerkol skriver i en e-post til Dagbladet at tiltakene må være forholdsmessige, og at det ikke kan innføres strengere tiltak enn det som er nødvendig.

- Med en stor del av befolkningen vaksinert kunne vi ikke beholde tiltak for sikkerhets skyld. Dette er tiltak som griper inn i folks hverdag og som har store konsekvenser også for arbeidsplasser og næringsliv, sier hun.

Regjeringen strammet også til på enkelte områder når smitten og sykehusinnleggelser økte, legger Kjerkol til.

- Vi innførte nå svært inngripende tiltak for å bremse utbredelsen av den nye virusvarianten omikron og hindre overbelastning av sykehusene og helsetjenesten i kommunene mens vi vaksinerer så mange som mulig med tredje dose. Vi har gjennom hele høsten fulgt faglige råd fra Helsedirektoratet og FHI. Befolkningen i Norge har imponert meg gjennom pandemien. Vi har slått ned smittebølger før, og jeg er sikker på at vi klarer det igjen.

Videre sier helseministeren at smittetallene nå ikke er like viktige som før, ettersom flertallet er vaksinert.

- Men vi har hele veien visst at vaksinene ikke beskytter 100 prosent. Høye smittetall vil føre til at noen blir alvorlig syke, så vi har fulgt med på smittetallene ved siden av innleggelsene. Nå har vi erfart at vaksinenes beskyttelse avtar fortere enn vi trodde, og vi har en ny og ukjent virusvariant som sprer seg lett. Derfor har det nå blitt viktigere å følge med på smittetallene og holde dem nede. Dette gjenspeiles i regjeringens nye strategi for håndtering av pandemien, der smittetall er lagt til som en av indikatorene vi styrer etter, sier Kjerkol.

Vil vaksinere barn

Ifølge FHIs ukesrapport for uke 48 var det størst smitteøkning i aldersgruppen seks til tolv år, som hadde klart flest meldte tilfeller i forhold til befolkningstallet, med 1221 tilfeller per 100 000, den uka.

Blant tiltakene som nå innføres, er rødt nivå for videregående skoler og gult nivå i barnehager og barne- og ungdomsskoler.

FRYKTER FOR KAPASITETEN: FHIs risikorapport tegnet et dystert bilde for de kommende ukene dersom smitteverntiltakene ikke virker. Tirsdag er 119 coronapasienter innlagt på intensivavdeling i Norge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FRYKTER FOR KAPASITETEN: FHIs risikorapport tegnet et dystert bilde for de kommende ukene dersom smitteverntiltakene ikke virker. Tirsdag er 119 coronapasienter innlagt på intensivavdeling i Norge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Også professor Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge mener regjeringen har reagert i seineste laget. Han peker på at det nå er viktig at regjeringen åpner for vaksine også til barn mellom fem og elleve år.

- Viruset er utbredt hos barn og mange unge. Generelt må det understrekes at det først og fremst er opp til voksne å beskytte seg selv og andre mot skade ved å vaksinere seg selv. Men selv om yngre barn sjelden blir alvorlig syke sammenliknet med voksne, betyr de høye forekomstene at antallet alvorligere sykdommer øker også blant dem, sier Klein.

Til NRK sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg at deres vurdering av vaksinetilbud til alle barn mellom fem og elleve år snart er klar.

- Den vurderingen kommer nå snart. Så er det en vanskelig balansegang mellom nytten for det enkelte barnet, risiko for bivirkninger, og nytten vaksinering av barn har for å stanse eller begrense smittespredning i samfunnet, sier Stoltenberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer