- Har sauen vondt?

Barnehagebarna fikk se på da «Shaun» og «Slagg» ble fårikål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere av de sju barna som så på lurte på om sauene som ble slaktet i Griseknoen barnehage hadde vondt underveis. I dag sto nemlig saueslakt på timeplanen i barnehagen og slakteformann Knut Horn fra Horns slakteri i Leknes hadde tatt turen, skriver Lofot-Tidende.no.

- Hadde sauen vondt?

De to sauene Shaun og Slagg ble avlivet uten det yngste publikummet til stede. Da den seansen var over fikk voksne og barn se på mens dyrene ble slaktet og flådd i regi av slakter Horn.

Barna hadde forberedt seg på den utradisjonelle naturfagtimen og flere stilte spørsmål underveis. Fem år gamle Sunniva Emilie Oddekalv lurte på om sauen hadde vondt da den ble flådd, mens William Nikolaisen på sju år syntes det hele gikk greit.

Forskjell på nyttedyr og kosedyr

Ole Kenneth Bolle eier Griseknoen barnehage og han sier til Lofot-Tidende at det hadde vært et foreldremøte i forkant av slaktingen. Av de 23 barna som går i Griseknoen barnehage var det sju som møtte til slaktingen i dag.

- Vi hadde slakteren her, så fikk barna se på da det ble tappet blod, flåingen og da innvollene ble tatt ut, sier Bolle til Dagbladet.no.

Han sier at barna var svært interesserte i det som foregikk.

SLAKTET SHAUN OG SLAGG: Slakteformann Knut Horn skjærer hodet av sauen barna har døpt "Shaun". Foto: Håvard Wannebo/Lofot-Tidende
SLAKTET SHAUN OG SLAGG: Slakteformann Knut Horn skjærer hodet av sauen barna har døpt "Shaun". Foto: Håvard Wannebo/Lofot-Tidende Vis mer

- Vi gjør dette for at de skal lære seg forskjellen på nyttedyr og kosedyr. De var veldig ivrige og fulgte med på hva som skjedde med innvollene og da magen ble sprettet opp fikk de se hva sauene hadde spist.

Dette er ikke første gang gårdsbarnehagen slakter fra egen buskap. Tidligere har grisene BigMac og Bolla blitt sendt til slakteren. Det var også greit for barna, det var også helt greit å få spise dyrene etterpå, skriver Lofot-Tidende.

Nå blir der fårikål

Og etter slaktingen lekte barna videre som om ingenting hadde skjedd.

- Akkurat nå leker de visst at de slakter ei geit, sier bestyrer Wenke Nikolaysen.

Eier Bolle håper at slaktingen vil bli en årlig tradisjon i den dyrekjære barnehagen.

- Vi har et fjøs her og barna er med på foring og stell. De koser seg med dyrene.

Bolle sier til Dagbladet.no at de planlegger å spise sauekjøttet selv.

- Har sauen vondt?

- Nå blir det fårikål og salt kjøtt.

HAR SAUEN VONDT? Et av barna lurte på om sauene hadde det vondt.
BLODIG I BARNEHAGEN: I dag fikk barna i Griseknoen se hvordan slakt foregår.