Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har sett seg lei på migranter som samler flasker i Danmark. Vil innføre nytt pantesystem: - De lever et usselt liv og skaper utrygghet

Københavns overborgermester Frank Jensen tar til orde for forandring. 

LEI: Overborgermester Frank Jensen er lei av at migranter som lever av flaskepant kommer til København. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
LEI: Overborgermester Frank Jensen er lei av at migranter som lever av flaskepant kommer til København. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politikere i Danmark tar til orde for å komme med et nytt pantesystem i landet. Årsaken er at mange utenlandske hjemløse livnærer seg ved å pante flasker i de store danske byene.

Københavns overborgermester Frank Jensen har derfor sendt et brev til justisminister Søren Pind og miljø- og matvareminister Espen Lunde Larsen. Han oppfordrer dem til å droppe det nåværende pantesystemet til fordel for et kontantløst system, skriver Berlingske.

- I København ser vi at stadig flere migranter kommer hit for å samle pant. De slår leir i byens gater og parker, hvor de lever et usselt liv og skaper stor utrygghet, og innsamling av flasker er en forretning for mange. Ved å innføre et pengeløst system, tror jeg det blir mindre attraktivt å komme til København og Danmark for å leve av flaskepanting, sier Jensen til Berlinske.

Gått for langt

Han foreslår at pant ikke lenger kan veksles i kontanter, men at panten kun kan brukes til å betale for varer i den aktuelle butikken hvor flaskene leveres. Dersom du ikke bruker alle pengene til å handle varer, vil det overskytende beløpet gå tapt.

- Det er et så stort omfang nå at vi i København er nødt til å reagere. Andre byer i Danmark opplever det også, så jeg reiser dette forslaget fordi jeg på vegne av folket i København kan se at vi har en gruppe mennesker, særlig østeuropeiske migranter, som kommer for å livnære seg som flaskesamlere og er her i lenger og lenger tid, og det er ikke et verdig liv, mener Jensen.

Han mener det har gått så langt at man nærmest ikke kan ta en øl eller en brus på en sommerdag, før det nærmest rykker i flaska.

Samtidig er det viktig for Jensen at forslaget ikke få konsekvenser for Danmarks egne hjemløse, som han mener er velkomne til å supplere en beskjeden inntekt med flaskepant.

FERIEPENGER: På bare to dager har Linn (34) fått donert nok flasker til å finansiere Sverige-ferie for sine to barn og seg selv. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Får støtte

Jensen får blant annet støtte av København-politiet.

- Umiddelbart vil jeg vurdere at det kan få noen av dem til å velge bort Danmark dersom en inntekt forsvinner. Det vil gjøre livet deres vanskeligere og mindre attraktivt, og på den måten lette vårt arbeid, sier Kenneth Damkjer, som jobber i utlendingkontrollseksjonen.

Miljø- og matvareminister Espen Lunde Larsen sier følgende:

- Det er modig av Frank Jensen å reise problemstillingen, men jeg vil verken omfavne eller avvise ideen på nåværende tidspunkt.

Konserndiektøren i danske COOP, Jens Visholm kaller forslaget for «en frisk idé» som kunne vært interessant. Han er usikker på hva forbrukerne vil synes om forslaget.

KOMMER MED FORSLAG: Overborgermester Frank Jensen. Foto: NTB Scanpix
KOMMER MED FORSLAG: Overborgermester Frank Jensen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!