TERRORFINANSERING: Forsvarere Frode Sulland og aktor Jan Glent i tingretten der terrorfinansieringssaken mot en 40 år gammel norsk-somalier startet tirsdag morgen. Foto: Berit Roald / Scanpix
TERRORFINANSERING: Forsvarere Frode Sulland og aktor Jan Glent i tingretten der terrorfinansieringssaken mot en 40 år gammel norsk-somalier startet tirsdag morgen. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

- Har sendt betydelige summer til Somalia

Norsk-somalier (40) tiltalt for å ha finansiert terroraksjoner i Somalia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Politiets sikkerhetstjeneste og påtalemyndigheten mener den 40 år gamle firebarnsfaren bevisst har sendt opptil 200 000 kroner til personer tilknyttet den islamistiske opprørsorganisasjonen al-Shabaab i Somalia for å støtte terrorhandlinger. Den tiltalte erkjenner å ha sendt penger, men nekter for enhver forbindelse til al-Shabaab og til terrorvirksomhet.

- Han har sendt betydelige midler til Somalia. Han har sendt penger til familie, til klanen og til motstandsbevegelsen. Men han bestrider at han samlet inn penger til al-Shabaab og at det var den gruppen som mottok pengene, sa advokat Ann Helen Aarø som forsvarer 40-åringen sammen med advokat Frode Sulland.

Forsvarerne har innkalt tidligere statssekretær i Utenriksdepartementet og nå sekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen, som vitne i saken.

- Han rolle som statssekretær fram til 2009 ga ham betydelig innblikk i situasjonen i Somalia. Han hadde også kjennskap til det norsk-somaliske miljøet, sa Sulland.

Hemmelig etterforskning Norsk-somalieren kom til Norge i 2000 og fikk norsk statsborgerskap i 2007. PST innledet samme år en hemmelig etterforskning av mannen, som arbeider som telefonkortselger. Telefonsamtaler ble avlyttet og gjennom dette materialet og ved å registrere overføringer av penger fra Norge mener politiet de kan bevise forbindelser mellom 40-åringen og ledere i al-Shabaab.

Flere av dem ble plassert på USAs liste over terrorister, men først 26. februar 2008, to dager før 40-åringen ble arrestert i en koordinert aksjon mellom norsk og svensk politi, ble organisasjonen al-Shabaab satt på listen. PST mener likevel det er riktig å la tiltalen omfatte flere attentater og angrep som er utført etter at pengeoverføringene var gjennomført.

- I begrepet terrorfinansiering ligger det at man finansierer noe i framtiden. Det er forsettet hans som må bli vurdert når man ser på dette. Derfor er det helt klart relevant å ta med hendelser etter pågripelsen, og å ta med al-Shabaabs ideologi, forklarte statsadvokat Jan Glent i retten.

- De vil drepe meg Rettssaken mot 40-åringen er den første i sitt slag i Norge og er viet stor interesse. Lovverket som omfatter terrorvirksomhet i Norge er ferskt, og det er første gang spørsmål om finansiering skal vurderes av domstolene. Tidligere er spørsmålet om personer har inngått terrorforbund forsøkt prøvet. Terrorsaken mot de tre siktede som nå er under etterforskning i Oslo, dreier seg om den samme bestemmelsen.

Forsvarerne er helt uenige med PSTs vurdering av saken. De bestrider verken telefonsamtaler eller pengeoverføringer, men peker på historiske fakta i det borgerkrigsherjede Somalia og hevder den tiltalte 40-åringen ikke har noe med dagens al-Shabaab å gjøre.

- I dag ville de sikkert ønske å drepe meg, sier den tiltalte selv til NTB.

Islamsk styre Han sier overføringene til motstandsbevegelsen i Somalia var myntet på det som tidligere het ICU (Islamic Courts Union), en sammenslutning av islamske shariadomstoler som sammen kjempet mot den etiopiskstøttede Transitional Federal Parliament om makten sør i Somalia.

- Jeg støttet domstolene, ikke al-Shabaab, sier 40-åringen.

I 2006 skjedde en splittelse og utskillelse av flere militsgrupper fra ICU, deriblant al-Shabaab. Den tiltalte sier han i dag er en del av en eksilregjering i Djibouti, og at han ikke har noe å gjøre med al-Shabaab slik gruppen har utviklet seg de siste årene.

I dag kontrollerer al-Shabaab omtrent 80 prosent av Somalia og består av 7.000 væpnede menn, med en hovedstyrke på 3.000 svært godt utstyrte soldater.

(NTB)