Kritisk til pandemihåndteringen:

- Har satt oss selv i sjakk

Myndighetene har reagert for seint, mener professor Torgrim Log. - Ingen ønsker full nedstengning, men vi beveger oss i retning av at det er nødvendig. Kanskje er det nødvendig allerede nå.

ALVORLIG: Helsemyndighetene mener Norge nå er i en svært alvorlig situasjon, og har nok en gang iverksatt omfattende tiltak for å få ned smitten. Foto: Annika Byrde / NTB
ALVORLIG: Helsemyndighetene mener Norge nå er i en svært alvorlig situasjon, og har nok en gang iverksatt omfattende tiltak for å få ned smitten. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi trodde det var nok å bremse. Men vi er nødt til å bråbremse for at det ikke skal gå galt, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på mandagens pressekonferanse, hvor nye og inngripende tiltak ble presentert.

Innstrammingene kom få timer etter at FHI publiserte en fersk risikorapport, med dystre utsikter for de kommende ukene, dersom smittetrenden ikke snur.

I et foreløpig scenario beregner FHI at det om tre uker i verste fall kan bli opp mot 90 000 og 300 000 tilfeller per dag og 50 til 200 innleggelser per dag, dersom tiltakene ikke bremser epidemien betydelig.

Torgrim Log er sikkerhet- og beredskapsekspert, og professor i sikkerhetsfag ved Høgskolen på Vestlandet. Han mener myndighetene burde visst bedre, etter flere runder med liknende situasjoner tidligere i pandemien.

- De reagerte for seint, men nå har de i hvert fall reagert. Det er veldig synd at de har stått og sett på at smitten økte, og ikke reagerte halvannen måned tidligere.

«Risky business»

Han mener vi allerede ved 400 til 500 smittetilfeller burde ha innført begrensende tiltak. Blant annet burde munnbindene blitt beholdt på, og skoler og barnehager burde holdt seg på gult nivå, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer