- Har signert ordren om løslatelse av Suu Kyi

Men nobelprisvinneren vil ikke godta en betinget løslatelse.

 - LØSLATES:  En politisk aktivist holder opp et bilde av Aung San Suu Kyi under en demonstrasjon foran Burmas ambassade i Tokyo forrige søndag. Regjeringskilder opplyser at løslatelsesordren av Suu Kyi nå har blitt signert. Foto: AP Photo/Itsuo Inouye
- LØSLATES: En politisk aktivist holder opp et bilde av Aung San Suu Kyi under en demonstrasjon foran Burmas ambassade i Tokyo forrige søndag. Regjeringskilder opplyser at løslatelsesordren av Suu Kyi nå har blitt signert. Foto: AP Photo/Itsuo InouyeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vestlige og lokale medier strømmet fredag til huset i Rangoon hvor Aung San Suu Kyi holdes i husarrest med forventning om at nobelprisvinneren snart vil bli løslatt.   

Ifølge regjeringskilder BBC har snakket med skal de militære myndighetene har signert ordren om løslatelse, men dette har ikke blitt bekreftet offisielt.

- Må være ubetinget Suu Kyi har sittet fanget i 15 av de siste 21 årene, og lørdag utløper husarresten hennes.    

- Det har ikke myndighet til å holde henne arrestert lenger enn det, sier hennes advokat Nyan Win til reportere på stedet.  

Han sa tidligere denne uka at Suu Kyi selv ikke vil godta «en begrenset løslatelse».

- Det må være en ubetinget løslatelse. Som vi alle vet, så har hun aldri akseptert en begrenset frihet tidligere, sier advokaten.

Suu Kyis tilhengere har samlet seg og teller ned til løslatelsen utenfor hovedkvarteret til hennes politiske parti Den nasjonale demokratiligaen (NLD).

- Unge og gamle, NLD-medlemmer og ikke-medlemmer, har samlet seg her, og vi gleder oss til å ønske henne velkommen, sier leder for NLDs ungdomsparti, Yazar, til BBC.

Kan forverre situasjonen Daglig leder i Den norske burmakomité, Inger Lise Husøy, sier signalene om en løslatelse er sterkere og tydeligere nå enn tidligere.

- Det har vært meldinger om løslatelse tidligere, men signalene er langt sterkere og tydeligere nå. Dersom den øverste generalen ser seg tjent med å løslate henne, så vil de gjøre det, sier Husøy til Dagbladet.

En av Aung San Suu Kyis sønner har søkt visum for å besøke moren. Kim Aris (33) bor i Storbritannia og har ikke sett sin mor på ti år. Søknaden om visum kan tyde på at løslatelsen vil bli effektuert om kort tid. Det har i dag kommet ubekreftede meldinger om Kim Aris skal ha fått innvilget visum.

I HUSARREST: I dette huset i Rangoon sitter Aung San Suu Kyi i husarrest. Foto: AFP
I HUSARREST: I dette huset i Rangoon sitter Aung San Suu Kyi i husarrest. Foto: AFP Vis mer

- Om meldingene om at han har fått innvilget visum stemmer, så er det et interessant trekk, sier Husøy.

Det store spørsmålet er hva slags betingelser militærjuntaen vil legge til grunn for en løslatelse.

- Det viktigste nå er at det internasjonale samfunn må kreve en betingelsesløs løslatelse og kreve garantier for hennes sikkerhet.  Hun må gis et rom for å handle politisk. Partiet hennes er jo forbudt. Og valgresultatet er ikke klart ennå, så det vil ta lang tid før det nye parlamentet er på plass. Det er mye som ikke er avklart, og det gjør situasjonen spent, sier Hushøy.

Husøy tror imidlertid en løslatelse vil kunne forverre situasjonen i Burma.

- Folk er veldig frustrerte etter valget, og hun er jo håpet deres. De har ventet så lenge på at hun skal komme ut. Dersom folk nå vil strømme ut i gatene over at hun har satt fri, så oppstår det en situasjon, sier Husøy.  

Husøy tror ikke man vil få mer informasjon om en eventuell løslatelse før i morgen.