HAR OPPLEVD OVERGREP SELV: Gro Skartveit, ordfører for Venste på Finnøy, var blant dem som møtte pressen på rådhuset i Stavanger for å redegjøre for voldtekssaken mot Venstre-nestleder Helge Solum Larsen. Foto: Tommy Ellingsen
HAR OPPLEVD OVERGREP SELV: Gro Skartveit, ordfører for Venste på Finnøy, var blant dem som møtte pressen på rådhuset i Stavanger for å redegjøre for voldtekssaken mot Venstre-nestleder Helge Solum Larsen. Foto: Tommy EllingsenVis mer

Har selv opplevd seksuelt overgrep

I dag måtte Venstre-ordfører Gro Skartveit svare på spørsmål om voldtektssiktelse mot en god venn og kollega.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstre-ordfører på Finnøy, Gro Skartveit, har lang fartstid i Venstre, og satt i programkomitéen før stortingsvalget i 2009. Hun har jobbet sammen med Helge Solum Larsen i over ti år, og anser ham som en god venn og kollega.

I helga opplevde hun det hun aldri trodde skulle skje, at en god venn og kollega ble anmeldt for seksuelt overgrep. 

- Det viktigste nå er at den svakeste i saken, jenta på 17 år, blir tatt vare på. Jeg kan gråte senere, sier Skartveit til Dagbladet.

- Rollemodell for de unge Hun er tydelig preget av det som har skjedd. Skartveit har selv blitt utsatt for overgrep, og har skrevet om det i boka «Ulvar i lammeflokken», som handler om overgrep i kirka.

- Det er som er spesielt i denne saken er at det er noen i en høy posisjon, en rollemodell for de unge, som har blitt anmeldt for dette, sier Skartveit, som flere ganger under intervjuet med Dagbladet understreker viktigheten av å ta vare på 17-åringen.

- Det er det aller viktigste. Hun må ikke tenke på karrieren til Helge, eller partiet, men bare være opptatt av å fortelle om sin opplevelse av dette.

Skartveit sier hun ikke vil gjøre seg opp noen mening om skyldspørsmålet. Det er opp til politiet, understreker hun. Samtidig er hun helt klar på at det viktig med åpenhet fra partiets side, siden det foreligger en anmeldelse.

- Blant annet for å unngå at det skal begynne å gå rykter om det som har skjedd.

- Helt forferdelig Skartveit berømmer venninnene som tok kontakt med gruppelederen for bystyregruppa i Stavanger Venstre, Per A. Thorbjørnsen, da den 17 år gamle jenta fortalte sin historie.

- Jeg kan bare tenke meg hvordan jenta har det. Hun er 17 år gammel, skulle på et politisk møte, så skjer dette. Det er helt forferdelig, sier hun.

Hun var en av dem som under fortsettelsen av årsmøtet søndag visste hva jenta hadde fortalt. Underveis i møtet så hun at Solum Larsen var preget.

- Det var tydelig for meg at han ikke hadde det godt, sier Skartveit, som mener det var riktig å ikke informere resten av årsmøtet om saken på søndag:

- Det hadde ikke noe med årsmøtet å gjøre, sier hun.