Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har satt Winston i bur

Den tidligere britiske statsministeren vernes mot demonstranter.

BOKSET OPP: Statuen av Winston Churchill i Parliament Square i London har aldri sett sånn ut. Video: AP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Etter at flere aktivister har spraymalt «var en rasist» under Winston Churchills statuer, har London-ordføreren Sadiq Khan beordret at flere statuer av britenes statsminister under andre verdenskrig blir bygget inn.

SKADD: Slik så statuen av Winston Churchill på Parliament Square ut etter Black Lives Matter-protesten i London. Foto: Scanpix
SKADD: Slik så statuen av Winston Churchill på Parliament Square ut etter Black Lives Matter-protesten i London. Foto: Scanpix Vis mer

Torsdag kveld rykket bygningsarbeiderne med stillas inn på parlamentstorget for å starte operasjonen med å beskytte Churchill, etter at politiet har patruljert området siden angrepet forrige helg.

Pakket inn

Fredag ettermiddag kunne alle som passerte Palace of Westminster i London se, at statuen som ble reist til ære for Churchills innsats for å beskytte Storbritannia mot nazistene under andre verdens krig, nå er gjemt.

Winston Churchill er innkapslet inn i metall for sin egen sikkerhet, skriver The Telegraph.

Åtte statuer i London sentrum, inkludert Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Clive of India og Cenotafen i Whitehall, er også sikret i metallbokser, skriver avisa. De antas også å være mål.

Forrige helg ble statuen av slavehandler Edward Colston styrtet og kastet i sjøen.

- Ekstremt bekymret

- Jeg er ekstremt bekymret for at ytterligere protester i sentrum av London ikke bare vil spre coronaviruset, men at det kan føre til uorden, hærverk og vold, sa ordfører Khan i en uttalelse fredag morgen.

Det er ventet flere demonstrasjoner.

- Høyreekstreme grupper tar til orde for hat og splittelse og planlegger motprotester, noe som betyr at risikoen for forstyrrelser i byen er stor, sier Khan.

Alexander Stafford ved det konservative partiet sier det er en trist dag for hovedstaden, og viser til at Cenotafen må barrikaderes, skriver Evening Standard.

- De som vil angripe dette symbolet på frihet, gjør meg dypt skamfull.

- Så trist at man ikke kan stole på at opprørere ikke angriper Cenotafen, så mye at de nå føler behovet for å bygge den inn, skriver partikollega Jacob Young på Twitter.

MINNESMERKE: Cenotafen er et krigsminnesmerke i London. Her kan man se at det har blitt satt opp beskyttelse for minnesmerket på grunn av demonstrasjoners om er ventet. Foto: PA / NTB Scanpix
MINNESMERKE: Cenotafen er et krigsminnesmerke i London. Her kan man se at det har blitt satt opp beskyttelse for minnesmerket på grunn av demonstrasjoners om er ventet. Foto: PA / NTB Scanpix Vis mer

Oppgjør fra Johnson

I en rekke twittermeldinger fredag kritiserte statsminister Boris Johnson ramponeringen av Churchill-statuen.

- Det er absurd og skamfullt at dette nasjonalmonumentet i dag skal være i risiko for å bli angrepet av voldelige demonstranter. Ja, han har noen ganger uttrykt meninger som var og er uakseptable i dag, men han var en helt og han fortjener minnesmerket, skriver statsministeren.

Johnson skriver videre at man ikke kan endre eller sensurere fortida, og at britene ikke kan late som de har en annen historie.

- Statuene i våre byer ble satt opp av tidligere generasjoner. De hadde andre perspektiver, andre forståelser av riktig og galt. Men disse statuene lærer oss om fortida, med alle sine feil.

Samtidig understreker statsministeren at «vi alle forstår de legetime følelsene av sinne» på grunn av George Floyd-drapssaken.

- Hva enn framgang dette landet har gjort i kampen mot rasisme - og den har vært stor - anerkjenner vi alle at det er mye mer jobb igjen. Men det er klart at protestene har blitt kapret av ekstremister innstilt på vold. Angrepene på politiet og vilkårlige voldshandlinger vi har vært vitne til over den siste uka er utålelige og avskyelige, skriver Johnson.

Kritikk

Johnsons kommentarer kommer etter press fra toryene om å ta en tøffere linje med demonstrantene, men kommentarene faller ikke i god jord hos alle. «Skyggeminister» Nick Thomas-Symonds sier til BBC at han ønsker å høre at statsministeren «forstår den dype smerten og sinnet som svarte mennesker i vårt land føler».

Liberaldemokrat Christine Jardine sier ifølge The Guardian at «Black lives matter»-protestene i kjølvannet av Floyd-drapssaken «har vært overveldende fredelige.»

- Statsministeren fyrer oppunder splittelse og frykt i våre samfunn ved å antyde at de har blitt kapret av ekstremister, sier hun.

Caroline Lucas ved Det grønne partiet anklager også Johnson for å splitte og polarisere:

- Da Boris Johnson ble valgt i fjor, lovet han å forene landet vårt. I stedet tar han nok en side rett fra Trumps bok, sier hun ifølge avisa.

Demonstrasjoner

Black Lives Matter-bevegelsen og demonstrasjoner har spredt seg internasjonalt etter George Floyd-drapssaken 25. mai i USA.

I tillegg til at statuer flere steder i Storbritannia har blitt utsatt for hærverk, har det tidligere også oppstått sammenstøt mellom politi og demonstranter utenfor Downing Street. Søndag forrige uke skal demonstranter ha kastet flasker og bluss mot politiet. I alt ble ti politibetjenter skadd, blant annet en kvinnelig betjent som ble kastet av hesten under opptøyene.

Nylig vakte også en video på sosiale medier avsky. Den viste en politimann som ble presset mot bakken og sparket, før en kvinnelig betjent grep inn. Deretter fulgte en krangel mellom de to politifolkene og en gruppe menn, melder flere medier, blant annet CNN.

Politifolkene fikk bare mindre skader i hendelsen, som fant sted i London.

- KVALMENDE: Denne videoen vekker avsky i Storbritannia. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV. Video: Twitter Vis mer

Også i Norge

Det er nesten 80 år siden Winston Churchill gikk inn i historiebøkene med en av sine mest berømte taler, og sitatet «vi skal kjempe på strendene», og avsluttet den med «vi skal aldri overgi oss».

Han tilskrives æren for de alliertes seier over nazistene under andre verdenskrig. Likevel har debatten om hans mørkere sider igjen blusset opp igjen i kjølvannet av protestene etter George Floyds brutale død i USA.

PÅ SOKKEL I BOKS: Nå er statuen pakket inn i metall. Foto: Scanpix
PÅ SOKKEL I BOKS: Nå er statuen pakket inn i metall. Foto: Scanpix Vis mer
PÅ SOKKEL: Winston Churchill (1875-1965) står vanligvis åpent og synlig på sokkel utenfor Palace of Westminster i London. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ SOKKEL: Winston Churchill (1875-1965) står vanligvis åpent og synlig på sokkel utenfor Palace of Westminster i London. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Den tidligere britiske statsministeren er spesielt kjent for sin ledelse av Storbritannia under andre verdenskrig, og han blir ofte kreditert for at de allierte til slutt klarte å vinne over Adolf Hitler og nazistene.

Og så her i Norge har reaksjonene vært sterke, og et opprop for å få fjernet statuer av Winston Churchill har nå 4600 underskrifter.

Etter at en demonstrant under en Black Lives Matter-protest forrige helg spraymalte «var en rasist», under statuen, har det nå blitt bestemt at Winston trenger beskyttelse mot protestbevegelsen.

Også i Tsjekkia er det meldt om at Winston Churchill-statuer er tagget ned.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!